Sahtar-szurkolók tragédiája árnyékolta be a BL-meccset

Vágólapra másolva!
2013.02.14. 12:03
null
A donecki reptéren szerencsétlenül járó gép Sahtar-szurkolókat szállított (Fotó: Reuters)
A dortmundiak szerint Mats Hummels hajrában fejelt egyenlítő gólja után feléjük billen a mérleg nyelve a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója előtt. A Sahtar Doneck kétszer vezetett, de mindkétszer kiengedte a kezéből a fórját. Az ukrán csapat számára nem ez volt a legszomorúbb szerdán, a délutáni repülőszerencsétlenségről ugyanis kiderült, hogy a Sahtar szurkolói vesztették életüket.

 

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a két hónapja tétmérkőzést nem játszó Sahtar Doneck a Borussia Dortmund csapatát fogadta. A mérkőzés izgalmas, kiegyenlített játékot és négygólos döntetlent hozott. A németek vezéregyéniségei jól tudják, mit is ér ez.

„Elkövettünk néhány védelmi hibát, ami bosszantó. A 2–1-es vereség sem jelentette volna azt, hogy reménytelen helyzetbe kerülünk, hiszen otthon játsszuk a visszavágót. A hajrában szerzett gól viszont teljesen megváltoztatta a képet, ez feldobja majd a csapatot!” – értékelt röviden a Borussia Dortmund mestere, Jürgen Klopp.

A hajrában elért találatot az első félidőben a keresztlécet is eltaláló Mats Hummels szerezte szöglet után.

„Az a legfontosabb, hogy lélektani előnnyel térünk haza, hiszen nekünk már egy gól nélküli döntetlen is elegendő lesz odahaza. Az sem mindegy a lelkünknek, hogy nem kaptunk ki kétszer öt napon belül. Ukrajnában volt néhány rövidzárlat a védelmünkben, de ezt nem lehet elkerülni olyan csapatban, amely annyira sokat támad, mint a mienk” – így a szép gólt fejelő védő, Mats Hummels.

Mircea Lucescu, a Sahtar román vezetőedzője szerint alapvető hibák miatt nem sikerült megnyugtató előnyt szerezni a visszavágóra.

„Kár, hogy nem sikerült elérni az alapvető célunkat, a győzelmet, de be kell látni, igazságos eredmény született – mondta szimpatikusan Lucescu. – A Dortmund szervezett volt, mégis kétszer előnybe kerültünk, és olyan hibákat követtünk el védekezésben, amelyek ezen a szinten megbocsáthatatlanok. A pontrúgásokra külön készültünk. Gyerekes hibáink miatt sokkal nehezebb lesz a visszavágó.”

A találkozó előtt gyászszünetet tartottak a szerda délután a donecki repülőtéren történt szerencsétlenség áldozatainak emlékére. Azóta kiderült, hogy az Odesszából Doneckbe érkező Antonov-24-esen Sahtar-szurkolók utaztak, a 45 utas közül öten életüket vesztették.

Az 1959 és 1979 között gyártott An-24-eseket Oroszországban már korábban a forgalomból való kivonásra ítélték a sok baleset miatt. A baleset oka nem derült még ki, de a baleset idején nagy köd volt a reptéren.

EMLÉKEZTETŐ

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SAHTAR DONECK (ukrán)–BORUSSIA DORTMUND (német)
2–2 (1–1)
Doneck, Donbasz Arena, 49 050 néző. Vezeti: Webb (angol)
SAHTAR DONECK: Pjatov – Srna, Csihrinszkij, Rakickij, Rat – Hübschman, Fernandinho – A. Teixeira (Eduardo Silva, 84.), Mhitarjan, Taison (Douglas Costa, 62.) – Luiz Adriano
DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek, Santana, Hummels, Schmelzer – S. Bender, Kehl – Blaszczykowski (Leitner, 80.), Götze, Reus (Schieber, 91.) – Lewandowski
Gólszerző: Srna (31.), Douglas Costa (68.), ill. Lewandowski (41.), Hummels (87.)
A visszavágót március 5-én Dortmundban játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik