Vele van az öltöző – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.05.28. 23:41

A Real Madrid–Liverpool labdarúgó BL-döntő kapcsán esett szó a liverpooli Mohamed Szalah sérüléséről, Loris Karius kapus óriási hibáiról, úgy összességében arról, hogy egy BL-trófeára esélyes csapat repertoárja miért ennyire egydimenziós legjobb csatára kiesése után. No meg arról, hogy igaz a mondás: végy egy jó kapust… Jót.

A Real-siker után a győztes oldaláról sem a leglényegesebb dolgok láttak napvilágot: C. Ronaldo morog, menni akar (mint általában mindig), Gareth Bale is dünnyög, utóbbi most úgy érzi, két gólja új alapokra helyezheti sorsát a sorozatban harmadik BL-győzelmét arató madridiaknál – vagy éppen nem ott. Ám kevés szó esik Zinédine Zidane-ról, aki triplázásra vezette a klubot. Amikor 2016-ban idény közben Rafa Benítez helyett kinevezték a csapat edzőjének, a szakember – annak ellenére furcsa ezt leírni, hogy az a javából, de szememben Zizou valahol mindig a világ egyik legjobb futballistája marad – megbízatása megosztotta a futballközvéleményt. Azóta kiderült, alig több, mint két év alatt olyan veretes eredménysort produkált, amely életmű is lehetne. Amikor 2016-ban megnyerte a BL-t, még lehetett tréfálkozni, hogy a Realt a szállodaportás is a csúcsra vezetné. Nyilvánvaló volt, csak akkor tartják „valamire”, ha saját erejéből megvédi együttesével a BL-címet, továbbá bajnokságot nyer. Nos, 2017-ben mindkettő sikerült, bónuszként spanyol Szuperkupa, plusz kétszer-kétszer európai Szuperkupa és klubvilágbajnoki cím. Erre is lehet azt mondani, hogy Madridban ez a mérce, aki eléri, annak jár az elismerés, de semmi több. Zidane azonban kivételt jelent abban a tekintetben, hogy a jó játékosokból általában nem lesznek jó edzők. Labdarúgóként egyik legnagyobb erénye volt, hogy a döntő helyzetekben nyújtotta a legjobbját. A Real a döntő pillanatokban talán az összpontosítás tekintetében nőtt ellenfelei fölé. Nem mellékes szempont, hogy egy futballistamondást idézve: az öltöző Zidane-nal van. Kezdve onnan, hogy a tréner még Ronaldo szemében is hiteles, márpedig a portugál egója nem kicsi. Lehet, hogy Zizou csak egyszeres aranylabdás, de világbajnok, Ronaldo pedig nem.

Hogy az ötszörös aranylabdás most a távozását lebegteti, az egy dolog, ám a kérdésben Zizounak azért döntő szava lehet – már persze akkor, ha a pénz nem ír felül mindent. Gareth Bale helyzete bonyolultabb, a szakvezető ebben a csapatszerkezetben nem teszi a kezdő tizenegybe, s a walesi válogatott ezért nyűgös. Már hallom a felvetést, hogy Zidane a két sztár nélkül mutassa meg, mire megy a Reallal. De ez legyen a holnap gondja.

Ez eddig életmű.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik