Madrid pokoljárást jövendöl a Lyonnak

Vágólapra másolva!
2010.03.10. 10:57
null
Ronaldo és a Real mindent megtesz, hogy bejusson a negyeddöntőbe (Fotó: Action Images - archív)
A legutóbbi öt kiírásban a Real Madrid labdarúgócsapata rendre elbukott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, ám szerda este a francia Olympique Lyon ellen lehetősége nyílik megszakítani e rossz sorozatot. Bár a közelmúltbeli statisztikák inkább a franciák mellett szólnak, a Real háza táján reménykednek benne, hogy a Bernabéu atmoszférája megtöri az ellenfelet, és a madridi csillagok – megismételve a Sevilla elleni szombati bajnoki utolsó hetven percében nyújtott játékot – ledolgozzák az első felvonásban összeszedett egygólos hátrányukat.

Kaká és Cristiano Ronaldo külön-külön kiejtette már a Lyont a Bajnokok Ligájából, de vajon sikerül-e nekik ugyanez vállt vállnak vetve? Ha a pillanatnyi madridi hangulatból indulunk ki, ez nem lehet kérdéses. A Real Madrid a Sevilla ellen szombaton 0–2-ről kiharcolt 3–2-es győzelemmel (a Barcelona pontvesztésének is köszönhetően) átvette a vezetést a spanyol bajnokságban, és a Marca szalagcíme szerint most már nem következhet más, mint hogy „a lyoniak megtudják, milyen a pokol".

SZAVAZÁS

Ön szerint a Real Madrid továbbjut az Olympique Lyon ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Annak ellenére szól így a jövendölés, hogy a Real BL-nyolcaddöntőbeli megpróbáltatásai immár legendásak: a blancók a legutóbbi öt évben mindig elvéreztek a küzdelem eme szakaszában – kezdtek bár hazai győzelemmel, hazai vereséggel vagy idegenbeli vereséggel. Igaz, a legutóbbi három kiírásban a Lyon is ezen a ponton hullott ki a versengésből, és tavaly éppen egy spanyol csapat, a Barcelona hintett neki egy ötöst a visszavágón.

„Szakmai és érzelmi szempontból is jó pillanatban jön a mérkőzés – mondta Manuel Pellegrini, a Real Madrid vezetőedzője, aki derűlátása ellenére óvatosabb az idézett sportlapnál. – A Lyon erős csapat, jó ideje nem kapott gólt, de a statisztikák arra valók, hogy átírják őket. Remélem, elég erősek leszünk ahhoz, hogy ezt megtegyük. A játékosaim nem ringatják magukat abba a hitbe, hogy már mindent megnyertek; ettől lesznek igazán jók, még annál is jobbak, mint amilyeneknek a képességeik alapján ismerik őket. Bízom benne, hogy a Sevilla elleni utolsó hetven percben nyújtott játékkal, és persze közönségünk támogatásával ott leszünk a következő fordulóban."

A Real eddig húszszor jutott tovább az európai porondon vesztes első mérkőzés után, 11-szer elbukott. Eközben a Lyon – amely 620 perce nem kapott gólt tétmérkőzésen – csupán egyet bukott el azokból az európai párviadalaiból, amiket hazai győzelemmel kezdett. A franciák erőt meríthetnek abból is, hogy a mostani kiírásban négy idegenbeli meccsükből hármat megnyertek; hogy a legutóbbi két Bernabéu-béli fellépésüket nem veszítették el (1–1, 2–2); s hogy a Real elhasalt a legutóbbi három olyan európai kupapárharcában, amelyet francia klubbal vívott az egyenes kieséses szakaszban (PSG, 1992–93, UEFA-kupa és 1993–94, KEK; Monaco, 2003–2004, BL).

„Szeretnénk visszaemelni a csapatot a sportág trónjára, és erre keresve sem találhatnánk kedvezőbb alkalmat a saját pályánkon rendezendő döntőnél. Minden madridi számára rendkívüli ösztönzést jelent, hogy a Bernabéuban lesz a finálé, nagyon büszkék lennénk, ha pályára is léphetnénk" – mondta Guti, a Real középpályása, aki társaival együtt tisztában van azzal is: a legutóbbi két szezonban az a csapat nyerte meg a BL-t, amelyik kiejtette a Lyont (Manchester United, Barcelona).

A hazaiaktól eltiltás és sérülés miatt öt játékos hiányzik majd – köztük a nyáron éppen Lyonból igazolt Karim Benzema –, ám a Lyonnak is „fájni fog" a kiváló formában lévő brazil Michel Bastos kényszerű távolléte. Aly Cissokho és Lisandro López ellenben felépült kisebb sérüléséből, valószínűleg mindketten ott lesznek a kezdő tizenegyben.

„Tudjuk, hogy a Real képes sok gólt lőni, úgyhogy nekünk is gólszerzésre kell törekednünk, hogy legyen esélyünk a továbbjutásra – mondta Claude Puel, az OL vezetőedzője, míg César Delgado, a Lyon argentin légiósa szükségesnek érezte, hogy reagáljon a madridi védő, Sergio Ramos jóslatára: – Bár a Real az esélyesebb, és vannak, akik szerint három–nullra nyer is, én azt mondom, előbb játsszuk le a meccset, és majd utána értékeljünk..."

BAJNOKOK LIGÁJA 
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
REAL MADRID (spanyol)–LYON (francia)
Helyszín: Madrid, Santiago Bernabéu Stadion. Időpont: 20.45 (tv: Digi Sport, élő). Vezeti: Rizzoli (olasz)
REAL MADRID:

Casillas – S. Ramos, Albiol, Garay, Arbeloa – L. Diarra – Van der Vaart, Guti, Kaká, C. Ronaldo – Higuaín. Vezetőedző: Manuel Pellegrini

Sérült: Pepe, Benzema, Drenthe
Eltiltva: Marcelo, Xabi Alonso

LYON: 

Lloris – Réveillere, Cris, Boumsong, Cissokho – Toulalan, Makoun, Källström – Govou, Lisandro, Delgado. Vezetődző: Claude Puel

Sérült: Bastos, Clerc, C. Anderson
Eltiltva:
Az első mérkőzésen: 0–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik