Lélektani próbatétel előtt a Girondins Bordeaux

Vágólapra másolva!
2010.04.07. 16:01
null
Ciani (középen) három BL-gólt szerzett, tudományára újra szüksége lesz a Bordeaux-nak (Fotó: Action Images)
Franciaország máris nyert, hiszen hat esztendő után lesz elődöntőse a labdarúgó Bajnokok Ligájában – a kérdés már csak az: a Girondins Bordeaux vagy az Olympique Lyonnais álmodozhat tovább a madridi fináléról? A két csapat első mérkőzése nagy iramú, látványos játékot, és 3–1-es lyoni sikert hozott, ám ez még Claude Puel, az OL edzője szerint sem mérvadó: szerinte szerdán este még simán elbukhatják a továbbjutást.

Szinte minden statisztika a Lyon versenyben maradását ígéri: ha például az európai kupákban 1970 óta lejátszott párharcokat vesszük, azt találjuk, hogy az első mérkőzésen szerzett kétgólos előny 76 százalékban továbbjutást eredményezett.

Tetejébe a pillanatnyilag hátrányban lévő Bordeaux igen rossz eredményeket ért el a közelmúltban: három veresége következtében elveszítette a Ligakupát, hátrányba került a BL-ben és – ha nem is feltétlenül végérvényesen – elveszítette a francia bajnokság első helyét (bár a vesztett pontok tekintetében az újra éllovas Lyon sem jobb nála).

„Jelen pillanatban senki sem gondolja, hogy képesek leszünk kiütni a Lyont a Bajnokok Ligájából, amit mi akár motivációként is hasznosíthatunk – próbálta kihámozni a rosszból a jót Laurent Blanc, a Girondins vezetőedzője. – Tudjuk, mit kell tennünk, és ha játékostól edzőkön át vezetőkig mindenki hisz a sikerben, képesek lehetünk meglepetést szerezni."

 STATISZTIKA
A BORDEAUX
• mind a négy hazai meccsét megnyerte a BL mostani kiírásában.
• négy európai kupapárharcban került kétgólos hátrányba az első meccsen, kétszer ledolgozta azt, és továbbjutott.
A LYON
• idénybeli öt idegenbeli BL-meccséből csak egyet veszített el, azt is csupán egy góllal.
• az OL eddig háromszor vívott negyeddöntőt a BL-ben, ám egyszer sem léphetett a következő körbe

A bordeaux-iak sokat remélnek Marc Planus visszatérésétől; a tapasztalt védő kedden már edzett, és ha egészségi állapota engedi, elfoglalja helyét az első meccsen bizonytalan védelem tengelyében. Ugyancsak visszatér a csapatkapitány Alou Diarra, akit egy hete eltiltása kényszerített a partvonalon kívülre.

„Elsősorban mentális szempontból nézünk nehéz erőpróba elé, hiszen nemcsak beszélni kell arról, hogy még nem dőlt el semmi, hanem ennek szellemében is kell játszani. Nem szabad túl nagy terhet rakni a saját vállunkra" – mondta az egykor a Lyonban is játszó Diarra, a két csapat legutóbbi bordeaux-i mérkőzésének egyetlen (már bordeaux-i) gólszerzője.

Elvben a lyoni védelem is erősödik a válogatott Jean-Alain Boumsong felépülésével, ugyanakkor a két eltiltott támadó, Sidney Govou és az első találkozón kétszer a kapuba találó Lisandro López távollétének igencsak örül a hazai védelem. Claude Puel lyoni edző ennek ellenére bízik támadójátékuk hatékonyságában:

„Jelenleg mi állunk jobban, de vigyáznunk kell, mert nagyon kicsi a különbség. Biztos vagyok benne, hogy gólt kell szereznünk a továbbjutáshoz, azaz nem kényelmesedhetünk el, nem hanyagolhatjuk el a támadásvezetést" – mondta Puel, aki játékosaival együtt heves bordeaux-i támadásokra számít az első húsz percben.

S bár a hivatalos lyoni álláspont szerint 50-50 százalék a továbbjutási esély, Hugo Lloris kapus szavaiból kitűnik: az OL-játékosok már a szájukban érzik a sajtot:

„Minden játékos hosszú BL-szereplésről álmodik, és ha most kiesnénk, azt egyértelműen nagy csapásként élné meg az egész klub" – mondta a kapus, akire vélhetően sok munka vár szerda este.

A párharc győztese a Manchester United–Bayern München csata továbbjutójával vív meg a döntőbe jutásért.

BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ 
BORDEAUX (francia)–LYON (francia)
Helyszín: Bordeaux, Chaban Delmas Stadion. Időpont: 20.45 (Tv: Digi Sport, 23.15, felvételről). Vezeti: Undiano Mallenco (spanyol)
Az első mérkőzésen: 1–3
BORDEAUX: Carrasso – Chalmé, Ciani, Planus, Trémoulinas – A. Diarra, Plasil – Gouffran, Gourcuff, Wendel – Samah. Vezetőedző: Laurent Blanc
Sérült: Fernando, Sertic, Ab. Traoré
Eltiltva:
LYON: Lloris – Réveillere, Cris, Boumsong, Cissokho – Toulalan, Källström – Delgado, Pjanic, Bastos – Gomis. Vezetőedző: Claude Puel
Sérült: Clerc, Makoun, Cléber Anderson
Eltiltva: Govou, Lisandro López
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik