Még az Arsenal sincs biztonságban: hárman mennek két helyért

Vágólapra másolva!
2010.12.08. 13:57
null
Az Arsenal játékosai a pályán sem akarnak megfázni... (Fotó: Reuters)
A legizgalmasabbnak a Bajnokok Ligája H-csoportjában folyó küzdelem ígérkezik szerda este: az Arsenal, a Sahtar Doneck és a Braga pályázik két kiadó nyolcaddöntős helyre, a Partizannak pedig már régen minden mindegy. Az „ágyúsoknak" saját kezükben van a sorsuk, ha nem nyernek, igen kellemetlen meglepetés érheti őket...

 

Ha nyer az Arsenal, tiszta sor: a londoni nagycsapat bemasírozik a BL legjobb tizenhat csapata közé. És miért ne nyerne, kérdezhetnénk, hiszen az Emiratesbe a csoport leggyengébb együttese, az eddig öt meccsen pontot sem szerző, és mindössze egy gólt elérő Partizan látogat, az Arsenal hazai mérlege pedig parádés. Az „ágyúsok" azért figyelnek, nehogy hideg zuhany érje őket.

MELYIK CSAPAT MIKÉNT JUTHAT TOVÁBB?

Továbbjut az Arsenal, ha...

...győz, mert hármas körbeverés esetén is legalább egy csapatnál jobb lesz a gólkülönbsége.

...pontot szerez, és a Braga nem nyer.

...kikap, de a Braga is kikap.

 

Továbbjut a Sahtar, ha...

...pontot szerez, illetve ha 3–0-ra vagy annál kisebb különbséggel kap ki.

 

Továbbjut a Braga, ha...

...legalább négy góllal nyer Doneckben, vagy három góllal, de legalább négy gólt szerez.

...nyer, és az Arsenal nem nyer.

...pontot szerez, és az Arsenal kikap.

„Nem idegesít minket a győzelmi kényszer. Tudjuk, hogy nyernünk kell, kimegyünk, és nyerünk" – közölte lakonikusan Andrej Arsavin, a házigazdák orosz klasszisa.

„A csoportelsőségre szerintem nincs esélyünk, a Braga legfeljebb egy pontot szerez Doneckben, így a Sahtar végez az élen. Korábban is azt mondtam, hogy a Sahtar és a Braga jó csapat, és mindkettő nagyon veszélyes hazai pályán, ezt sajnos ellenünk bizonyították is" – tette hozzá.

„Saját magunkat hoztuk trükkös helyzetbe, de a saját kezünkben van a továbbjutás, bár a legjobb pozícióba a Doneck került. Egyelőre nem a csoportelsőségre, hanem a továbbjutásra koncentrálunk. A legutóbbi meccseinken minden védelmi hibánkat góllal büntették az ellenfelek, és ezért most mindenki a hátsó sorra koncentrál. Egyszerű a képlet: a Bajnokok Ligája fontos számunkra, ott akarunk lenni a tizenhat között, így győzni akarunk" – vélekedett Arsene Wenger.

A Partizan mérlege bátran nevezhető pocséknak az angol csapatok ellen, eddigi hat szigetországi mérkőzéséből ötöt elveszített. A szerbek Belgrádban 3–1-re kikaptak az Arsenaltól, sosem győztek még idegenben BL-csoportmeccsen, így sok jóra nem számíthatnak...

„Sajnos már kiestünk, de megpróbáljuk a legjobbunkat hozni, ezzel szépen búcsúzni a Bajnokok Ligájától. Tisztában vagyunk azzal, hogy az Arsenalnak gondjai vannak a védelmével, és ezt megkíséreljük kihasználni, hisz az első meccsen, Belgrádban is veszélyesek tudtunk lenni. Fontos, hogy ezekkel a meccsekkel értékes tapasztalatokat szereztünk, megpróbálunk pontszerzéssel elköszönni az elitligától" – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Alekszandar Sztanojevics, a szerbek trénere.

Laurent Koscielni felépült kisebb agyrázkódása után, Djourou viszont combizomproblémája miatt nem bevethető. A Partizan legnagyobb hiányzója a hétvégén kidőlő jobbhátvéd, Alekszandar Miljkovics.

KI-KI MECCS DONECKBEN

A Sahtar Doneck kitűnő pozícióba manőverezte magát azzal, hogy az Arsenal elleni, idegenbeli mérkőzése kivételével minden találkozóját megnyerte eddig. Az ukrán nagycsapat már egy döntetlennel is biztos továbbjutó, de ha kikap a Bragától – és az Arsenal nyer –, akár kieshet, bár ehhez nagyon csúnya vereséget (legalább 0–4) kell elszenvednie. Egy pontszerzés így is továbbjutást érhet a portugáloknak, de ennek érdekében egy (meglehetősen valószínűtlen) Partizan-győzelemért kell szorítaniuk...

„Szerintem elég jók vagyunk ahhoz, hogy továbbjussunk, és eleget is tettünk ezért a szezonban. Már azzal is történelmet írtunk, hogy bejutottunk a csoportkörbe, de még egyszer megtehetjük ezt" – mondta az UEFA hivatalos honlapjának Moisés, a Braga védője.

A Sahtar még sohasem jutott tovább a BL kieséses szakaszába, és edzője, Mircea Lucescu figyelmeztet is: vért kell izzadni a tizenhat közé kerülésért.

„Ebben az évben ez az utolsó mérkőzésünk, a szurkolók győzelmet várnak tőlünk. Nagyon kemény meccs lesz, remélem, a játékosaim fejben nincsenek szabadságon... Azt várom tőlük, hogy készüljenek fel egy kőkemény küzdelemre. Ez nem az a Braga, amelyik két nagy gólkülönbségű vereséggel kezdett. Azóta három meccset nyert meg, gólt sem kapott, és az európai szereplésre koncentrál. Tíz napja nem játszottunk meccset, és ez okozhat egy kis problémát" – mondta.

„Ennél kevés nehezebb feladat van: 4–0-ra kellene nyernünk a biztos továbbjutáshoz egy olyan csapat ellen, amelyik két éve nem kapott ki otthon. Mindenesetre győzni megyünk, azt mondom, hozzuk a legjobbunkat, aztán meglátjuk, az mire elég. Nem változtatunk a Sahtar elleni taktikán az első meccshez képest. Igaz, hogy kikaptunk 3–0-ra, de ez nem tükrözte a játék képét. 75 percig lefociztuk őket, de a kapusuk, Pjatov mindent megfogott, és az első góljuk kizökkentett minket a ritmusból. Remélem, most másképp lesz" – fogalmazott a Braga mestere, Domingos Pacienca.

BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 6. FORDULÓ
SAHTAR DONECK (ukrán)–BRAGA (portugál)
Doneck, Donbass Arena, 20.45. V: Brych (német)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Sahtar: Pjatov – Srna, Csihrinszkij, Rakickij, Rat – Sztepanenko, Gaj, Douglas Costa, Jádson, Willian – Luíz Adriano
Braga: Felipe – Miguel García, Moisés, Alberto Rodríguez, Sílvio – Vandinho, Leandro Salino – Alan, Luis Aguilar, Matheus – Lima
ARSENAL (angol)–PARTIZAN BEOGRAD (szerb)
London, Emirates, 20.45. (Tv: ORF1) V: Tagliavento (olasz)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Arsenal: Fabianski – Eboué, Squillaci, Koscielny, Gibbs – Wilshere, Denílson, Walcott, Arsavin – Van Persie, Bendtner
Partizan: Sztojkovics – Medo, M. Jovanovics, Krsztajics, Lazevszki – Szmiljanics, Petrovics, Ilics, Babovics – Moreira – Cléo 

AZ ÁLLÁS
1. Sahtar Doneck 5 4 0 1 10–6 +4  12
2. Arsenal 5 3 0 2 15–6 +9  9
3. Braga 5 3 0 2 5–9 –4  9
4. Partizan Beograd 5 0 0 5 1–10 –9  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik