Stílusok csatája – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.05.26. 00:16

Arra a kérdésre, hogy a Real Madrid vagy a Liverpool játékosai emelhetik-e magasba a trófeát a szombati Bajnokok Ligája-döntő után, Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko azt válaszolta, noha fogalma sincs, melyik együttes nyer, ő már biztos a győztes kilétében, s az nem más, mint Ukrajna és az ukrán főváros.

Nos, én ebben nem vagyok ennyire biztos, már csak azért sem, mert a hírek szerint néhány polgártársa minimális idő alatt szeretne maximális hasznot kaszálni, ezért pofátlanul magas összegért adja ki az ingatlanát. Az ukrán Zimmer Ferik partizánakcióját, úgy általában a szokatlanul magas turistaköltségeket, továbbá az egyéb visszaéléseket számos Real-szurkoló nem fogadta osztatlan elismeréssel, ők valószínűleg ezért maradnak távol Kijevtől, nem pedig azért, mert unják már, hogy csapatuk sorozatban harmadszor is elhódíthatja a trófeát.

S nem hiszik el, ennek kapcsán (is) mit pedzegetett Aleksander Ceferin? Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke mintegy válaszul azt mondta, nem elképzelhetetlen, hogy a közeli jövőben Európán kívül rendezik a BL-döntőt. Majd mantrázta a szokásost: a sorozat a globalizáció egyik csúcsterméke, s mint ilyennek, több fogyasztója van Európán kívül, mint az öreg földrészen.

Noha a szövetség első embere, akit nem kevés tagország küldötte azért választott meg az UEFA elnökének, mert egy kis országból (Szlovénia) érkezve képes még a futballra alulnézetből, vagy ha úgy jobban tetszik, a pálya mellől tekinteni (ellentétben a futballnagyhatalmak más stílusú képviselőivel, akiknek a labdarúgás termék, ergo a lé határozza meg a tudatukat), csupán a jövőt érintő lehetőségként említette a lehetséges variációt, én már látom magam, amint 2021-ben egy májusi hajnalon pattanok ki az ágyból a Las Vegas-i BL-döntőre várva. Merthogy ott jobban mennek a Real- vagy Liverpool-mezek…

De térjünk vissza a jelenbe és a két csapathoz: elképzelhető, hogy az utóbbi évek egyik legjobb fináléja következik. A profi bokszban létezik egy mondás – a korábbi nehézsúlyú profi világbajnok, főpolgármester Klicskónak ezt tudnia kell –, hogy a stílusok csinálják a csatákat. Nos, jelen esetben ez a szombati eseményre is érvényes. Most nem elsősorban a házigazdák és a Liverpool-szurkolók már lezajlott kocsmai ökölharcára gondolok, hanem magára a meccsre.

Az utolsó európai BL-döntők egyikére…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik