HIRDETÉS
HIRDETÉS
SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2018.08.30 23:21 Frissítve: 2018.08.31 01:00

Örségváltás – Szeli Mátyás jegyzete

HIRDETÉS

 

Hofi Géza „pártházas” viccét átköltve néhány évtized múlva nagyjából így hangozhatna Lionel Messi és Cristiano Ronaldo társalgása.

– Mi nyertük meg a díjakat.

– Mikor? Melyiket?

– Hát mikor melyiket.

Az UEFA Év játékosa-díj azonban most nem valamelyikük vitrinjébe kerül (az argentin az első háromba sem került be), és ez, illetve a világbajnokság alakulása azt az érzést kelti, szép lassan őrségváltás lesz a csúcson.

A csütörtöki gálát megelőzően az elmúlt tíz év legnagyobb egyéni elismeréseit (az Aranylabdát, illetve a FIFA és az UEFA díjait) két kivételtől eltekintve ők kapták meg, összesen tizenkilencszer.

Messi 31 éves, Cristiano Ronaldo 33, rivalizálásuk jó tíz esztendeje meghatározza a nemzetközi futballt. A teniszben Rafael Nadal és Roger Federer versengése, a kosárlabdában Larry Bird és Magic Johnson párharca hasonló, de a labdarúgásban nemigen találunk példát ilyen „párviadalra”, hiszen a rendszeresen összeméregetett Pelé és Diego Maradona két különböző korszakban játszott.

A fő trónkövetelőnek rövid távon Neymart tartják, ám ő hónapokig sérült volt, no meg a világbajnokságon időnként az volt az ember érzése vele kapcsolatban, hogy szabadtéri színpadon és nem futballpályán szerepel. Noha színészkedését gyakran eltúlozzák, az ilyen szavazásoknál a népszerűség is fontos, márpedig most ebből a szempontból is hátrányból indult. Hamarosan Kylian Mbappé ideje is elérkezhet, de most nem egy feltörekvő fiatalt, hanem a szintén veterán Luka Modricot ismerték el.

Nem érdemtelenül. Noha a világbajnokságon is csillogó horvát a gólszerzést tekintve alig tesz hozzá csapata játékához, nem az eredményesség az egyetlen kritérium, és Modric meghatározó tagja az elmúlt években (az európai kupaporondon) egyeduralkodó Real Madridnak. Kihagyhatatlan motorja a félelmetes gépezetnek.

A Juventushoz kerülő Cristiano Ronaldo ellenben már nem, és távozása talán még inkább előrevetíti a dualizmus végét. Messi és a portugál rivalizálására ugyanis ráerősített, hogy ugyanabban a ligában, két ősi vetélytárs színeiben szerepeltek. Tulajdonképpen egymás összehasonlítási alapjai voltak, igaz, közben már-már agyzsibbasztó méreteket öltött a vita, hogy melyikük a jobb.

Ebben az időszakban klubszinten jószerével minden rangos trófeát, egyéni elismerést többször elhódítottak, egyetlen ellenfelet azonban nem tudnak legyőzni: az időt.

Félreértés ne essék, nem temetni akarjuk őket, szerencsére a Bajnokok Ligájában is élvezhetjük még a játékukat egy ideig, hamarosan azonban tényleg véget ér egy korszak, és új játékosok kerülnek a rivaldafénybe. Talán Neymar, Mohamed Szalah vagy Mbappé viszi majd el a díjakat.

Mikor melyiket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.08 23:00:35

Bajnokok Ligája THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A világ most újból videobíróért kiált.

2018.11.08 11:56:51

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Juve-szurkolók hergelése kapcsán összegyűjtöttük emlékezetes ünnepléseit és balhéit.

2018.11.07 20:50:28

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A címvédő leiskolázta Csehországban a Plzent, a CSZKA Moszkvát legyőző AS Romával együtt 9 pontos.

2018.11.07 20:42:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Úgy nézett ki, csak az a kérdés, mennyire nyeri a rangadót a Juventus, ám a hajrá elképesztő fordulatot hozott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS