Már dobogós a PSG, a továbbjutók közül az MU áll a leghátrébb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.09. 19:02
null
Párizsban csupa móka és kacagás az élet – lassan mi is elhisszük Ibrahimovicékról, hogy világverők lehetnek. Tavasszal meglátjuk (Fotó: Reuters)
Bajnokok Ligája-erősorrend sorozatunk utolsó olyan része következik, amelyben a csoportkör lezárása előtt értékeljük a csapatok erejét és esélyeit. Listánkon még szerepelnek olyan csapatok, amelyek számára ezen a héten véget ér a BL-kaland, azaz utoljára találkozunk velük rovatunkban. Ám amíg van esély a továbbjutásra, egyik klubot sem lehet leírni.

 

1. (az előző listán: 1.) Bayern München
Jupp Heynckes távozása után szinte mindenki meg volt győződve arról, hogy Josep Guardiola számára csak lefelé vezethet az út a BL-címvédőnél, de eddig elkerülte a lejtőket a spanyol mester, legyen szó a bajnokságról vagy a BL-ről. A Bremen elleni 7–0 mestermunka volt, könnyedségben a három évvel ezelőtti Barcelonát idézi a München. A Manchester City ellen a csoportelsőségen túl a korábbi Real-edző legyőzése is a tét.

2. (2.) Real Madrid
Döbbenetes játékot mutat hétről hétre a Real Madrid, Carlo Ancelotti keze alatt összecsiszolódott a legénység, már talán Iker Casillas is megtalálta a pozitívumot abban, hogy a padon ül, hiszen így félpályányival közelebbről láthatja a támadásokat. A csapat tökéletesen dolgozik a CR, Bale, Benzema hármas alá, ők meg elöl úgyis mindent elintéznek. A hétvégi kupamalőr előtti négy meccsen 18–2 volt a csapat gólkülönbsége, C. Ronaldo pihentetése is bőven belefért. Azt elfelejtik-e a Bernabéuban, hogy az idénybeli két vereség a két legfontosabb meccsen (a Barca és az Atletico elleni bajnokin) történt?

A 6. FORDULÓ PROGRAMJA ♦ TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA

3. (4.) Paris Saint-Germain
Szépen felkapaszkodott a francia bajnok a dobogónkra, s valóban, lassan egész Európa elhiszi, hogy Laurent Blanc csapatát komolyan kell venni. Persze, mondhatjuk, hogy a BL-csoportban a Benfica, Olympiakosz, Anderlecht trió még olyan nehéz feladat elé sem állítja Zlatan Ibrahimovicékat, mint a Ligue 1 mezőnye, de amit hétről hétre látunk, meggyőző. A leplezetlen igazság pillanatára azonban legalább a nyolcaddöntőig várni kell.

4. (3.) Barcelona
November 26-áig nem kapott ki tétmeccsen a Barcelona ebben az idényben, de az Ajaxtól elszenvedett vereség után gyorsan a Bilbao elleni bajnokin is alulmaradt Tata Martino együttese, majd a Cartagena elleni kupameccsen is hátrányba került. A harmadosztályú csapatnak aztán rámolt egy négyest a Barca, így aki kezdte volna megfogalmazni a katalánok mélyrepüléséről szőtt gondolatait, még azért várjon velük.

5. (5.) Arsenal
Jó hír az Arsenal-barátoknak: hosszú idő után ismét van fél tucat olyan ember az „ágyúsoknál”, aki képes eldönteni egy-egy nehéz mérkőzést – főleg a kiscsapatok ellen. Ez az erény a stabil védekezéssel (a legutóbbi hat győzelmét kapott gól nélkül aratta a klub) együtt a Premier League őszi királyává tette Arsene Wenger csapatát. Csakhogy a botlások a nagy rangadókon (vereség a Chelsea-től és az MU-tól) jöttek, a BL kieséses szakaszában pedig már csak egyre nehezebb meccsek következnek. Nagy kérdés, meddig húzza ilyen jó formában az Arsenal a kettős terhelést – ugyanis nem gondoljuk, hogy Wenger feladja a BL-álmokat.

6. (7.) Manchester City
Egyre inkább úgy tűnik, azoknak lesz igazuk, akik azt mondták a szezon előtt, hogy a Citynek Manuel Pellegrini első szezonjában nagyobb esélye van a trófeaszerzésre a nemzetközi porondon, mint az angol sorozatokban. A csoportkörből való továbbjutás (ami Roberto Mancinivel egyszer sem sikerült) máris megvan, de korántsem lesz tét nélküli kedden a Bayern elleni meccs: a jó eredmény azt üzenné, a City tényleg az esélyesek közé sorolható.

7. (11.) Juventus
Újra előző szezonbeli formáját hozza a Juve, a Serie A-ban már az élre állt, Isztambulban pedig elég egy iksz neki a BL-továbbjutáshoz. Roberto Mancini, aki jól ismeri a torinóiak játékát, éppen attól retteg, hogy Antonio Conte együttese 0–0-ért utazik a Türk Telekom Arenába – ha valaki tud eredményesen erre játszani, az egy csúcsformát mutató olasz csapat. A Juventus ebben a szezonban még nem játszott gól nélküli döntetlent tétmeccsen, úgyhogy már csak a nagy számok törvénye alapján is benne van a pakliban.

8. (9.) Atlético Madrid
Pontszámban beérte a Barcelonát a Primera Divisiónban az Atlético, s tovább folytatta lassú, de tendenciózus kapaszkodását erősorrendünkben. Diego Simeone együttese biztos csoportelsőként szerdán a Porto legyőzésével a Zenitnek tehet szívességet.

Írásunk a továbbjutási esélyekről: Nyolcan már a 16-ban – ki hogy lehet még ott a BL-tavaszon?

9. (6.) Borussia Dortmund
Az Arsenaltól és a Bayerntől elszenvedett hazai, illetve a wolfsburgi vereséget magába foglaló november rossz formája nem ért véget december eljövetelével Dortmundban: a hét végén a Leverkusen nyert a Signal Iduna Parkban, gyakorlatilag szertefoszlatva Jürgen Kloppék bajnoki álmait. A BL legerősebb csoportjában viszont nekik áll a zászló: azután, hogy a Napoli ellen az előző fordulóban „hozták a szervájukat a meccsben maradásért”, a tartalékos (de mostanában egyébként is harmatgyenge) Marseille otthonában kell kiharcolniuk a továbbjutást. Ha az Arsenal a segítségükre siet, nem is feltétlenül kell győzniük.

10. (8.) Chelsea
Nem a kiegyensúlyozottság a Chelsea fő erénye mostanában, az pedig már csak az E-csoport sajátossága, hogy annak ellenére továbbjutott egy fordulóval a csoportkör vége előtt, hogy a harmadik helyen álló Schalkénak csupán két pont a hátránya vele szemben. José Mourinho dumában még mindig világklasszis – a támadósorát kritizálja azok után, hogy csapata a múlt héten 3-3 gólt kapott a Sunderlandtől és a Stoke Citytől.

11. (10.) Manchester United
Nem véletlenül az MU a legalacsonyabban jegyzett biztos továbbjutó. David Moyes legénysége a legutóbbi öt meccsből csak egyet nyert meg, hazai pályán kapott ki az Evertontól és a Newcastle-tól is, a Premier League-ben a 9. helyre süllyedt. És nemcsak az eredmények, a háttér is kiábrándító: Kagava Sindzsi bánatában úgy teleette magát, hogy gyomormosáson kellett átesnie, Robin van Persie állítólag átadólistára kérte magát – valami nagyon nincs rendben.

12. (13.) Bayer Leverkusen
Hazai pályán kapott egy ötöst a Manchester Unitedtől, mégis előrelépett a listán? A javulás inkább a Dortmundban elért bajnoki sikernek köszönhető, és annak, hogy csak a Bayer tudja tartani a lépést a Bayern Münchennel a Bundesligában – ám ha a Real Sociedad ellen Spanyolországban nem sikerül kiharcolni a továbbjutást, elbúcsúzunk a Leverkusentől.

13. (12.) Napoli
Már úgy tűnt, hogy a Lazio idegenbeli legyőzésével kikecmereg a gödörből (zsinórban három vereség) a Napoli, aztán jött az Udinese elleni hazai 3–3. Rafa Benítez együttese szerdán az Arsenalt fogadja, és ha nem botlik a Dortmund Marseille-ben, legalább hárommal le kell győznie a londoni csapatot – finoman fogalmazva necces a helyzet.

14. (14.) Milan
Ha csupán magát a Milan hétről hétre mutatott, többségében kiábrándító játékát nézzük, nincs helye a listán a piros-fekete csapatnak. De itt nem csupán ezt kell nézni, hanem azt is, hogy Massimiliano Allegriéknek szerdán hazai pályán az iksz is elég az Ajax ellen a továbbjutáshoz. Mario Balotelli a legutóbbi három meccsen négy gólt szerzett, úgy tűnik, rá most lehet számítani.

15. (új) Ajax Amszterdam
Legyőzték a Barcelonát, és a sorozatunk első három részéhez kiírt szerkesztőségi szavazáson még pontot sem kapó holland csapat felkerült a listára. Frank de Boer csapata hat meccs óta hibátlan, ezeken csupán egy gólt kapott (azt is a Barcától…), de ha nem akarja az Európa-ligában folytatni a nemzetközi szereplését (ami persze hosszú távon nem feltétlenül lenne hátrányos), Milánóban is folytatnia kell sorozatát.

16. (15.) Sahtar Doneck
Korántsem kilátástalan az ukrán bajnok helyzete: ha esetleg nem győzi le a gödörben lévő Manchester Unitedot az Old Traffordon, még mindig bízhat a Real Sociedadban. A győzelem viszont csoportelsőséget jelentene a tavalyi formáját egyelőre csak nyomokban felidéző narancs-feketéknek. Már csak az a kérdés, melyik arcát mutatja Mircea Lucescu együttese: a Leverkusentől 4–0-s vereséget szenvedőt vagy a Real Sociedadot 4–0-ra legyőzőt?

LABDARÚGÓ BL
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
A-CSOPORT

Manchester United (angol)–Sahtar Doneck (ukrán) 20.45 (Tv: Digi Sport 1)
Real Sociedad (spanyol)–Bayer Leverkusen (német)
20.45

B-CSOPORT
Galatasaray (török)–Juventus (olasz) 20.45 (Tv: Sport 1)
FC Köbenhavn (dán)–Real Madrid (spanyol) 20.45

C-CSOPORT
Benfica (portugál)–Paris Saint-Germain (francia) 20.45
Olympiakosz (görög)–Anderlecht (belga) 20.45

D-CSOPORT
Bayern München (német)–Manchester City (angol) 20.45 (Tv: Digi Sport 2)
Plzen (cseh)–CSZKA Moszkva (orosz) 20.45
CSOPORTÁLLÁSOK ITT!

SZERDAI MÉRKŐZÉSEK

E-CSOPORT

Schalke (német)–Basel (svájci) 20.45 (Tv: Digi Sport 1)
Chelsea (angol)–Steaua Bucuresti (román) 20.45

F-CSOPORT
Marseille (francia)–Dortmund (német) 20.45
Napoli (olasz)–Arsenal (angol) 20.45

G-CSOPORT
Austria Wien (osztrák)–Zenit (orosz) 20.45
Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál) 20.45

H-CSOPORT

Milan (olasz)–Ajax (holland) 20.45 (Tv: Digi Sport 2)
Barcelona (spanyol)–Celtic (skót) 20.45

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik