Megmüllerezett Arsenal, rettegett Neymarsuárez - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.05. 09:48
null
Thomas Müller és az arsenalosok némileg egyoldalú viadala (Fotó: Action Images)
Szokás szerint összefoglaljuk a labdarúgó Bajnokok Ligája soros játéknapjának érdekességeit. A felhozatal remek volt szerdán is – kezdjük!

Mielőtt lajstromozzuk a játéknap legmaradandóbbnak ígérkező pillanatait és az eseményeket tömörítő számokat, minivideókat, teljesítsük kötelességünket! Emeljük meg kalapunkat a Zenit előtt, amely Hulk és Artyom Dzjuba két nagyszerű összjátéka eredményeképp 2–0-ra győzött Lyonban, azaz nemcsak továbbjutott csoportjából, hanem – a mezőnyben egyedüliként – százszázalékos mérlegét is megőrizte.

Az orosz csapatok közül legutóbb a Szpartak Moszkva volt képes arra, hogy a csoportkör kétharmadánál biztossá tegye továbbjutását. Nem ma történt – az 1995–96-os kiírásban, és még nyolc közé jutást ért. A moszkvaiak mellesleg hibátlanul zárták a csoportkört, de aztán a francia Nantes kiejtette őket.

NEYMAR, SUÁREZ, NEYMAR, SUÁREZ

A Barcelona megtartotta szokását szerdán, negyedszer is kapott gól nélkül győzte le a BATE-t. A fehéroroszok nem szenvedtek megalázó vereséget, és akár azt is mondhatják, hogy a Barca csak egy Neymarral és egy Suárezzel volt jobb. Ezt persze Lionel Messi sérülése óta a katalánok majdnem minden ellenfele elmondhatja, hiszen ami kettejüket illeti

Neymar a legutóbbi hat Barca-meccsen nyolc gólt és hat gólpasszt jegyzett;
Suárez hat gólt szerzett és két másikat közvetlenül előkészített ezeken a találkozókon;
Neymar a szerdai duplával eljutott 15 BL-gólig, megelőzte Ronaldinhót (14), és honfitársai közül már csak Rivaldo szerzett többet (22) a Barcában;
Suárez előtt nem volt olyan Barca-játékos, aki az első 14 BL-meccsén úgy szerzett 10 gólt, hogy egyiket sem büntetőből lőtte.
Neymarsuárez 18-at szerzett a Barca legutóbbi 21 góljából (a brazil és az uruguayi is kilencet), és elsősorban az ő kezük (lábuk, fejük) – no meg Lionel Messié – van benne abban is, hogy a Barca legutóbbi 33 BL-góljából csak egyet jegyeztek fel spanyol játékos (Sergi Roberto) neve mellé.

BECSÜLD MEG A LABDÁT!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Barcelonában a labdát illik nagy becsben tartani. Tudja ezt a kapus, André ter Stegen is, és a következőképpen bizonyította:

DICSŐSÉG A BAYERNNEK!

S ha már egy német kapussal intünk búcsút a Barcelonának és mesés dél-amerikai kettősének, akkor folytassuk a nap mérkőzésével, amelyen a Bayern München elképesztő verésben részesítette az Arsenalt. A két csapat két héttel ezelőtti londoni meccsét a Wenger-legénység nyerte meg, amely a legutóbbi két müncheni látogatásakor kellemetlen vendégnek bizonyult. Most nem annyira.

• Ez volt az első alkalom, hogy egy német klub a szünetben legalább három góllal vezessen egy angol ellen (fordítva ez már kétszer megtörtént);
• az első félidőben a Bayern 15 lövéssel/fejessel kísérletezett, miközben pénteken a Frankfurt elleni bajnoki egésze során – ezen veszített először pontot a bajnokságban – csak tízzel; és hol volt még a második félidő;
• idézhetnénk még sok statisztikát, de nem tesszük, inkább idemásoljuk a meccs legfontosabb adatait (gólok, labdabirtoklás, lövések/fejesek, passzok, sikeres passzok).

ARSENAL-SIRATÓ

Túl egy határon. Az „ágyúsok” a 165. BL-mérkőzésüket vívták, de öt gólt mostanáig egyszer sem kaptak. A szünetben már álltak 0–3-ra, 2003-ban az Inter ellen.

Szegény Cech 1. A szerda esti rendkívüli müncheni Novemberfest keretében Petr Cech – hiába, a szép hosszú karriereknek is van káros mellékhatásuk – elkönyvelte 100. kapott BL-gólját. Csak három kapus, három országos legenda, Iker Casillas, Oliver Kahn és Olekszandr Sovkovszkij kapott nála is többet.

Szegény Cech 2. A kiváló cseh kapusnak ne mondjunk olyan mondatot, amelyben az Arsenal, valamint az „öt kapott gól” szókapcsolat szerepel. Legutóbb ugyanis a Chelsea kapusaként kapott öt gólt – az Arsenaltól.

DICSŐSÉG A BAYERNNEK (2.): THOMAS MÜLLER ELŐZÖTT

Úgy érezzük, a Bayern olyan lehengerlő győzelmet aratott, hogy a siker hullámainak illik át- meg átjárni összefoglalónkat. Ennek szellemében:

A szerdán két gólt szerző Thomas Müller maga mögött hagyta a klublegendát, Karl-Heinz Rummeniggét: utóbbi 30 európai kupagóllal fejezte be karrierjét, Müllernek pillanatnyilag 32 van, és már csak névrokona, Gerd Müller előzi meg – de ő nagyon (69). Az összes profi tétmérkőzést figyelembe véve Thomas Müller „még csak" hatodik a Bayern-örökranglistán (136), az első két helyet elfoglaló Rummenigge (218) és különösen Gerd Müller (525) jócskán előtte jár.

Ahogyan a Mirror fogalmazott: az Arsenalt alaposan „megmüllerezték” szerda este, ami a német világbajnok nevével való játék részeként nagyjából felért egy mozsárban történő ízzé-porrá töretéssel.

GÓLOK RÓMAI MÓDRA

A Roma megszerezte a létfontosságú három pontot a Leverkusen ellen (3–2), egyúttal az egymás elleni mérleget is maga felé billentette – feladat tehát kipipálva. Ez a kétfelvonásos párharc (az első rész 4–4-re végződött) a gólokról szólt, úgyhogy biggyesszünk ide ezzel kapcsolatban néhány tételt. Lesz benne ilyen is, olyan is.

• a második percben a kapuba találó Mohamed Szalah révén a Roma története leggyorsabb gólját szerezte a Bajnokok Ligájában;
• megszületett Edin Dzeko első BL-gólja is római mezben, más kérdés, hogy a bosnyák nem a tőle elvárt számban termeli a gólokat – a szerdaira 602 percet várt a megelőző, Juventus elleni találata óta;
• ha Dzekónak nem megy a góllövés, átvállalják a feladatot a többiek: a Romának immár nyolc különböző gólszerzője van a mostani BL-szezonban, kettővel több, mint a sorban utánuk következő csapatnak;
• van itt egy nem dicsőséges adat is: a Roma sorozatban a 26. európai kupamérkőzésén kapott gólt, és ezzel tovább közeledett a porond olyan statisztáihoz, mint a listát vezető máltai Valletta FC (29) és az északír Coleraine (28).

S mielőtt elhagynánk az Olimpicót, búcsúzzunk attól a két embertől, aki a két meccs során sokszor kiszolgáltatott helyzetbe került, olykor-olykor hibázott, hibázgatott: a két kapus, Bernd Leno (Leverkusen) és Wojciech Szczesny (Roma) összesen 13 alkalommal kotorászott a hálóban a labdát keresve. De mihez gratuláltak egymásnak?

MONDTUK, HOGY WILLIAN DINAMO-SPECIALISTA!

A játéknap felvezetésekor magunk is jeleztük, és történt, ami történt: a korábban Sahtar-játékosként 13 Dinamo-verésben közreműködő brazil előbb egy beadásával úgymond kikényszerített egy öngólt, majd a hajrában, 1–1-es állásnál nagyon becsűrt egy szabadrúgást, és ezzel győzelmet harcolt ki a Chelsea-nek.
• Továbbá egy lapra került Cristiano Ronaldóval! Willian a harmadik gólját szerezte szabadrúgásból az idei csoportkörben, márpedig ilyesmire (három vagy több szabadrúgásgólra egy BL-idényen belül) legutóbb a portugál világklasszis volt képes a 2009–10-es kiírásban.

S HA MÁR SZÓBA KERÜLT AZ ÖNGÓL...

• a Chelsea-t négy öngól segítette ebben a szezonban, ez éppen annyi, ahány góllal Willian vezeti a házi góllövőlistát;
• a Chelsea tizedik alkalommal szerzett előnyt öngóllal a BL-ben, ezzel megelőzte a Manchester Unitedet, és már csak a Real Madrid (12) szerencsésebb nála;
• a saját kapusát védhetetlen fejessel mattoló kijevi játékos, az osztrák válogatott Aleksandar Dragovic a 11. játékos, aki egy BL-meccsen mindkét hálót megrezegteti.

DICSŐSÉG A BAYERNNEK (3.): A NAP KÖTÉNYE

Megszakítjuk adásunkat, megint a nap meccse jön: Douglas Costa, a Bayern München brazil játékosa adta e kötényt szegény Mathieu Debuchynek, aki aztán kapott némi segítséget.

A KÉTARCÚSÁG LONDONI SZEMÜVEGEN ÁT

Arsene Wenger figyelmébe ajánljuk: az Arsenal több gólt kapott az idei BL-csoportkör négy mérkőzésén (10), mint a Premier League eddigi 11 fordulójában (8).

José Mourinho figyelmébe ajánljuk: a Chelsea ugyanannyi pontot (7) szerzett az idei BL-csoportkör négy mérkőzésén, mint a legutóbbi nyolc Premier League-meccsén.

KIFESZÍTETTÉK – MEGFESZÜLTEK

Végül nem maradtak kiszolgálás nélkül az Olympiakosz hűséges szurkolói: Felipe Pardo duplájával – a kolumbiai a 90. percben lőtte a második gólját – a pireusziak fordítottak és győztek a Dinamo Zagreb ellen, a továbbjutás szempontjából nagyon fontos három pontot szerezve. Hát ez a küzdőszellem ihleti a klub híveit olyan látványelemek készítésére, mint amilyet ezen az estén láttunk:

DICSŐSÉG A BAYERNNEK (4.): ROBBEN BEÁLL, LŐ, GÓL!

Újra itt az idő! Méghozzá szó szerint: Arjen Robben a becserélését követően 37 másodperccel, az első labdaérintéséből betalált az Arsenal kapujába. A BL-ben legeredményesebb holland labdarúgók listáján Robben ezzel utolérte a szintén 25 gólos Robin van Persie-t. Hárman állnak előttük: Roy Makaay (29), Patrick Kluivert (29) és elérhetetlennek tűnő messzeségben az 56 gólos Ruud van Nistelrooy.

NINCS MÁR GÓL NÉLKÜLI CSAPAT A MEZŐNYBEN

Eran Zahavinak, a Maccabi Tel-Aviv támadójának köszönhetjük, hogy eltűnt az utolsó nulla, amikor a Porto elleni – nagyjából már elveszített – meccs 75. percében értékesített egy büntetőt. Nem meglepő, hogy éppen Zahavi lőtte a Maccabi első gólját ebben a BL-csoportkörben, elvégre kétszeres izraeli gólkirály, és a csapat legutóbbi hat meccsén hatszor talált a kapuba.

A HŰSÉG MINTAKÉPEI

Andrés Iniesta. A sérüléséből felépülő középpályás a 110. BL-mérkőzését játszotta a Barcelonában, és ezzel maga mögött hagyta a 109-et játszó Gary Neville-t (Man. United). A csak egy csapatban BL-meccset játszók listáján pillanatnyilag a hatodik hely Iniestáé – Xavi vezet (151).
John Terry. A Chelsea középhátvédje most kezdett 107. alkalommal BL-mérkőzésen – jelezzük, ő is egycsapatos klasszis –, amivel immár egyedül ő az angol szereplési rekorder. Utána Paul Scholes (106), Gary Neville (103), Ashley Cole (103) és David Beckham (98) következik a kezdőcsapatos sorban.

DICSŐSÉG A BAYERNNEK (5.): NAPI LEWANDOWSKI

Na még egyet daloljunk! A meglehetősen jó rögtönöző képességről tanúbizonyságot tévő fejese – amellyel a Bayern elindította a lejtőn az Arsenalt – biztossá tette, hogy Robert Lewandowski sorozatban a nyolcadik hazai mérkőzésén is a kapuba talál. A klub- és válogatott mérkőzésekre is kiterjedő termés 16 gól.

A LEGTÖBB MECCSET NYERŐK
91Iker Casillas
91Xavi
79Raúl
74Ryan Giggs
73Cristiano Ronaldo

A GYŐZELEM SZINONIMÁJA

Iker Casillas. Világ- és Európa-bajnok, BL-győztes, úgyhogy a Realtól történt méltatlan távozása sohasem kérdőjelezheti meg a kis címben sugallt párhuzamot. Már csak azért sem, mert a Porto szerdai izraeli sikere révén Iker Casillas elkönyvelte 91. megnyert mérkőzését a BL-ben, és utolérte a lista élén korábbi válogatottbeli csapattársát, Xavit.

AZ UTOLSÓ SZÓ LEGYEN GIROUD-É!

Ha akad Arsenal-drukker, aki sok hányattatás után eljutott ideáig az olvasásban, akkor búfelejtőként fejezzük be azzal a nagyszerű Olivier Giroud-góllal, amellyel az „ágyúsok” kicsit fényezték az amúgy szomorú szerda estét. Az 1–5 árnyékában talán viccesen hangzik, mégis meg kell állapítanunk: Giroud igazi Bayern-specialista – a bajorok elleni legutóbbi négy mérkőzéséből hármon gólt szerzett.

EMLÉKEZTETŐ

BAJNOKOK LIGÁJA
4. FORDULÓ, SZERDAI MÉRKŐZÉSEK

E-CSOPORT
FC Barcelona–BATE Boriszov 3–0 (Neymar 30., 83. – az elsőt 11-esből, Suárez 60.)
Roma–Bayer Leverkusen 3–2 (Szalah 2., Dzeko 29., Pjanic 81. – 11-esből, ill. Mehmedi 46., J. Hernández 51.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona431 8– 2+610
2. Roma412110–10 0 5
3. Bayer Leverkusen411211–10+14
4. BATE Boriszov413 4–11–73

F-CSOPORT
Bayern München–Arsenal 5–1 (Lewandowski 10., Th. Müller 29., 89., D. Alaba 44., Robben 55., ill. Giroud 69.)
Olympiakosz Pireusz–Dinamo Zagreb 2–1
(F. Pardo 65., 90., ill. Ar. Hodzic 21.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München43113– 3+109
2. Olympiakosz431 6– 6 0 9
3. Arsenal413 6–10 –4
3
4. Dinamo Zagreb413 3– 9 –6
3

G-CSOPORT
Chelsea (angol)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–1
(Dragovic 34. – öngól, Willian 83., ill. Dragovic 78.)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Porto (portugál) 1–3 (Zahavi 75. – 11-esből, ill. Tello 19., André 49., Layún 72.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Porto431
9–4+510
2. Chelsea42117–3+47
3. Dinamo Kiev41215–4+15
4. Maccabi Tel-Aviv4

41–11–100

H-CSOPORT
Olympique Lyon–Zenit 0–2
(Dzjuba 25., 58.)

Gent–Valencia 1–0 (Kums 49. – 11-esből)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Zenit4410–4+612
2. Valencia4225–50 6
3. Gent41124–5–14
4. Lyon4132–7–51
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik