HIRDETÉS
HIRDETÉS
CSILLAG PÉTER (KIJEV) 2018.05.24 20:34 Frissítve: 2018.05.24 21:09

Női BL: őrületes ráadás – Marozsánék nyerték a Jakabfiék elleni döntőt

A Marozsán Dzseniferrel felálló Lyon nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligája 2017–2018-as kiírását, mivel a döntőben gól nélküli rendes játékidő után, a hosszabbításban négyszer betalálva 4–1-re legyőzte Jakabfi Zsanett csapatát, a német Wolfsburgot. Marozsán ezzel immár háromszoros BL-győztesnek mondhatja magát.

HIRDETÉS
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: CSILLAG PÉTER)

 

 
KÉPGALÉRIA

„Addig élünk, amíg emlékeznek ránk” – hirdeti a híres idézet a Dinamo Kijev 2002-ben elhunyt, ám az említett definíció alapján ma is élő legendás alakja, Valerij Lobanovszkij szobra előtt.

A játékosként korszakos jelképpé emelkedő, edzőként iskolát teremtő sportember bronzba öntött alakja őrzi a bejáratnál a róla elnevezett Dinamo-stadiont, ahol Szabó Józseftől kezdve Reskó Istvánon át Rácz Lászlóig bezárólag számos kárpátaljai, Bodnár László, Farkas Balázs és Kádár Tamás személyében pedig három magyarországi honfitársunk is szerepelt vagy szerepel a kijevi klub színeiben. Csütörtök este Jakabfi Zsanett (Wolfsburg) és Marozsán Dzsenifer (Lyon) tehetett azért, hogy lobanovszkiji és hagyományos értelemben is sokáig emlékezzenek rájuk: a 28 éves somogyvári sportolónő a német, a 26 éves budapesti futballistanő a francia csapat tagjaként tört Kijevben pályafutása harmadik Bajnokok Ligája-győzelmére.

Hogy számukra a légkör családias lesz, már a mérkőzés előtt sejthető volt. Délelőtt Jakabfi Zsanett öccsével, Ádámmal és barátaival találkoztunk a kijevi főutcán, az impozáns Krescsatikon kialakított Champions Festival sátrai között, a kijevi stadion lelátóján pedig két Marozsán-mezes szurkolónak mutatkoztunk be illedelmes angolsággal, mire a „te is magyar vagy?” viszontkérdés nyomán hamar kiderült, Marozsán Dzsenifer édesanyját, Erzsébetet és fivérét, Dávidot tisztelhetjük a két látogatóban. És a mondatnak itt jelképes jelentőséget is tulajdoníthatunk, tekintve, hogy bár a családi futballkirálynő Németországban nőtt fel és a német válogatottban bontakozott ki, magyarságát büszkén vállalja, a német nemzeti csapatban például gyakorta látni a cipőjén piros-fehér zöld zászlócskával.

Kellemes napsütésben és enyhe lyoni fölénnyel kezdődött a kijevi döntő, a nemrégiben – a férfiaknál győztes Neymar (PSG) párjaként – a franciaországi futballidény legjobb női játékosává választott Marozsán jobb oldali középpályásként lépett pályára, míg a bokasérüléséből a közelmúltban felépült Jakabfi a wolfsburgi kispadon várta a bevetést.

Felvetődhet a kérdés, miként lehetséges, hogy miközben a férfi futballuniverzumban kisebb csodával érne fel a Wolfsburg–Lyon BL-döntős párosítás, a nőknél annyira másként alakultak az erőviszonyok, hogy a csütörtöki gyakorlatilag álomfinálénak számított.

A feleletet persze a női válfaj eltérő kezelése szolgáltatja, az itt érvényes francia–német uralomról mindent elárul, hogy 2010 óta csak ez a két ország adott BL-győztest – igaz, az idei elődöntőben elcsúszó Chelsea és Manchester City előretörése jelzi, hogy az angol női klubfutball is érezhetően erősödik. 

A csütörtöki mérkőzés a női labdarúgás európai ünnepe volt, és különösképp a Lyoné, amely – részben a középpályán fáradhatatlanul dolgozó, szabadrúgásaival rendre veszélyt teremtő Marozsán segítségével – a 0–0-s rendes játékidőt követően, hosszabbításban 4–1-re megnyerte a finálét.

Jakabfi végül nem állt be, az pedig alighanem további fegyvert ad a videobírót a BL-ben is bevezetni szorgalmazók kezébe, hogy a második félidőben a Lyon egy szabályos gólt nem kapott meg, noha a labdát már csak a gólvonal mögül tudta visszarúgni a mezőnybe Noëlle Maritz, a wolfsburgi védő.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, KIJEV
Wolfsburg (német)–Lyon (francia) 1–4 – hosszabbítás után
(Harder 93., ill. A. Henry 96.,  Le Sommer 99., Hegerberg 103., Abily 116.)

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.12 18:48:17

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Óriási mérkőzésen 3–3-at játszott az Ajax a bajorokkal, az AEK Athén pont nélkül búcsúzott.

2018.12.12 18:32:44

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Madrid most először vesztett el 3 góllal otthon európai csatát • A Plzen legyőzte a Romát, az El-be lépett.

2018.12.11 20:52:01

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az Inter nem tudta hozni a kötelezőt, csak ikszelt Milánóban a PSV-vel, s lemaradt a továbbjutásról.

2018.12.10 12:15:08

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Tizenhat csapatos BL-erősorrendünkben két olyan klub is van, amely ki fog esni – kérdés, melyek azok.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS