Öt éve a skót negyedosztályban játszott, most BL-döntőre készül

Vágólapra másolva!
2018.05.04. 09:33
Andrew Robertson, a Bajnokok Ligája-döntőbe jutó Liverpool 24 esztendős labdarúgója 2013-ban még a skót negyedosztályban tengődött, majd tavaly kiesett a Premier League-ből a Hull Cityvel. Az anfieldi „vörösök” nyolcmillió fontért megvették a nyáron, első liverpooli találkozóján megválasztották a meccs legjobbjának, ám decemberig csupán háromszor volt kezdő Jürgen Klopp csapatában. A skót balhátvéd mostanra azonban alapember lett. Íme, Robertson története!

A Liverpool-szurkolók már megszokhatták: Robertson megállás nélkül robotol a balszárnyon (Fotó: AFP)
A Liverpool-szurkolók már megszokhatták: Robertson megállás nélkül robotol a balszárnyon (Fotó: AFP)
A Liverpool-szurkolók már megszokhatták: Robertson megállás nélkül robotol a balszárnyon (Fotó: AFP)
A Liverpool-szurkolók már megszokhatták: Robertson megállás nélkül robotol a balszárnyon (Fotó: AFP)
A Liverpool-szurkolók már megszokhatták: Robertson megállás nélkül robotol a balszárnyon (Fotó: AFP)

 

 

SKÓT NEGYEDOSZTÁLY, „SZÖRNYŰ AZ ÉLET PÉNZ NÉLKÜL”

A Glasgow-ban született futballista gyermekkorában megfordult a Celtic utánpótlásában is, ám a zöld-fehérektől eltanácsolták. Pályafutását a Queen’s Parkban folytatta, s pont amikor belekezdett egyetemi tanulmányaiba, bekerült a klub felnőttcsapatába, amellyel a 2012–2013-as idényben a skót negyedosztályban szerepelt.

Robertson egyik 2012-es Twitter-bejegyzése újra felkapott lett, miután a Liverpool bejutott a BL-döntőbe. „Ennyi idősen az élet szörnyű, ha nincs pénzed” – vélekedett az akkor 18 éves ifjonc új munkahely reményében.

Andrew Robertson on Twitter

life at this age is rubbish with no money #needajob


 


Főhősünk útja a skót negyedosztályból az élvonalba vezetett. A Dundee United meghatározó tagjaként kiérdemelte az év legjobb fiatal játékosának járó díjat a skót Premiershipben, sőt a 2013–2014-es szezon álomcsapatába is bekerült.

„AZ EGYETLEN JÓ JÁTÉKOS A HULLBAN”; LIFTEZÉS A PL ÉS A CHAMPIONSHIP KÖZÖTT

Robertson 2014 nyarán csaknem hárommillió fontért került a Premier League-be, és a Hull Cityben egyből alapember lett. Első ottani évadjában együttesével kiesett az élvonalból, ám sikerült egyből visszajutniuk. A 2016–2017-es idényben azonban a „tigrisek” ismét búcsúztak a PL-től.

A jelenleg a Paris Saint-Germain kötelékébe tartozó Hatem Ben Arfa 2014–2015 folyamán kölcsönben szerepelt a Hull Cityben. A 31 éves francia élesen kritizálta hullos csapattársait – Robertsont kivéve.

„Őszintén szólva egyszerűen nem voltak elég jó játékosok. Mindent elmond, hogy Alex Bruce kezdőjátékos volt abban a csapatban… Ám van egy srác, aki nagyon sokra viheti, mégpedig Andy Robertson”
– mondta egy francia lapnak Ben Arfa.

ELSŐ LIVERPOOLI MECCSÉN MEGVÁLASZTOTTÁK A LEGJOBBNAK, MAJD DECEMBERIG ALIG JÁTSZOTT

A MAGYAR VÁLOGATOTT ELLEN IS MEGMUTATTA MAGÁT
Robertson 20 évesen, 2014 márciusában mutatkozott be a skót felnőttválogatottban, Varsóban a lengyelek ellen 1–0-ra megnyert felkészülési meccsen csereként állt be.
A balhátvédnek 22 fellépése van címeres mezben, összesen két gólt szerzett. A magyar válogatott elleni márciusi találkozón – amelyen a skótok 1–0-ra győztek Budapesten – kezdőként 67 percet játszott.

Sokan felkapták a fejüket, amikor a Liverpool a gyakorlatilag ismeretlen Andrew Robertsont szerződtette tavaly nyáron egyfajta megoldásként az évek óta visszatérő, balhátvédposztot illető problémára. Jürgen Kloppék nyolcmillió fontot fizettek érte.

Robertson 2017. augusztus 19-én (egy héttel első gyermeke születése előtt) kezdőként mutatkozott be a Pool színeiben, s a BBC megválasztotta a Crystal Palace ellen 1–0-ra megnyert összecsapás legjobbjának.

Aztán Jürgen Klopp többnyire Alberto Morenónak szavazott bizalmat a védelem bal oldalán, Robertson decemberig csak két bajnokin és egy Ligakupa-mérkőzésen lépett pályára. A spanyol azonban december elején, a Szpartak Moszkva elleni BL-találkozón (7–0) megsérült, Robertson pedig azóta szinte kirobbanthatatlan a liverpooli kezdőből – annak ellenére, hogy Moreno februárban már újra tétmeccset játszott.

Robertson ebben a szezonban húsz PL-meccsen négy gólpasszt adott, a BL-ben az egyenes kieséses szakaszban a Porto elleni nyolcaddöntő visszavágóját leszámítva minden mérkőzést végigjátszott, s készülhet a Real Madrid elleni kijevi döntőre.

WHAT A FEELING!! Champions league final!! fans were incredible tonight, safe travels home!! See you all in KIEV..... #YNWA

87.6k Likes, 690 Comments - Andrew Robertson (@andyrobertson94) on Instagram: "WHAT A FEELING!! Champions league final!! fans were incredible tonight, safe travels home!! See..."


FIRMINO MEZÉT ADTA EGY NAGYLELKŰ GYERMEKNEK

Sokan emlékezhetnek arra a márciusi történetre, amelyben Robertson meglepett egy kisfiút, Alfi Radfordot. A fiatal Liverpool-szurkoló úgy döntött, hogy az összes zsebpénzét felajánlja egy olyan szervezetnek, amely ételt oszt a rászorulóknak. A skót futballista figyelmét felkeltette a nagylelkű gyermek tette, s levélben köszönte meg neki nemes cselekedetét, sőt egy Roberto Firmino által aláírt Liverpool-mezzel is megajándékozta.

Mint írta: „Legyünk őszinték, Alfie. Senki sem akarja egy balhátvéd mezét, ezért adom Bobbyét (Firminóét). Remélem, ez neked is oké.”

Tom Radford on Twitter

Thanks to @andrewrobertso5 for my lads letter and gift Bigger story here is please everybody get behind @SFoodbanks #LFC



Brit beszámolók szerint a Liverpool szurkolói imádják Robertsont, aki rendszeresen szerényen nyilatkozik. Ráadásul a pályán megállás nélkül robotol az oldalvonal mellett, beadásai pedig általában roppant veszélyesek.

A kérdés már csak az, hogy Robertson „tündérmeséje” BL-győzelemmel folytatódik-e…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik