Új éllovas, tovább süllyedt a Real Madrid és a Bayern München

Vágólapra másolva!
2018.11.27. 11:20
null
A Real Madrid formajavulására az Eibartól kapott pofon kézifékként hatott (Fotó: AFP)
A Barcelona sorozatunk legutóbbi része óta nem nyert meccset, vissza is esett a szerkesztőségünk szavazatai alapján összeállított Bajnokok Ligája-erősorrend harmadik helyére. A Real Madridnak és a Bayern Münchennek sem sikerült fényesen a válogatott szünetet is magába foglaló időszak, mindkét óriásklub süllyedése folytatódott – a Dortmund-verő Atlético Madrid taszajtotta őket hátrébb.

 

16. (16.) ROMA (olasz)
A négy BL-résztvevő olasz együttes közül egyértelműen a „farkasok” szerepelnek a leginkább hektikusan az idényben, ám a CSZKA elleni idegenbeli győzelem következtében Eusebio Di Francesco csapata joggal reménykedhet a tavaszi folytatásban. Lehet persze, hogy akkor már nem a tréner kezében lesz az irányítás: az Udinese elleni vereség tovább rezegtette a kicsapongóan szereplő együttes kispadját. De mintha a BL más tészta lenne, és mikor lenne esély a Real Madridot elkapni, ha nem most? Mindenesetre a Romának már egy döntetlen is elég lenne a továbbjutáshoz, de mint írtuk, van mit szépíteni az eddigi összképen.

15. (15.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)

KIEMELT MÉRKŐZÉSEK A HÉTEN

...azaz mindkét csapat szerepel a listánkon
KEDD
21.00: Roma (16.)–Real Madrid (9.) (Tv: M4 Sport)
SZERDA

21.00: PSG (6.)–Liverpool (4.) (Tv: M4 Sport)
21.00: Tottenham (15.)–Internazionale (11.) (Tv:Spíler2)

A Spursnek hajánál fogva kell kirángatnia magát a BL-ben a megásott gödörből, mindenesetre a forma biztató: az észak-londoniak talán egész idényük legmeggyőzőbb teljesítményével rukkoltak ki a Chelsea elleni bajnoki rangadón. A Tottenham megnyerte legutóbbi öt tétmérkőzését, ha most legyőzi az Intert, akkor utoléri pontszámban az olasz csapatot, igaz, a továbbjutást így is az utolsó fordulóban, Barcelonában kellene kivívnia...

14. (14.) PORTO (portugál)
A „sárkányok” csoportelsőként várják utolsó vendégüket, a szintén továbbjutásra álló Schalkét – és alighanem kiegyensúlyozottan, az újabb eredményes fellépéshez szükséges nyugalommal. Legutóbbi listaállításunk óta ugyanis fölényesen megnyertek egy BL-meccset, legyűrték jelenlegi legnagyobb hazai riválisaik egyikét, a Bragát, majd a hétvégén továbbjutottak a Portugál Kupában. Védelmük mit sem veszített szilárdságából (az említett három mérkőzésen csupán egyszer került a labda a kapujukba), győzelmi láncolatuk már nyolc szemből áll, és tulajdonképpen akkor sem történik tragédia, ha ez szerda este megszakad.

13. (11.) MANCHESTER UNITED (angol)
Ha nagyon rosszat akarnak valakinek, akkor ültessék le Manchester United-mérkőzést nézni – legalábbis a Crystal Palace elleni bajnoki valódi büntetés volt minden szurkolónak... A United csak a 7. a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában viszont közel a továbbjutás, pláne, ha José Mourinho csapata a papírformának megfelelően behúzza a Young Boys elleni mérkőzést. Az MU formáját látva aligha hiányzik a drukkereknek, hogy a Valencia ellen, idegenben, az utolsó körben dőljön el a továbbjutás.

12. (13.) AJAX (holland)
Egy pontot hazavittek a Benfica elleni ki-ki meccsről, utána megnyertek két bajnokit, az Excelsior ellen meg sem álltak hét gólig – csoda, hogy egy helyet ismét előreléptek listánkon? Úgy tűnik, ebben az idényben az amszterdamiak képesek nagy biztonsággal végrehajtani a kötelező feladatokat, márpedig – két hónapnyi idegenbeli veretlenségük fényében – az AEK elleni kedd esti athéni pontszerzés ilyesminek ígérkezik. A továbbjutás küszöbére érkező csapat olyannyira egyben van, hogy Klaas-Jan Huntelaar az utóbbi hetekben csak csereként juthatott szóhoz – más kérdés, hogy a hétvégén hosszú idő után bajnoki gólt szerzett, mintegy jelezve: a tartaléksor harckészültsége is teljes.

A HETI PROGRAM: 5. FORDULÓ
KEDD
E-CSOPORT
18.55: AEK Athén (görög)–Ajax (holland) (Tv:Spíler2)
21.00: Bayern München (német)–Benfica (portugál)
F-CSOPORT
21.00:
Hoffenheim (német)–Sahtar Doneck (ukrán) (Tv:Spíler2)
21.00: Lyon (francia)–Manchester City (angol) (Tv:Spíler1)
G-CSOPORT

18.55:
CSZKA Moszkva (orosz)–Viktoria Plzen (cseh) (Tv:Spíler1)
21.00:
Roma (olasz)–Real Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport)
H-CSOPORT

21.00:
Juventus (olasz)–Valencia (spanyol)
21.00:
Manchester United (angol)–Young Boys(svájci)
SZERDA
A-CSOPORT
18.55:
Atlético Madrid (spanyol)–Monaco (francia) (Tv:Spíler2)
21.00: Borussia Dortmund (német)–FC Bruges (belga)
B-CSOPORT
21.00:
PSV (holland)–Barcelona (spanyol)
21.00: Tottenham Hotspur (angol)–Internazionale (olasz) (Tv:Spíler2)
C-CSOPORT
21.00:
Napoli (olasz)–Crvena zvezda (szerb)
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Liverpool (angol) (Tv: M4 Sport)
D-CSOPORT
18.55:
Lokomotiv Moszkva (orosz)–Galatasaray (török) (Tv:Spíler1)
21.00: FC Porto (portugál)–Schalke (német) (Tv:Spíler1)

11. (10.) INTERNAZIONALE (olasz)
A Barcelona elleni döntetlen sokat jelent az Inter számára: Luciano Spalletti alakulata így Londonban a továbbjutásért lép pályára, és már egy döntetlennel kitaszíthatja a Spurst a BL-ből (és a power rankingből). A katalánok elleni bravúr után Bergamóban meglepetésre nagyon kikapott (1–4) a milánói csapat, ám a hétvégén a Frosinone ellen helyreállt a világ rendje, és úgy nyert 3–0-ra, hogy Miranda, Perisic, Vecino mellett a meccs nagy részében Icardi is pihent (hogy az eltiltott Brozovicról ne is beszéljünk). Az erő tehát inkább az Inter mellett szól, szerdán kiderül, hogy ez vagy a Chelsea ellen remekül teljesítő Spurs formája ér többet.

10. (12.) NAPOLI (olasz)
A nápolyiak nem olyan lehengerelőek, mint egy éve ilyenkor – lásd a legutóbbi, Chievo elleni vasárnapi, hazai meccs döntetlenjét –, de a védekezés rendben van Carlo Ancelotti keze alatt. A PSG elleni két iksz is mutatja, hogy a kékek mindenkivel szemben veszélyesek lehetnek – különösen, hogy „pontozás” alapján simán vitték volna a két meccset –, és a Pool belgrádi veresége erősen meg is dobta Marek Hamsíkék esélyeit a csoportban. Szerdán, a Crvena zvezda ellen viszont nem megengedhető még egy pontvesztés, mert Liverpoolban nem a Napolinak áll majd a zászló.

9. (8.) REAL MADRID (spanyol)
Na, eddig tartott a Solari-mágia... —­ sóhajtottak fel pártállás szerint szomorúan vagy kárörvendően tömegek, miután a királyi gárda a hétvégén újabb csúfos vereséget szenvedett, ezúttal az Eibart juttatva a váratlan, de korántsem érdemtelen tizenöt perces hírnévhez. A legutóbbi erősorrendben általunk is felmagasztalt, azóta „röghöz kötött”, azaz vezetőedzőként véglegesített argentin is belátja lassan, hogy így elúszik számukra a La Liga (no nem a ponthátrány, hanem a mutatott játék, forma miatt!), a tendenciák szerint a cél ott a dobogó, a fő vadászterület a Bajnokok Ligája. Természetesen ezt nyilvánosan kijelenteni szentségtörés a Real Madridnál, de hogy a vezetőség komolyan gondolja-e a címvédést, az nemsokára kiderül. Hogy honnan? A téli erősítésekből. És mintha nem lenne elég baj a klubnál, Sergio Ramos doppinggyanúba keveredett. Az ág néha még a király(i)t is húzza...

8. (7.) BAYERN MÜNCHEN (német)
Nem túlzás kijelenteni, hogy Niko Kovac állása a tét a bajorok Benfica elleni mérkőzésén. Ha a német csapat kedden nem nyer, nagy a valószínűsége annak, hogy a hétvégi bajnokin már nem a horvát tréner ül majd a kispadon. A szurkolók is egyre türelmetlenebbek, az együttes sok gólt kap, és finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után a mutatott játéka. A csapatból hiányzik az egység, ha pedig a rutinos játékosok nem szedik össze magukat minél hamarabb, az később nagyok sokba is kerülhet.

Robert Lewandowski a Düsseldorf elleni meccsel nem elégedett – a BL-továbbjutás viszont már most meglehet (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski a Düsseldorf elleni meccsel nem elégedett – a BL-továbbjutás viszont már most meglehet (Fotó: AFP)

7. (9.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)
Nem ez a spanyol csapatok általános, nagy előretörésének a hete az NSO erősorrendjében (erről lesz szó még), Diego Simeone gárdája pedig a hétvégén nem kapott ki a bajnokságban az éllovas Barcelonától – másként fordítva: Simeone gárdája képtelen volt legyőzni odahaza a csúcsrangadón a vártnál gyengébb teljesítménnyel kirukkoló Barcelonát, a kilencvenedik percben kiengedve a kezéből a sikert. Korábban is meg-megcibálták a kisebb csapatok az Atlético bajszát, de az a rangadókra mindig felszívta magát, és ha általában nem is parádézott, eredményes célfutballt mutatott be. Mára azonban se szépség, se eredmény, valami nagyon hiányzik az AM-ből. A kapus világklasszis, a védelem pazar (ne feledjük, Diego Godín, Juanfran és José Giménez sérült), a középpályán remek kombinációját látjuk a sokat futó és technikás játékosoknak (Koke, Saúl Níguez, Rodri, Thomas Lemar), a Diego Costa, Antoine Griezmann kettős világverő, a kispad is mesés. Hogy mégis mi hiányzik a nagy sikerhez egy vérbeli karmesteren kívül? Azt szeretné Simeone is tudni.

6. (5.) PSG (francia)
Legutóbbi mustránk óta újabb két bajnokit nyertek meg kapott gól nélkül a párizsiak, immár 14 meccs, 14 győzelem a bajnoki mérlegük – milyen szép is ez a statisztika! Ugyanakkor mennyire nem ér semmit... A francia bajnokságban hibátlanul teljesítő párizsiak szerdán hátukat a falnak vetve fogadják a Liverpoolt, tudván, hogy a vereség az egész idényükre sötét árnyékot vetne. Sőt a döntetlen sem jelentene megnyugvást. Thomas Tuchel vezetőedző Neymar és Kylian Mbappé reménybeli felépülésével és visszatérésével biztatta a párizsi szurkolókat, még a régóta sérült Dani Alves bevetését sem zárta ki. Akárkik alkotják is a csapatot szerdán, másodpercnyi figyelemkiesést sem engedhetnek meg maguknak.

5. (6.) BORUSSIA DORTMUND (német)
Bár idegenben kikaptak a fekete-sárgák az Atlético Madridtól, nyugodtan mondhatjuk, Lucien Favre csapata ott folytatta a válogatott meccsek miatti szünet után, ahol azelőtt abbahagyta. A BL-ben szinte már a továbbjutás küszöbén a gárda, amely a Bundesligában még mindig őrzi veretlenségét. A csapat egyben van, a mutatott játék rendben van, az ember pedig egyre jobban úgy érzi, minden adva van ahhoz, hogy ismét nagy szezont fusson a Borussia.

4. (4.) LIVERPOOL (angol)
A Crvena zvezda elleni sokk után a Fulham és a Watford elleni bajnokikat győzelemmel és kapott gól nélkül abszolválta a Liverpool, jön a kulcsfontosságú csoportrangadó a PSG ellen. Olyan hét következik, amely a Pool egész idényére kihathat: ha Jürgen Klopp csapata kikap Párizsban, akkor az utolsó kör előtt nem lesz továbbjutó helyen a BL-ben, a várhatóan kőkemény csatát pedig városi derbi követi a Premier League-ben. Ha ez a két meccs megvan, akkor meg jöhet a decemberi (szintén kőkemény) hosszú menetelés.

3. (1.) BARCELONA (spanyol)
Váratlanul erős riválisai támadtak a katalán gigásznak, amely hazájában a pontvadászat második helyére szorult a Sevilla mögé, az Atlético elleni iksz előtt odahaza 4–3-ra kikapott a Betistől, előtte azonban ponttal távozott az Inter otthonából. A La Liga-beli kisiklás után jó hír Lionel Messi visszatérése, a nem éppen alaptalanul kritizált Ousmane Dembélé Atlético elleni fontos gólja, rossz ellenben Rafinha nagyon súlyos sérülése, de pár hétre Sergi Roberto és Luis Suárez is kidőlt, miközben Sergi Samper, Jesper Cillessen, Thomas Vermaelen és Arthur sem bevethető. A fentiek közül szegény Rafinha csak a nyárra épül fel, a többiek nélkül is valószínű a siker Eindhovenben. Ugyan továbbra is tartjuk, hogy a BL-arany egyik várományosa a Barcelona, de azért az ősszel kiviláglott, hogy korántsem verhetetlen.

2. (3.) JUVENTUS (olasz)
A Manchester United ugyan elvette a torinóiak szezonbeli veretlenségét, ám az eredmény amúgy legfeljebb José Mourinho egójának adott némi muníciót, a meccs képe és a mutatott forma alapján is a Juventus maradt a csoport esélyese. A csoportrangadón való botlásnak ugyanakkor az a következménye, hogy az „öreg hölgynek” a Valencia elleni fellépést is a lehető legkomolyabban kell vennie. Emre Can és Sami Khedira nem bevethető, ám a Juve középpályája ezt nem különösebben érzi meg, elöl pedig Mario Mandzukic kisebb sérülés utáni visszatérése jót tett a gárdának. A horvát a félgőzzel simán elintézett Milan elleni meccs után a SPAL-nak is betalált, sőt, mivel Giorgio Chiellini csak a padról szállt be, a csapatkapitányi karszalagot is ő viselte. Erős, mint a klubja.

A Manchester City bajnoki gálával készült újabb BL-meccsére (Fotó: AFP)
A Manchester City bajnoki gálával készült újabb BL-meccsére (Fotó: AFP)

1. (2.) MANCHESTER CITY (angol)
Ismét a lista élén trónol Pep Guardiola csapata, ez pedig nem meglepő, ha azt nézzük, hogy legutóbbi nyolc tétmérkőzését megnyerte, a legutóbbi tizenhármon pedig veretlen, ráadásul majdnem hármas gólátlaggal hasít. Football Leaks ide, valószínű pénzügyi fair play kijátszás oda, a Manchester City teljesítményén a pályán kívüli viharok nem látszódnak meg. A Lyon ellen idénybeli egyetlen eddigi vereségét kellene „megbosszulnia” a Citynek.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 4 3
1 8–2 +6 9
2. Atlético Madrid 4 3 1 7–6 +1 9
3. FC Bruges 4 1 1 2 6–5 +1 4
4. Monaco 4 1 3 2–10 –8 1
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 4 3 1 11–3 +8 10
2. Internazionale 4 2 1 1 5–5 0 7
3. Tottenham 4 1 1 2 7–9 –2 4
4. PSV Eindhoven 4 1 3 4–10 –6 1
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Liverpool 4 2 2 7–5 +2 6
2. Napoli
4
1
3

4–3
+1
6
3. Paris SG 4 1 2 1 11–7 +4 5
4. Crvena zvezda 4 1 1 2 3–10 –7 4
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Porto 4 3 1 9–3 +6 10
2. Schalke 4 2 2 4–1 +3 8
3. Galatasaray 4 1 1 2 3–3 0 4
4. Lokomotiv Moszkva 4 4 2–11 –9 0
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 4 3 1 7– 1 +6 10
2. Ajax 4 2 2 6– 2 +4 8
3. Benfica 4 1 1 2 4– 6 –2 4
4. AEK Athén 4 4 2–10 –8 0
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 4 3
1 12– 3 +9 9
2. Lyon 4 1 3
9– 8 +1 6
3. Hoffenheim 4
3 1 8– 9 –1 3
4. Sahtar Doneck 4
2 2 4–13 –9 2
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 4 3 1 10– 2 +8 9
2. Roma 4 3 1 10– 4 +6 9
3. CSZKA Moszkva 4 1 1 2 4– 7 –3 4
4. Viktoria Plzen 4 1 3 3–14 –11 1
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Juventus 4 3 1 7– 2 +5 9
2. Manchester United 4 2 1 1 5– 2 +3 7
3. Valencia 4 1 2 1 4– 4 0 5
4. Young Boys 4 1 3 2–10 –8 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik