Rendíthetetlen a madridi trón – Csillag Péter helyszíni riportja

CSILLAG PÉTER, MAKÁDI PÉTER (Kijev)CSILLAG PÉTER, MAKÁDI PÉTER (Kijev)
2018.05.26. 23:12
null
A Liverpool az első fél órában, Szalah sérüléséig volt veszélyes a Real Madrid kapujára (Fotó: Makádi Péter)
Könnyek, dráma és egy káprázatos gól: Mohamed Szalah, a Liverpool csatárcsillaga az első félidőben kidőlt, a csereként beálló Gareth Bale pazar ollózással, majd egy „bevédett" labdával lőtte a csúcsra a Realt.

„Senki sem számított rá, hogy eljutunk a döntőig, de mi a Liverpool vagyunk!” – mondta a szombati Bajnokok Ligája-döntő előestéjén Jürgen Klopp, az angol csapat menedzsere, és a megfogalmazás pontosan rávilágított a liverpooliak titkára. Ahogyan az ellenfél hátvédje, Marcelo néhány héttel korábbi, Barcelonának címzett megjegyzése is híven érzékeltette, mit jelent a Real Madrid történelmi nagysága: „Hogy mi is kieshettünk volna a BL-ből? Ugyan! Mi a Real Madrid vagyunk!

A közösség erejében bízó, korlátait tisztelő, de akadályt nem ismerő „Mi vagyunk a Liverpool!” felfogás mérkőzött meg a kijevi Olimpiai Stadionban a saját hatalmával tisztában lévő, magabiztosságában megrendíthetetlen, európai uralmát két éve őrző „Mi vagyunk a Real Madrid!” szemlélettel.

A fékezhetetlen lendület és a lehengerlő fölény találkozása az ukrán fővárosban körülbelül olyan volt, mint egymást ingerlő kémiai anyagok bugyborékoló reakciója a lombikban. Az első percekben elfojthatatlan energiával buzogtak a csapatok, nem igazolódott be azok félelme, akik szerint hiába a két együttes híresen támadó stílusa, azért egy BL-döntő mégiscsak BL-döntő, amelyen illik óvatosan meghátrálni. Gyors liverpooli rohamok után Cristiano Ronaldo bombázott centikkel a felső léc fölé, majd a másik oldalon Trent Alexander-Arnold veszélyes lövését védte Keylor Navas.

Pezsgett, pattogott, szikrázott a játék, mígnem elérkezett a 26. perc, és hirtelen megállt a műsor, megdermedt a lelátó vörös kanyarja…

A Liverpool első számú gólfelelőse, az idény csodafegyvere, a Cristiano Ronaldo nagy kijevi ellenpárjaként emlegetett Mohamed Szalah a földön maradt, miután Sergio Ramosszal ütközött, és az őt magával rántó spanyol védő „segítségével” úgy fogott talajt, hogy csúnyán ráesett a vállára. Az orvosok megkísérelték a csodát, az egyiptomi csatár az ápolást követően megpróbált visszarázódni, mindhiába – néhány másodperccel később sírva leült a földre, tudva, nem képes folytatni. A pályán valakinek nagyon ismerős lehetett a dráma: a Real Madrid portugál szupercsillaga éppen ilyen testi és lelki kínok között esett ki a 2016-os Európa-bajnokság Franciaország elleni döntőjéről, a mérkőzésnek szinte ugyanabban a pillanatában. Hogy akkor nélküle is 1–0-ra nyert Portugália, most legfeljebb Szalahnak adhatott reményt.

A Liverpool szurkolói az elején lelkesek, a végén csalódottak voltak (Fotó: Makádi Péter)
A Liverpool szurkolói az elején lelkesek, a végén csalódottak voltak (Fotó: Makádi Péter)

Még szinte fel sem száradtak az afrikai csatár könnyei, újabb játékos terült el zokogva a földön, a sors igazságaként – vagy inkább kettős igazságtalanságaként – a Real Madrid jobbhátvédje, a rosszul lépő Daniel Carvajal is kénytelen volt befejezni a mérkőzést. Az egyiptomi és a spanyol kieső kapcsán is érdemes emlékeztetni arra, hogy alig három hét múlva világbajnokság kezdődik.

Egy les miatt meg nem adott, kései Karim Benzema-gól figyelmeztette az első félidő végén a Liverpoolt, nincs ideje Szalahot siratni, rendeznie kell a sorait. Ám úgy látszott, nem volt elég a jel, sőt Isco szünet utáni, felső kapufán csattanó lövése sem szolgált ébresztőül, legalábbis az ellenfélnek döbbenetes gólt ajándékozó Loris Karius számára. A német kapus ártalmatlan kidobásába szemfülesen belelépett a madridi Benzema, és szinte még a kapuba sem gurult a labda, némelyek máris a BL-történelem legsúlyosabb hibájáról beszéltek, talán nem ok nélkül. A Liverpool azonban nem lenne Liverpool, ha a csapások megtörnék, Sadio Mané négy perccel később közelről egyenlített.

Aztán jött Zinédine Zidane madridi csodacseréje, a 61. percben beálló Gareth Bale, és hárompercnyi bemelegedés után káprázatos ollózós gólt szerzett.

Bár Mané kapufája veszélyt jelentett, ismét a Real talált a kapuba, Bale távoli lövését az újfent hatalmasat hibázó Karius bevédte, 3–1 lett a vége – a Bajnokok Ligáját így 2016 és 2017 után újra a spanyol csapat nyerte meg, mintegy üzenve a nagyvilágnak: „Mi vagyunk a Real Madrid!”

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
Real Madrid
(spanyol)Liverpool (angol) 3–1 (0–0)
Kijev, Olimpiai Stadion, 61 561 néző.Vezette: Milorad Mazsics (szerb)
REAL MADRID: K. Navas – Carvajal (Nacho, 37.), Ramos, Varane, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos – Isco (Bale, 61.), Benzema (Asensio, 89.), C. Ronaldo.Vezetőedző:Zinédine Zidane
LIVERPOOL:Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Wijnaldum, Henderson, Milner (Can, 83.) – Szalah (Lallana, 30.), Firmino, Mané.Menedzser:Jürgen Klopp
Gólszerzők: Benzema (51.), Bale (64., 83.), ill. Mané (55.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek