Minőségi csere: Barca helyett Salzburg – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.12.09. 23:13

Négy angol, három spanyol, két-két olasz, francia és portugál, valamint egy-egy német, holland és osztrák csapat jutott a labdarúgó Bajnokok Ligája-idény tavaszi, egyenes kieséses szakaszába. Ha nem látjuk a klubneveket, azt mondhatnánk, nincs új a nap alatt, az angol túlsúly megszokott, mint ahogy a nemzetiségek zöme is, szerény meglepetés az osztrák jelenlét, no meg hogy a németeket csak egy gárda képviseli a legjobb tizenhatban. Ám az az egy a Bayern München, amely százszázalékos teljesítménnyel rohant át a csoportján, igaz, ugyanezt megtette a Liverpool és az Ajax is.

Utóbbi olyan, mint a főnixmadár, az elit mögött szorosan nyomulva évről évre kiárusítja a legjobbjait, aztán rendre feléled haló poraiból nagyszerű utánpótlásának köszönhetően. A Salzburg a kakukktojás, mert bár még a Red Bull-éra előtt 1994-ben, majd 2019-ben és 2020-ban is elverekedte magát a csoportküzdelmekig, először most, 2021-ben lépett innen is tovább. A szerencse is kellett, hiszen a leggyengébb kvartettbe terelte a sors(olás) a „sógorokat”, ettől függetlenül érdekessé teszi az erőviszonyokat az RB-birodalmon belül, hogy a néhány emelettel feljebb taksált Leipziget sikerült lepipálniuk (Gulácsiék csak az Európa-ligában folytathatják).

A nagy hiányzó, ki ne tudná, a Barcelona, amely több mint két évtized után maradt ki a BL nyolcaddöntőjéből. Ez alatt az idő alatt multinacionális brand épült a katalán klub köré, olyan már meglévő alapra, amelynek magyar legendák (Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán) is a lefektetői voltak. Aztán jött a vezetői, anyagi és szakmai válság, megspékelve az immár hétszeres aranylabdás Lionel Messi nyári távozásával, s megtörtént, amire kevesen számítottak. Mármint a korábbi eredmények alapján, mert amit most nyújt a Barca, az tényleg túl szerény a BL-hez, sokkal inkább reális a spanyol bajnokság jelenleg hetedik középcsapatától.

A pályán annak idején mindent megoldó Xavi immár vezetőedzőként hiába nyilatkozta, hogy nyerni mennek Münchenbe, szerda este a bajorok úgy játszottak velük, mint macska az egérrel. Nehéz kimondani, s részemről nincs benne semmi kárörvendés, de jelenleg bizony az RB Salzburgnak inkább helye van a BL tizenhatos mezőnyében, mint az FC Barcelonának. Így múlik el a világ dicsősége, katalán vigasz, hogy nem örökre, hiszen a futballban évente adódik esély a javításra, a visszakapaszkodásra. Ahhoz viszont nem árt ellesni, mondjuk, az amszterdami főnixmadár titkát.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik