Kohó híján – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.03.07. 23:35

Csoda lenne, írtuk keddi számunk címlapján a PSG–Real Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója előtt a párizsi együttes továbbjutására utalva. Nos, a látottak alapján valóban csoda lett volna, ha a francia kirakatcsapat a nyolc közé kerül.

A franciák kiesése több tényezővel magyarázható. Lehet az okokat prioritás szerint felsorolni, de az első, amit megállapíthatunk, hogy pénzzel se tradíciót, se dicsőséget nem lehet vásárolni – legalábbis ilyen rövid idő alatt nem. A BL-serleg (még) olyan trófea, amely nem megvehető, s összevásárolt csapattal sem feltétlenül megnyerhető. Az érési folyamatot nem lehet pénzzel felgyorsítani. A PSG tulajdonosa, Nasszer al-Helaifi 2011 óta majd’ egymilliárd – hivatalosan 935 millió – eurót költött játékosokra, az áhított BL-győzelem mégis késik. Jó, olykor az ág a gazdag embert is húzza: Neymar nem játszott, ám gyanítható, vele is kiesés a vége.

A PSG a nemzetközi mezőnyben a Manchester Cityhez hasonló algoritmus szerint működik. Pénz nem számít, a tulaj akit akar, megvesz. Ez a módi a látszattal ellentétben roppant becsapós: mert ugyan lehet azt mondani, hogy a kívánságlista alapján megszerzett futballistákra szabják a taktikát, rendre kiderül, hogy vagy az elképzelés nem elég jó (ebben az esetben az edző, Unai Emery a bűnbak) vagy az ideálisnak tartott állománnyal a legjobb taktika sem valósítható meg tökéletesen (végső soron ezért is Emery a hunyó). Plusz ott a türelmetlenségi faktor: na, mi van, ennyi pénzből se vagytok képesek BL-t nyerni?

Az összevetésben említett City 2008 óta Manszúr sejk irányítása alatt áll. Az angol klub esetében is kiderült, hogy az érési folyamat nem megy egyik napról a másikra, a valódi értékteremtéshez hagyomány és folytonosság is szükséges. A hagyomány Manchesterben sokkal mélyebb gyökerű, mint Párizsban, a folytonosság a csatornán túl az idén gyümölcsözhet, már ami a BL-t illeti. Mert a PSG-hez hasonlóan a Citynél is a BL-győzelem a mérce. Manszúr sejk klubja nemcsak három évvel jár előbbre, de a Premier League – és a La Liga is – olyan kohó, amelyben a csapatok hétről hétre edződnek. Amíg a Ligue 1-ben a párizsiaknak nem kell megfeszülniük, a Real Madrid elleni nyolcaddöntő minden tekintetben nagyobb kihívást jelent.

Ez egyelőre a PSG-sztároknak is nagy falat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik