Mancini végre számíthat a legkedvesebb kritikusára is

Vágólapra másolva!
2011.09.14. 17:03
null
Roberto Mancini már régen várt arra, hogy édesapja újra meccsre mehessen (Fotó: Action Images)
Az 1992-ben megújult sorozatban még újonc két csapat (Manchester City–Napoli) és az elmúlt években szép sikereket elérő két másik klub (Villarreal–Bayern München) mérkőzésével kezdődnek meg a küzdelmek szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája A-csoportjában.

 

MANCHESTER CITY (angol)–NAPOLI (olasz)

„Két szempontból is különleges lesz számomra ez az este – célzott a szerda esti BL-csatára Roberto Manicini, a története első BL-csoportmeccsére készülő Manchester City menedzsere. – Egyfelől itt lesz az édesapám, másfelől a Napolira úgy emlékszem vissza játékoskoromból, mint az olasz futball egyik meghatározó csapatára."

Aldo Mancini a minapi edzésen már ott volt
Aldo Mancini a minapi edzésen már ott volt

Mancini édesapja először tekinti meg fia csapatának mérkőzését tavaly nyári szívinfarktusa óta. „Jó egészségnek örvend, és bár manapság vannak számára fontosabb dolgok is a futballnál, ne felejtsük el, hogy mindig is ő volt a legnagyobb kritikusom" – érzékeltette a látogatás jelentőségét ifjabb Mancini.

Hogy sikerül-e megelőzni az újabb kritikákat, az leginkább a City sokat tapasztalt játékosain múlik – nekik klubjukkal ellentétben rengeteg élményük van a Bajnokok Ligájáról.

„Yaya Touré nyert BL-t a Barcelonával, és Sergio Agüero, valamint Samir Nasri is gyakori szereplője az efféle mérkőzéseknek. A legnehezebb pillanatokban sokat nyom a latba a rutinjuk, és ez ránk is nyugtató hatással van" – mondta Joe Hart kapus, aki angol válogatottként maga sem tartozik a zöldfülűek közé.

„Semmiféle nyomást nem érzek magamon – ezt már az egyik említett kulcsember, a nyáron igazolt Agüero mondta. – Úgy vagyok vele, hogy ha ennél a klubnál szükségesnek tartották a szerződtetésemet, akkor az minden bizonnyal az Independienténél és az Atlético Madridnál nyújtott teljesítményemnek köszönhető, következésképp továbbra sincs más dolgom, mint gyakorolni a mesterségemet ugyanúgy, ahogyan korábban tettem."

A Manchester City legutóbb 1968-ban szerepelt az első számú, akkor még BEK-nek hívott európai kupasorozatban, és bizonyos, hogy a mostani jelenléte hosszabb lesz: akkor ugyanis az első fordulóban kiesett a török Fenerbahcéval szemben.

A legfényesebb európai porondra szintén végeláthatatlan várakozás, húsz év után visszatérő Napoli szakvezetője, Walter Mazzarri elismerte, a számok nem az ő csapatának sikerét jövendölik, de az összeszokottság, az elmúlt szezon sikereiből merített önbizalom sikert eredményezhet a világ bármelyik stadionjában.

„A futball az Olaszországban, Angliában és Spanyolországban is futball – mondta az olasz tréner. – Mindig azt mondom a játékosaimnak, hogy ne sokat rágódjanak az ellenfél játékerején. A legutóbbi szezonban igen biztató játékkal rukkoltunk ki a Liverpool és a Villarreal ellen, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy harmadikok voltunk az olasz bajnokságban. Ebben a szellemben meg fogunk próbálni annyi gondot okozni a Manchester Citynek, amennyit csak tudunk."

A Manchester Citynél Nigel de Jong augusztus közepe óta harcképtelen, és hozzá hasonlóan nem léphet pályára az eltiltott Mario Balotelli sem. James Milner és Gareth Barry játéka a szerdai tesztek eredményétől függ. Az olasz csapatból Marco Donadel és Miguel Britos küzd kisebb sérüléssel.

VILLARREAL (spanyol)–BAYERN MÜNCHEN (német)

Noha a Bayern München az egyik legjobbja, a sérült Arjen Robben nélkül vág neki a csoportkör első mérkőzésének, és tíz évet kell visszalapozni az évkönyvekben, hogy spanyolországi Bayern-sikerre akadjunk, a bajorok egészséges önbizalommal tekintenek a jövőbe.

Mario Gomez, a Bayern gólgyárosa akcióra kész
Mario Gomez, a Bayern gólgyárosa akcióra kész

„A Bajnokok Ligájában bármi megtörténhet egy jó formában lévő csapattal is, de ettől persze, a legtöbb német futballbaráthoz hasonlóan, mi is úgy tekintünk magunkra, mint a müncheni döntő elérésére képes csapatra. Játékosaim ennek szellemében futnak ki a mérkőzésre" – mondta Jupp Heynckes, a Bayern vezetőedzője, aki a legutóbbi szezonban képet kaphatott a Villarreal elejéről: a „sárga tengeralattjáró" kétszer legyőzte akkori csapatát, a Leverkusent.

„A spanyol futball igen versenyképes, és a Villarreal nagyszerű csapat" – tette hozzá a korábban Spanyolországban is dolgozó német tréner, akivel alighanem Karl-Heinz Rummenigge és Uli Hoeness, a Bayern két vezetője is egyetért, hiszen úgy fogalmaztak: a győzelemmel jelentős előnybe kerülnének, de a döntetlennel sem lenne gond.

„Keményen fogunk harcolni a Bayern ellen, nem adjuk olcsón a bőrünket – ezek már a Villarrealt gardírozó Juan Carlos Garrido szavai. – A játékunkat látván sokan támadószellemű csapatként könyvelnek el bennünket, de én próbálom erről elterelni a játékosaim figyelmét. Szeretném, ha a csapatom megszokná, hogy jó védekezéssel lehet mérkőzéseket nyerni. A szerdaihoz hasonló meccseken különösen fontos a csapatrészek közötti egyensúly."

A Villarrealban a régóta sérült Ángel López mellett az eltiltását töltő Borja Valero sem hadra fogható, Jonathan De Guzmán viszont csereként beszállhat, és természetesen az európai porondra nem érvényes Diego López kapus bajnoki piros lapja. A Bayernnél Philipp Lahm térdsérülése keltett kisebb aggodalmat, de a játékos minden bizonnyal pályára léphet.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MANCHESTER CITY (angol)–NAPOLI (olasz)
Manchester, City of Manchester Stadium, 20.45. Vezeti: Eriksson (svéd)
A várható kezdőcsapatok
MANCHESTER CITY: Hart – Richards, Kompany, Lescott, Clichy – Nasri, Y. Touré, D. Silva, Barry, Milner – Agüero. Menedzser: Roberto Mancini
NAPOLI: De Sanctis – Aronica, P. Cannavaro, Campagnaro, Dossena – Inler, Hamsík, Maggio – Pandev, Cavani, E. Lavezzi. Vezetőedző: Walter Mazzarri
VILLARREAL (spanyol)–BAYERN MÜNCHEN (német)
Villarreal, Estadio El Madrigal, 20.45. Vezeti: Cakir (török)
A várható kezdőcsapatok
VILLARREAL: Diego López – Mario Gaspar, G. Rodríguez, Zapata, Oriol – Camunas, Soriano, Marcos Senna, Cani – G. Rossi, Nilmar. Vezetőedző: Juan Carlos Garrido
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – J. Boateng, Van Buyten, Badstuber, Lahm – Luis Gustavo, Schweinsteiger – Th. Müller, Kroos, Ribéry – Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik