Miért lehet otthon az Arsenal Münchenben? Lesz-e Barca-henger?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.04. 12:41
null
A londoni Arsenal–Bayern meccs egyik kulcsjelenete – Olivier Giroud megszerzi a vezetést (Fotó: Action Images)
Az Arsenalnak fontos lenne, hogy folytassa jó müncheni szériáját, a továbbjutása is múlhat ezen. A Barcelona már most továbbjuthat, két megfelelő eredmény kell hozzá – szerdán folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulója.

EGY KLASSZIKUS NÉMET–ANGOL PÁRVIADAL
Bayern München–Arsenal (az első mérkőzésen 0–2)

Egy vérbeli német–angol csata kívánkozik a szerdai program élére: a legjobb európai klubcsapatként ötször megünnepelt Bayern München az egyszeres BL-döntős, egyszeres KEK-győztes Arsenalt fogadja.

Nemcsak a két klub dicsőséglistája, hanem a BL-csoportban elfoglalt helyezése között is jelentős a különbség – igaz, ha a londoniak szerdán megint legyőzik a Bayernt, mint tették két hete odahaza, a csoportban kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Éppenséggel ez nem is lehetetlen, hiszen

• az Arsenal sorozatban az ötödik idényben kerül egy csoportba német csapattal, és leszámítva a tavalyi dortmundi 2–0-s vereséget, egészen jól jött ki a németországi látogatásokból: 2013-ban győzött 1–0-ra Dortmundban, míg a megelőző két kiírásban döntetlent játszott a Schalke (2–2) és – ki nem találnák – a Dortmund (1–1) vendégeként;

• a londoniak a legutóbbi két bajorországi látogatásukkor sem kaptak ki (2–0, 1–1), igaz, egyik eredmény sem volt elegendő a nyolcaddöntőből való továbbjutáshoz

• az angol csapat a legutóbbi öt bajnokiját megnyerte, a Bayern pedig éppen a legutóbbi játéknapon veszített először pontokat, 0–0-t játszott Frankfurtban.

Citálhatunk persze bármennyi, Arsenalnak kedves statisztikát, a meccs esélyese akkor is a bajor csapat.

DE KI PROFITÁL AZ ESETLEGES ARSENAL-VERÉSBŐL?
Olympiakosz PireuszDinamo Zagreb (az első mérkőzésen 10)

Illetve az „ágyúsok” saját erőből történt korábbi legyőzéséből. Ez a tétje a csoport másik mérkőzésének, amelyen az immár két idegenbeli győzelmet arató Olympiakosz fogadja a londoniakat nagy meglepetésre szintén megverő Dinamo Zagrebet. Nem irigyeljük a horvát csapatot, hiszen

• az Olympiakosz stadionjában általában érvényesül a hazai pálya előnye (az idén még csak a Bayern tudott három pontot elvinni onnan);
• miközben a Dinamo a legutóbbi hét tétmeccséből négyet elveszített – kettőt a horvát bajnokságban, ami nem nagyon szokott előfordulni vele –, addig a pireusziak százszázalékos mérleggel vezetik a görög ligát, ennél jobban (9/9) még nem kezdtek 1979 óta.

TÉRJÜNK VISSZA AZ ANGOL VONALHOZ!
ChelseaDinamo Kijev (az első mérkőzésen 0–0)

Már csak azért is, mert egy másik londoni csapat, a Chelsea sincs könnyű helyzetben. A Bajnokok Ligájában még istenes a helyzet – a szerdai győzelem meg is előlegezheti a továbbjutást –, ami azonban az angol bajnokságot, illetve a csapat körüli hangulatot és José Mourinho menedzser megítélését illeti... Egy szó, mint száz, a Kijevben csak kapufákig jutó „kékek” számára nincs más választás, mint a győzelem.

Igaz, hogy a kijevi csapat a legutóbbi 19 tétmeccse közül 14-et (például a Chelsea elleni hazait) kapott gól nélkül vívott meg, viszont bizakodással töltheti el a Stamford Bridge publikumát, hogy a Dinamo

• legutóbbi 35 BL-csoportmeccséből csak ötöt nyert meg;
• szintén mindössze ötöt nyert meg az angol klubok elleni 25 európai kupamérkőzéséből:
12 angliai túrája még nem hozott győzelmet, döntetlent is csak kettőt;
• a manapság már a Chelsea-t erősítő Willian Sahtar-játékosként jóval többször (13) volt győzelemnek részese a kijevi rivális ellen, mint vereségnek (5) vagy döntetlennek (2).

MEGUGORHATNAK A „SÁRKÁNYOK
Maccabi Tel-Aviv–Porto (az első mérkőzésen 0–2)

A csoport élén álló Porto a mezőny egyetlen pont nélküli csapatához, a Maccabi Tel-Avivhoz látogat, és ha érvényesíti a papírformát, aligha lesz, aki megállítsa a legjobb tizenhat felé vezető úton – még ha a továbbjutás ezen a héten még nem is válhat hivatalossá. Hogy a hagyományokon túl mi szól még a Porto mellett?

a legutóbbi hét idegenbeli BL-meccséből hármat megnyert és három döntetlen mellett csak egyet veszített el;
• éppen ama egyetlen BL-vereség, a tavaszi müncheni 1–6 óta nem veszített tétmeccset, pedig 17-et is játszott;
• a hétvégén rápihenhetett az izraeli túrára, mivel a bajnokija elmaradt, repülőgépe a rossz időjárás miatt nem tudott landolni Madeirán.

EGYIK FÉL SEM KÉR MÉG EGY NYOLCGÓLOS DÖNTETLENT
AS RomaBayer Leverkusen (az első mérkőzésen 44)

Két hete a két csapat emlékezetes, nyolcgólos döntetlent produkált Kassai Viktor játékvezetése mellett, és az a mutatvány úgymond kötelezi a feleket. Különösen a rómaiakat, akik fél távnál még győzelem nélkül állnak, és ha csütörtökre virradóra is ez lesz a helyzet, alighanem lemaradnak a tavaszi folytatásról. Miben bízhatnak a „farkasok”?

• hogy sikerül átmenteni a bajnoki formájukat (szombati milánói rangadóvesztésük ellenére az élbolyban nyomulnak);
• hogy pozitív a német klubok elleni hazai mérlegük: 7 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség;
• hogy a Leverkusen nyolc próbálkozásból csak egyszer tudott nyerni olasz földön, az idei selejtezőben például Rómában kikapott a Laziótól.

Igaz ugyanakkor az is, hogy
• a Romának újabban nem jelent valódi előnyt a hazai pálya, ha európai kupameccsről van szó – nyolc mérkőzésen csupán egy győzelem –, ráadásul legutóbbi német vendége, a Bayern München 7–1-es vérfürdőt rendezett a Stadio Olimpico gyepén.

EZ EDDIG NAGYON EGYOLDALÚ
BarcelonaBATE Boriszov (az első mérkőzésen 20)

Ha a Barcelona győz a BATE ellen, a Roma pedig nem gyűri le a Leverkusent, akkor a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül a címvédő katalán csapat ott lesz a legjobb 16 között. Lássuk be, a fehérorosz bajnoki címüket a napokban megvédő boriszoviak sikere mellett nehéz érvelni – bár tény, hazájukban másfél éve nem veszítettek idegenbeli bajnokit –, szinte minden a Barca mellett szól. Például:

• legutóbb 2013 májusában veszített BL-mérkőzést a Camp Nouban – a Bayern leckéztette meg 3–0-ra –, azóta 12-ből 11-et megnyert;
• a két csapat korábbi három mérkőzését kapott gól nélkül nyerte meg: a 2011–12-es szezonban 5–0 és 4–0, két hete 2–0 lett az eredmény (zárójelben: mindhárom mérkőzésen akadt duplázó a most sérült Lionel Messi, a már elszerződött Pedro, valamint Ivan Rakitic személyében)
• eközben a BATE csak egyet nyert meg 13 idegenbeli BL-csoportmérkőzéséből – már 13-at játszott?! –, az öt spanyolországi meccsét mind elveszítette.

MARAD-E HIBÁTLAN MÉRLEGŰ CSAPAT A MEZŐNYBEN?
Lyon–Zenit (az első mérkőzésen 1–3)
Gent–Valencia (az első mérkőzésen 1–2)

Az egyelőre legcsendesebb csoportban két csapat is továbbjuthat szerda este: a mezőny egyetlen százszázalékosa, a Zenit, amely a BL-csoportkört soha ilyen rosszul nem kezdő Lyon vendége lesz, és a Valencia, amely a belga Genthez látogat. Ha mindketten nyernek, mindketten továbbjutnak.

Ha borul az őszi papírforma, és netán mindketten kikapnak, akkor is a csoport első két helyén maradnak – ez is mutatja, mennyire kettészakadt ez a kvartett.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

A SZERDAI PROGRAM

E-CSOPORT
20.45: Barcelona–BATE (Tv: Sport1)
20.45: Roma–Bayer Leverkusen (Tv: Sport2)
F-CSOPORT
20.45: Bayern München–Arsenal (Tv: M4 Sport)
20.45: Olympiakosz–Dinamo Zagreb
G-CSOPORT
20.45: Maccabi Tel-Aviv–Porto
20.45: Chelsea–Dinamo Kijev (Tv: AMC)
H-CSOPORT
20.45: Olympique Lyon–Zenit
20.45: Gent–Valencia

A CSOPORTÁLLÁSOK

E-CSOPORT
1. Barcelona 3 2 1 5–2 +3 7
2. Bayer Leverkusen 3 1 1 1 9–7 +2 4
3. BATE Boriszov 3 1 2 4–8 –4 3
4. Roma 3 2 1 7–8 –1 2
F-CSOPORT
1. Bayern München 3 2 1 8–2 +6 6
2. Olympiakosz 3 2 1 4–5 –1 6
3. Dinamo Zagreb 3 1 2 2–7 –5 3
4. Arsenal 3 1 2 5–5 0 3
G-CSOPORT
1. FC Porto 3 2 1 6–3 +3 7
2. Dinamo Kiev 3 1 2 4–2 +2 5
3. Chelsea 3 1 1 1 5–2 +3 4
4. Maccabi Tel-Aviv 3 3 0–8 –8 0
H-CSOPORT
1. Zenit 3 3 8–4 +4 9
2. Valencia 3 2 1 5–4 +1 6
3. Lyon 3 1 2 2–5 –3 1
4. Gent 3 1 2 3–5 –2 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik