MU: Ferguson gyerekkori kedvenc csapata ellen

Vágólapra másolva!
2010.11.24. 13:23
null
Ferguson ellenfélként tért haza szülővárosába (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája C-csoportjában a Manchester United Sir Alex Ferguson gyerekkori kedvenc klubja, a Rangers ellen lép pályára, míg a Valencia a Bursaspor legyőzésével tenné meg az első lépést a csoportelsőség megszerzése felé.

 

Rangers–Manchester United

„Az elmúlt néhány évben jól szerepeltünk idegenben a Bajnokok Ligájában, remélem, folytatni tudjuk ezt a jó sorozatot. Komolyan kell vennünk a mérkőzést. Ha a Rangers nyerne, akkor az utolsó fordulóban le kellene győznünk a Valenciát a továbbjutáshoz – feltéve, hogy a spanyolok megverik a Bursasport, márpedig ebből indulok ki. Láttam a Rangers utolsó hazai meccsét a csoportban, három vagy négy gólt is szerezhetett volna a Valencia ellen" – nyilatkozta a mérkőzést felvezető nyilatkozatában Sir Alex Ferguson.

A skót edzőfejedelem egyébként kisgyerekként a Rangersnek szurkolt, és játékosként szerepelt is a csapatban (66 mérkőzésen 35 gólt szerzett 1967 és 1969 között), ráadásul hazatér szülővárosába, Glasgow-ba.

A mérkőzés amiatt is különleges lesz, mert hosszú sérülését követően Wayne Rooney visszatér a United kezdőcsapatába, és Ferguson reméli, az angol válogatott csatár jó játékkal segíti majd csapatát.

„Rooney jó formában volt az edzéseken, de szüksége van arra, hogy meccsrutint szerezzen. A ma esti mérkőzés ideális lehetőség számára, hogy visszanyerje régi formáját. Nagy meccs, nagyszerű stadion, remek hangulat – ideális körülmények Wayne számára, reméljük, hamar visszanyeri legjobb formáját" – beszélt a támadóról Ferguson.

A két csapat először a Bajnokok Ligája 2003–2004-es kiírásában találkozott egymással, akkor az MU Glasgow-ban 1–0-ra, az Old Traffordon pedig 3–0-ra győzött. A hét évvel ezelőtti, skóciai mérkőzésen a Unitedben pályára lépő játékosok közül Gary Neville, Rio Ferdinand, John O'Shea, Paul Scholes és Ryan Giggs még jelenleg is tagja a „vörös ördögök" keretének, míg a Rangers akkori labdarúgói közül egyedül Allan McGregor maradt hírmondónak – igaz, ő nem kapott lehetőséget azon a találkozón.

Ferguson mester pihentetni szeretné két klasszis belső védőjét, Rio Ferdinandot és Nemanja Vidicset, így várhatóan a Chris Smalling, Jonny Evans párosnak szavaz majd bizalmat az Ibrox Stadionban. Darren Fletcher, Darron Gibson, Gary Neville, Owen Hargreaves és Michael Owen pedig kihagyta a tegnapi edzést.

„A sorozat kezdetétől az volt a célunk, hogy tavasszal is versenyben lehessünk az európai kupaporondon. Erre még meg is van minden esélyünk, hatalmas eredmény lenne, ha ezt sikerülne elérnünk. A Manchester United ellen nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen az MU az egyik legtapasztaltabb csapat a sorozatban. Hallottam olyan véleményeket, hogy mostanában nem játszik jól – erre azt válaszolom: a szezonban még egyetlen meccset sem veszített el" – nyilatkozta Walter Smith, aki 2004-ben Ferguson segítőjeként dolgozott az Old Traffordon (Smith egyébként az 1986-os világbajnokságon is segítette Sir Alexet, amikor a mester a skót válogatottat irányította).

Valencia–Bursaspor

„Egyértelmű a célunk: az első helyen akarunk végezni a csoportban. Ahhoz, hogy ezt elérjük, először győznünk kell a Bursaspor ellen, majd a Manchester United vendégeként is. Tiszteljük a törököket, remek játékosaik vannak, és azt várom, hogy nagyon megnehezítik a dolgunkat. A saját közönségünk előtt mindent ki kell adnunk magunkból, és a játékosaim tudják ezt" – mondta Unai Emery, a Valencia vezetőedzője.

A Bursasport története során még sohasem szerzett gólt idegenben jelentős európai kupasorozatban: a jelenlegi kiírásban Glasgow-ban és Manchesterben is 1–0-ra kapott ki, de a KEK 1974–1975-ös és az 1986–1987-es kiírásában is gólképtelen maradt saját stadionjától távol.

 BAJNOKOK LIGÁJA
C-CSOPORT
RANGERS (skót)–MANCHESTER UNITED (angol)
Glasgow, Ibrox Stadion, 20.45. Vezeti: Busacca (svájci)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Rangers: McGregor – Weir, Broadfoot, Whittaker, Papac – Miller, Davis, McCulloch, Weiss – Lafferty, Naismith. Vezetőedző: Walter Smith
MU: Van der Sar – Rafael, Smalling, Evans, Evra – Nani, Pak, Carrick, Obertan – Rooney, Berbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson
 
VALENCIA (spanyol)–BURSASPOR (török)
Valencia, Mestalla Stadion, 20.45. Vezeti: Miguel (portugál)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Valencia: Moyá – Bruno, R. Costa, Maduro, Alba, – Joaquín, Albelda, Tino, Mata – Soldado, Adúriz. Vezetőedző: Unai Emery
Bursaspor: Ivankov – Keceli, Erdogan, Öztürk, Wederson – Sen, Insua, Ergic, Ipek, Bahadir – Yildirim. Vezetőedző: Ertugrul Saglam
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United 4 3 1 5–0 +5  10
2. Valencia 4 2 1 1 8–2 +6  7
3. Rangers 4 1 2 1 2–4 –2  5
4. Bursaspor 4 4 0–9 –9  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik