Zanetti: A Juve védelme nem elég, kell valami plusz - exkluzív

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2015.06.06. 15:05
null
Bajnokok reggelije: a karrierje során 17 nagy trófeát begyűjtő Zanetti most hat kupa társaságában nyitotta meg a napot (Fotó: Szabó Miklós)
A Bajnokok Ligája, az Európa-liga, az európai Szuperkupa, a női Bajnokok Ligája, az UEFA Futsal-kupa és az ifjúsági BL győztesének járó serleg, valamint Javier Zanetti járt „reggelire” Berlinben, ami nem rossz menü. Az Internazionale legendás argentin légiósa – jelenleg alelnöke – az UniCredit nagyköveteként érkezett a Bajnokok Ligája berlini döntőjére, és a sajtóbeszélgetésen a Nemzeti Sport Online kérdéseire is válaszolt.

Az látszott, hogy Javier Zanetti sokkal szívesebben beszél az Inter-sikerekről, mint a Juventusról – a két klub közötti „baráti” viszonyt ismerve ez nem igazán meglepő –, igaz, a torinói riválist így is nagyszerűnek minősítette, Paul Pogbát pedig fél percen keresztül dicsérte. Fiatal, szenzációs képességű, az európai futball jövendő nagy csillaga – hogy aztán csak ennyit jegyezzen meg: „Viszont Messi az Messi.”

Ennyi.

Lehet, hogy Zanettiben valamennyire az elfogultság is dolgozik, de az is biztos, hogy a Barcelona támadógépezete mély nyomokat hagyott benne 2010-ben. A José Mourinho vezette Inter 3–1, 0–1-gyel ejtette ki az elődöntőben a Barcát a diadalig vezető út során, az argentin legendát pedig alaposan meggyötörte a két meccs.

„Életem legnehezebb mérkőzései között voltak” – mondta angolul, hogy aztán olaszul magyarázzon tovább arról, miként is lehetne megfogni a Barcelonát.

„Az alap a kiváló és fegyelmezett védekezés, mely nélkül senkinek sincs esélye a Barcelona ellen. De ez csak a feladat egyik fele. Tökéletes koncentráció szükséges, ki kell figyelni a réseket és a megnyílt területeket, amikor a Barcelona támad, és ezeket a lehetőségeket minél hatékonyabban kihasználni. Komplett, tökéletes mérkőzést kell játszani ahhoz, hogy legyőzhesse egy csapat a Barcelonát, igaz volt ez akkor, és igaz most is. A Juventus megérdemelten jutott el a döntőig, de önmagában a nagyszerű védelme nem lesz elég a Barcelonával szemben – kell még valami plusz is támadójátékban a sztárjaitól” – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Zanetti, aki 2010-ben csapatkapitányként a magasba emelhette a BL-serleget, melynek másolata most mellette „szerénykedett” a teremben. A Barcelona után már „csak” a Bayern Münchent kellett kipipálni ehhez.

„Pályafutásom legnagyobb, legmeghatározóbb pillanata volt, mikor a kezemben volt a trófea, és a szurkolóinknak ajánlhattam. Tudtuk, történelmet írunk azzal, hogy hosszú évtizedek után megszerezzük az Internek a legnagyobb serleget. Tökéletesen megértem a kisgyerekeket, akik a trófeáról álmodnak vagy sorba állnak, hogy készüljön róluk és a serlegről egy fotó, hiszen ennek a díjnak még számunkra is különleges varázsa van.”

Az Inter messze került a Mourinho vezette gárda szintjétől, a Juventus pedig ismét meghatározó erő az olasz futballban – Zanettinek alelnökként lesz szerepe abban, hogy a milánói fekete-kékek ismét versenyképesek legyenek az elittel.

„A Juventusnak óriási versenyelőnyt jelent a saját stadion Olaszországban, ez egyértelmű. Épp ezért gondolkodnak a nagy klubok – köztük mi is – azon, hogy követik a példájukat, és saját arénát építenek. Ez rendkívüli fontosságú projekt az Inter jövője szempontjából. Nagy munkát kell még addig is végeznünk, át kell alakítanunk a keretet ahhoz, hogy a klubhoz méltó módon szerepeljünk. Minél hamarabb vissza kell térnie az Internek a legmagasabb szintre.”

A trófeák (Fotó: Szabó Miklós)
A trófeák (Fotó: Szabó Miklós)

Zanetti a Juventus csapatát is elemezte az NSO Tv-nek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik