„Nagyon nehéz helyzetben van a Lyon”

Vágólapra másolva!
2010.04.22. 08:57
null
Toulalant leküldi a pályáról a játékvezető (Fotók: Reuters)
A hazai pályán játszó Bayern München 1–0-s előnyre tett szert szerda este a Lyon ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A találkozón Franck Ribéryt és Jérémy Toulalant is kiállította a játékvezető, így a meccs utáni nyilatkozatokban is sokat foglalkoztak a két piros lappal (korábban még soha nem állítottak ki két játékost egy BL-elődöntőben). A két mester érthetően eltérően értékeli az eredményt, ám a statisztika azt ígéri, hogy a bajorok jutnak be a sorozat madridi döntőjébe.  

„Nagyon jó eredményt értünk el, ezért elégedett vagyok. Normál körülmények között egy gólra mindig képesek vagyunk, ezért a Lyon nagyon nehéz helyzetben van" – értékelte a találkozót Louis van Gaal, a Bayern vezetőedzője, aki arra utalt, hogy csapata Franciaországban sem gól nélküli döntetlennel akarja kiharcolni a továbbjutást.

A bajorok hátvédje, Philipp Lahm szerint még emberhátrányban is remekül futballoztak. „Nagyon fontos volt, hogy tíz emberrel is fegyelmezettek maradjunk. Jól futballoztunk, és remekül tartottuk a labdát. A kiállítás megviselte Ribéryt, aki nagyon jó futballista, és mindig nyerni akar. Kár, hogy a visszavágón nem léphet pályára" – mondta a találkozót végigjátszó védő.

Ribéryt (aki az elmúlt napokban főleg a Franciaországban kirobbant prostibotránnyal került a lapok címlapjára) a 37. percben állította ki a játékvezető, az olasz Roberto Rosetti. A szabálytalanság ténye vitathatatlan volt, ezt még Franz Beckenbauer, a Bayern tiszteletbeli elnöke is elismerte – igaz, a Császár túlzásnak vélte a kiállítást.

A Lyon-drukkerek aggódnak
A Lyon-drukkerek aggódnak

„Nem tudom, hogy valóban pirosat érdemelt-e a megmozdulás. Nem akarom azt mondani, hogy nem volt brutális a szabálytalanság, mindenképpen kemény belépő volt. Lopez egy kis balszerencsével komolyan meg is sérülhetett volna"– mondta Beckenbauer, aki szerint amolyan „narancssárga lapos" eset volt Ribéry szabálytalansága.

A Lyon vezetőedzője, Claude Puel szerint is kulcsmomentum volt a bajorok hetesének kiállítása, mivel innentől kezdve a játékvezető szigorúbban figyelte a vendégek játékosait. „Tudtuk, hogy ha a legcsekélyebb hibát is elkövetjük, a játékvezető megbüntet minket. Ez fordult elő Jérémy Toulalan második sárga lapjánál" – vélekedett a találkozót követően Puel, aki szerint Rosetti kompenzált akkor, amikor az 54. percben kiállította játékosát.

„Amikor egyenlő létszámban voltunk a pályán, rengeteget futottunk, de nem tudtuk megtartani a labdát. Annak ellenére, hogy a végeredmény nem nekünk kedvez, teljesen nyílt a továbbjutás kérdése. A visszavágó fog dönteni" – tette hozzá a francia szakember.

Van Gaal és Puel érthetően eltérően értékeli az esélyeket, de a statisztika alapján a Bayern van kedvezőbb helyzetben: a német csapatnak 57.8 százalék az esélye arra, hogy bejusson a Bajnokok Ligája döntőjébe. Ami a múltat illeti: a bajorok négyszer szereztek egygólost előnyt egy európai kupapárharc első mérkőzésén hazai pályán, de csak kétszer jutottak tovább a következő körbe, míg a Lyon még soha nem jutott tovább, ha az első mérkőzését 1–0-ra elveszítette idegenben.

Ami a találkozó egyetlen góljának szerzőjét, Arjen Robbent illeti, a holland középpályás pályafutása tizedik gólját szerezte a sorozatban, ezzel ő a hatodik „tulipános", aki legalább tízszer volt eredményes a legrangosabb európai kupában (a holland mesterlövészek listáját az 56 gólos Ruud van Nistelrooy vezeti).

Mivel a keddi, Inter–Barcelona mérkőzésen Wesley Sneijder is betalált, 2008 után ismét volt két holland gólszerző a BL-elődöntőben (akkor Dirk Kuyt és Ryan Babel volt eredményes, egyaránt a Liverpool színeiben), míg a sorozat történetében negyedszer fordult elő, hogy egy meccsen két francia játékost is kiállítottak (igaz, arra még nem volt példa, hogy a két játékos két különböző klubban játsszon).

Az 1–0 kétségkívül a Bayernnek kedvez, de a franciák helyzete egyáltalán nem kilátástalan – a visszavágót jövő héten kedden, Lyonban rendezik meg.

 A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA
 
 EMLÉKEZTETŐ
BL-ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Bayern München (német)–Olympique Lyon (francia) 1–0 (Robben 69.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik