La Liga-uralom a Bajnokok Ligájában; Guardioláék egyre lejjebb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.18. 10:41
A La Ligában negyedik itt az első, a La Ligában első itt a negyedik. A második ugyanúgy második. Ez nem a La Liga, hanem az NSO legfrissebb Bajnokok Ligája-erősorrendje, amelynek első négy helyéből hármat a spanyol bajnoki élvonal nagyjai foglalnak el, méghozzá a két-két helyet visszacsúszó Bayern München és Manchester City kárára. Utóbbi éppen az éllovas Barcelona otthonában bizonyíthatja be, hogy jobb az ötödiknél.

 

16. (16.) BAYER LEVERKUSEN
Két döntetlen után a Tottenham ellen szerezné meg első győzelmét a jelenlegi kiírásban a Leverkusen. Úgy tűnik, a rosszul kezdett bajnoki rajt után magára talált a csapat, október első napján 2–0-ra megverte a Dortmundot. A Spurs elleni hazai rangadó kulcsfontosságú lesz a „gyógyszergyáriaknak”, ha most nem sikerül otthon tartaniuk a három pontot, veszélybe kerülhet a továbbjutásuk. Ha a középpálya jól fogja szűrni az angol támadásokat, abból a gyors kontrajáték után elöl Calhanoglu, Chicharito és Mehmedi arathatja le a babérokat.

15. (13.) BENFICA
A három héttel ezelőtti nápolyi vereségért egy könnyed bajnoki győzelemmel és egy nagyon nehezen kiharcolt Portugál Kupa-továbbjutással kárpótolták magukat a „sasok”, és továbbra is veretlenül vezetik országuk bajnokságát. Miközben odahaza az övék a legtöbb szerzett és a legkevesebb kapott gól, a BL-ben nem ilyen rózsás a helyzet: két forduló után egyetlen ponttal csoportutolsók, és ha netán szerdán kikapnak Kijevben… A régóta sérült gólvágó, Jonas továbbra sem hadra fogható, azonban az utóbbi időben szintén gyengélkedőn járó kapus, Júlio César, a védő Álex Grimaldo és Jardel, a középpályás Andreasz Szamarisz és a támadó Raúl Jiménez már bevethető e sorsdöntőnek nevezhető meccsen.

14. (14.) LEICESTER CITY
Lassan kijelenthető, a Premier League-ben nem ismétlődik meg a Leicester csodája. Claudio Ranieri együttese csak a 13. helyen áll, egy hónapja nem nyert bajnokit, legutóbb a Chelsea-től kapott nagy pofont (miután csak ikszelt a Southamptonnal és a Manchester Unitedtől is nagyon kikapott). Csodát ebben a szezonban tehát már csak a Bajnokok Ligájában tehetnek a „rókák”, ehhez pedig megvolt a megfelelő rajt. Két meccs, hat pont, ha a Köbenhavnt is legyőzik, fél lábbal már a nyolcaddöntőben érezhetik magukat.

13. (15.) MONACO
A Toulouse a PSG után a hercegségbelieket is megcsípte a Ligue 1-ben, akik ezért adták át második helyüket a fővárosiaknak. Előtte a Metz „lemészárlása” és a Bayer Leverkusen elleni hazai csodás pontmentés (Kamil Glik a 94. percben egyenlített) reményt ad a folytatásra, a monacóiak egy esetleges moszkvai sikerrel visszahozhatják a németek ellen elveszített két pontot – a sérült Falcao nélkül nehezebb lesz ezt elérni, a két éve tízmillióért vett 203 centiméter magas középcsatárt, Lacina Traorét meg éppen a CSZKA Moszkvának adták kölcsön a nyáron.

A KEDDI PROGRAM
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT

20.45: CSZKA Moszkva–Monaco
20.45: Leverkusen–Tottenham (Tv: Film Mánia)
F-CSOPORT
20.45: Sporting–Dortmund (Tv: Sport2)
20.45: Real Madrid–Legia Warszawa (Tv: M4 Sport)
G-CSOPORT
20.45: Leicester–Köbenhavn
20.45: FC Bruges–Porto
H-CSOPORT
20.45: Lyon–Juventus (Tv: Sport1)
20.45: Dinamo Zagreb–Sevilla

12. (10.) NAPOLI
A Benfica elleni 4–2-es győzelem óta hiába áhítja a sikert a Napoli: kétszer lépett pályára a Serie A-ban, és mindkétszer vereséget szenvedett – legutóbb odahaza a Romától (1–3). Már Arkadiusz Milik nélkül. A Gonzalo Higuaín pótlására szerződtetett lengyel támadó súlyos térdsérülést szenvedett a válogatottban, és biztos, hogy ő már semmit sem tehet a csoportból való továbbjutásért. Más kérdés, hogy ha a Sarri-legénység szerdán valahogyan legyőzi a Besiktast, történelmet írhat: három forduló után továbbjuthat a csoportból (ehhez az is kell, hogy a Dinamo Kijev–Benfica meccsnek ne legyen győztese). Ilyesmi korábban egyetlen csapatnak sem sikerült. De ha „csak” a győzelem jön össze, az is felér egy majdnem továbbjutással – motivációnak ez sem kevés egy hullámvölgybe került csapat esetében.

11. (12.) TOTTENHAM
Nem meglepetés, hogy egy helyet előrébb lépett a Spurs. A Monacótól elszenvedett vereség után a CSZKA Moszkva legyőzésével javítottak Mauricio Pochettino fiai. Bár a bajnokságban a hétvégén csak ikszeltek a West Bromwich Albionnal, a harmadik helyen állnak, és egyre jobb formába lendülnek. Fontos mérkőzés vár rájuk Leverkusenben, be kell húzniuk a három pontot.

10. (11.) SEVILLA
A Sevilla bekerült a top 10-be, ám ennél némiképp érdekesebb, hogy szombaton véget ért a 17 hónapig tartó idegenbeli nyeretlenségi sorozata a La Ligában: az andalúziai alakulat az újonc Leganés otthonában nyert 3–2-re, ezzel maga mögött tartotta a Barcelonát, és továbbra is a harmadik helyet foglalja el a spanyol bajnoki tabellán. Hogy a lendület Zágrábban, a Dinamo vendégeként is kitart-e, kedden kiderül.

9. (9.) PARIS SG
A Toulouse-tól elszenvedett vereség óta szépen teljesít a hazai pontvadászatban a Párizs, elkalapálta a Bordeaux-t és diadalmaskodott a Nancy otthonában, előtte három gólt lőve elhozta a három pontot a Ludogorectől a BL-ben. Ha az egyre jobb formába lendülő Edinson Cavani góljai által repített piros-kékek nyernek hazai környezetben a Basel ellen, gyakorlatilag is pontot tesznek a svájciak továbbjutási esélyeire, és tartják a lépést a bolgárokat Londonban minden bizonnyal elverő Arsenallal. És hogy azt követően se unatkozzanak, arról Mino Raiola gondoskodik, aki bejelentette, hogy a télen elviszi a Juventushoz Blaise Matuidit.

8. (8.) ARSENAL
Maradt a nyolcadik helyen az Arsenal, pedig kiváló formában van. A PSG elleni döntetlen után a Basel legyőzése nem okozott gondot a BL-ben, a bajnokságban pedig csak az első két fordulóban nem győztek csak az „ágyúsok", azóta mindig. A hétvégén szoros meccset játszottak a Swansea-val, s a három pont mellett annak is örülhettek a drukkerek, hogy Theo Walcott kétszer is betalált. A Ludogorec legyőzése nem jelenthet problémát nekik, vagy legalábbis nem szabad, hogy gond legyen, mert akkor lépéshátrányba kerülhetnek a PSG-vel szemben.

7. (7.) BORUSSIA DORTMUND
A Dortmund nincs jó formában, Thomas Tuchel együttese legutóbbi három tétmérkőzésén két döntetlen mellett egy vereséget szenvedett. Sok meghatározó játékos sérült, így nem lesz könnyű a csapatnak Lisszabonban. A támadások befejezésének hatékonyságára kell legjobban odafigyelniük a dortmundiaknak, akik az utóbbi időben sokszor elpuskázták a lehetőségeiket. Mario Götze és Kagava Sindzsi teljesítménye lehet a kulcs, ha ők jól fognak futballozni, nehéz lesz megállítani a Dortmundot.

6. (5.) JUVENTUS
Legutóbbi rangsorunk publikálása óta a Juventus három mérkőzést játszott, mindhármat megnyerte (egyet a BL-ben, kettőt a Serie A-ban), magabiztosan vezeti az olasz bajnokságot, nálunk mégis visszacsúszott egy helyet. Ezt az ellentmondást az Atlético Madrid felemelkedése mellett a Serie A egy ideje tartó presztízsvesztésével és a legyőzött ellenfelek (Dinamo Zagreb, Empoli, Udinese) játékerejével tudjuk indokolni. Lyonban mindhárom csapatrészből hiányzik majd egy-egy sérüléssel bajlódó, fontos játékos (Giorgio Chiellini, Claudio Marchisio, Mario Mandzukic), ott lesz viszont a két argentin gólfelelős, Gonzalo Higuaín és Paulo Dybala. Ha ők ketten ízelítőt adnak jó formájukból, és hozza magát a legutóbbi öt meccsen csupán egy gólt kapó védelem, három pont lehet a könnyűnek éppen nem ígérkező kiruccanás vége.

A SZERDAI PROGRAM
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT

20.45: PSG–Basel
20.45: Arsenal–Ludogorec (Tv: Film Mánia)
B-CSOPORT
20.45: Napoli–Besiktas
20.45: Dinamo Kijev–Benfica
C-CSOPORT
20.45: Barcelona–Manchester City (Tv: M4 Sport)
20.45: Celtic–Mönchengladbach
D-CSOPORT
20.45: Bayern München–PSV (Tv: Sport1)
20.45: Rosztov–Atlético Madrid (Tv: Sport2)

5. (3.) MANCHESTER CITY
Két helyet visszaesett listánkon Josep Guardiola csapata, miután elveszítette hibátlan mérlegét. Előbb a Bajnokok Ligájában csak döntetlenre futotta erejéből a Celtic ellen, majd a bajnokságban első vereségét is elszenvedte, kikapott a Tottenhamtől. A hétvégén sem remekeltek a manchesteriek, csak döntetlent játszottak az Evertonnal. Nem jó előjelek ezek a Barcelona elleni rangadó előtt, pedig a szezon elején látott City képes lenne megszorongatni a katalánokat. Magukra tudnak találni Sergio Agüeróék?

4. (6.) ATLÉTICO MADRID
Hiába vezeti a spanyol bajnokságot, győzte le a Bayern Münchent és játszott döntetlent a Barcelonával, az Atlético Madrid rangsorunkban továbbra sem fér fel a dobogóra – de már nagyon közel van hozzá. A La Liga első nyolc fordulóját veretlenül abszolváló és csak három gólt kapó „matracosok” szerdán Oroszországban, az FK Rosztov vendégeként lépnek pályára, ahol nem jelentene meglepetést a győzelmük.

3. (1.) BAYERN MÜNCHEN
Nincs jó formában Carlo Ancelotti csapata, a bajnokság utóbbi két fordulójában mindössze két pontot szerzett a gárda. A bajoroknak egyértelmű célja, hogy az Atlético Madrid előtt megnyerjék a csoportot, ehhez pedig hazai pályán kötelező legyőzniük – valószínűleg Javi Marínez, Douglas Costa, Arturo Vidal és Franck Ribéry nélkül – a PSV-t. A kulcs még így is a védekezés lehet, hiszen az együttes utóbbi három tétmérkőzésén négy gólt kapott, és egyszer sem tudott nyerni.

2. (4.) REAL MADRID
A Real Madrid az előző sorrendünkben lemaradt a dobogóról, most azonban felzárkózott a második helyre. A királyiak a legutóbbi spanyol bajnoki fordulóban véget vetettek hárommeccses döntetlensorozatuknak, és szebbnél szebb gólokat szerezve hatot hintettek a Betisnek. Zinédine Zidane csapata BL-csoportjában – akárcsak a bajnokságban – a második helyen áll, ám a következő két meccsét a Nikolics Nemanját is soraiban tudó Legia Warszawával vívja, és ezen a két találkozón alighanem hat ponttal számolnak a klub szurkolói.

1. (2.) BARCELONA
Nem gyakran fordul elő, hogy erősorrendünk élén a spanyol bajnokság negyedik helyezettje áll, most mégis erről számolhatunk be. A Barcelona a ranglistánkon megelőzte a két helyet visszacsúszó Bayern Münchent, és átvette a vezetést. A katalánok szerdán a Camp Nouban a Manchester Cityt fogadják, amelynek kispadján korábbi sikeredzőjük, Pep Guardiola ül. A Barcában a sérüléséből felépülő Lionel Messi góllal tért vissza a Deportivo La Coruna elleni bajnokin (4–0), és a legfrissebb hírek szerint a szombati meccset kihagyó Samuel Umtiti, Sergi Roberto és Jordi Alba is vállalja a játékot a szerdai BL-meccsen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik