Már most biztos az Atlético sikere? - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.10. 14:56
null
Ha folytatódik az elmúlt évek gyakorlata, a május 24-i döntő után az Atlético játékosai ünnepelhetnek (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online olvasói már megszokhatták, hogy a Bajnokok Ligája-játéknapokat követően „leges” cikkben, kicsit másképp dolgozzuk fel a játéknap érdekességeit. Ezt tesszük most is: kiderül, hogy miért pályázik óriási eséllyel a végső győzelemre az Atlético Madrid, és mi fájt még a vereség mellett David Moyesnak. A Barcelona klasszisa, Lionel Messi arckifejezése pedig mindent elárul.

A NAP SZURKOLÓTÁBORA. Mind az Atlético Madrid, mind a Bayern München drukkerei látványos élőképpel készültek csapatuk BL-negyeddöntőjének visszavágójára. A spanyol együttes fanatikusai a „Ganar!”, vagyis a „Győzni!” felirattal köszöntötték egyébként is feltüzelt állapotban pályára lépő kedvenceiket, míg a Bayern-szimpatizánsok a „Kings of the Cup”, azaz a „Kupák királyai” szlogennel üdvözölték Pep Guardiola tanítványait. Bár a látványra egyik stadionban sem lehetett panasz, ha győztest kell hirdetni, akkor az Atlético szurkolóira esik a választásunk, akik kilencven percen keresztül pokoli hangulatot teremtettek.

A NAP MUMUSA. Az Atlético, amely ebben az idényben még veretlen a Barcelona ellen. A spanyol Szuperkupában 1–1-re, majd 0–0-ra végeztek a felek (idegenben szerzett góljuknak köszönhetően a katalánok örülhettek), a bajnokságbeli összecsapásukon szintén nem esett gól, míg a BL-ben az első meccsen született 1–1-es döntetlent követően szerda este a fővárosiak győzedelmeskedtek. A szezonban hatodszor a Primera División utolsó, 38. fordulójában, a Camp Nouban találkoznak a felek.

A NAP (AVAGY AZ UTÓBBI ÉVEK) ÉRDEKESSÉGE. A 2007–2008-as idény óta vagy a Barcelona, vagy az a csapat nyerte meg a Bajnokok Ligáját, amely a gránátvörös-kékeket kiejtette.

2008: Manchester United (az elődöntőben 1–0-s összesítés a Barcelona ellen)
2009: Barcelona
2010: Internazionale (az elődöntőben 3–2-es összesítés)
2011: Barcelona
2012: Chelsea (az elődöntőben 3–2-s összesítés)
2013: Bayern München (az elődöntőben 7–0-s összesítés)
2014: Atlético Madrid?

A NAP PECHJE. A 2003–2004-es szezon óta egyetlen ellenfél sem találta el olyan sokszor a kapufát a BL-ben a Barcelona ellen, mint tegnap az Atlético – a fővárosiak játékosai közül David Villa kétszer, míg Adrián egyszer bosszankodhatott.

A NAP ARCKIFEJEZÉSE. Messi – aki a meccsen vajmi keveset tett a Barca sikeréért – nagyon maga alatt volt, amikor a kilencven perc után felszállt a csapatbuszra.

A NAP ÉRDEKESSÉGE 2. A 2004–2005-ös idény óta először fordul elő, hogy sem a Barcelona, sem a Manchester United nincs ott a legjobb négy között.

A NAP SOKKHATÁSA. A Barca szerdán Koke találatának következtében már az ötödik percben hátrányba került – ebben a szezonban még nem kapott ilyen korán gólt a legrangosabb európai kupában a katalán együttes.

A NAP CSELE. Sovány vigasz a Barcelona szurkolóinak, de a játéknap egyik legemlékezetesebb jelenete Neymarhoz köthető, aki a 24. percben „csúnyán” bebőrözte a hazaiak portugál középpályását, Tiagót. Apró szépséghiba, hogy a brazil centerezése után Lionel Messi csúnyán mellé lőtt.

A NAP SZÁMMISZTIKÁJA. A BEK, illetve a BL történetében eddig hétszer találkozott egymással az egyenes kieséses szakaszban két spanyol csapat, s ötször annak a gárdának a sikerével zárult a sorozat, amely továbbjutott a párharcból.

A NAP GESZTUSA. A Barcelona a kiesését eredményező mérkőzés után a hivatalos Twitter-csatornáján gratulált legyőzőjének, az Atlético Madridnak.

A NAP IFJA. Az Atlético ezt megelőzően 1974-ben jutott be a legjobb négy közé az első számú európai kupasorozatban – ekkor a jelenlegi vezetőedző, Diego Simeone még csupán a negyedik életévében járt.

A NAP GYOMROSA. A Manchester United müncheni vendégjátékának első félidejében Franck Ribéry belelépett Chris Smalling felívelt labdájába, amely így pontosan David Moyes hasára pattant. Az MU menedzserének arckifejezéséből látszik, nem esett jól neki a váratlan meglepetés.

A NAP KABALÁJA. A Bayern München mind a hat BL-meccsét megnyerte, amikor Mario Mandzukic gólt szerzett.

A NAP HELYZETE. A Bayern–MU mérkőzés második félidejében, még 1–1-es állásnál Wayne Rooney ígéretes helyzetben eltörte a labdát, bár Danny Welbeck visszagurítása sem volt tökéletes. De ha az bemegy...

A NAP STATISZTIKÁJA. A bajorok győzelme nem nevezhető érdemtelennek, hiszen minden lényeges mutatóban felülmúlták az angolokat. A labda 63 százalékban a Bayernnél volt, amely több mint négyszer többször lőtt kapura, mint az MU (25, ill. 6), és tizenegy szögletet is elvégezhetett, míg a vendégek csak hármat.

A NAP MEGEMLÉKEZÉSE. Amikor az Atlético Madrid ezt megelőzően kvalifikálta magát Európa legjobb négy együttese közé – az 1973–1974-es évadban –, akkor az Újpest is érdekelt volt ugyanabban a fázisban. A lila-fehérek az elődöntő első meccsén – amelyet napra pontosan 40 évvel ezelőtt rendeztek – hazai pályán 1–1-re végeztek a Bayern Münchennel, majd a visszavágón 3–0-s vereséget szenvedtek. A finálé a bajorok sikerével zárult, miután a megismételt mérkőzésen 4–0-ra megverték az Atléticót. Ebben az idényben ismét szembekerülhet egymással a két csapat.

Ha arra is kíváncsi, mi a közös Carlo Ancelottiban, José Mourinhóban és Pep Guardiolában, olvassa el erről szóló írásunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik