Ibra visszavágott a „csecsemőknek”; Cavani Messit idézte

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.17. 12:11
null
Összefoglaló a PSG–Chelsea párharcról, avagy a dúsgazdagok csatájáról<br />
A téli szünet után kedden két mérkőzéssel folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az egyenes kieséses szakasz első játéknapján a Benfica a Zenitet, a PSG pedig a Chelsea-t látta vendégül. Ahogy azt az NSO olvasói megszokhatták, ezúttal is összegyűjtöttük a legjobb statisztikákat, érdekességeket, mémeket, jeleneteket.

 

BENFICA–ZENIT 1–0

A BL nem BL az MU-drukkerek heccelése nélkül
A BL nem BL az MU-drukkerek heccelése nélkül

• A portugál csapatnak az Infostrada statisztikai oldal szerint 59.1 százalék esélye van a továbbjutásra.

A Benfica tizenkétszer utazhatott a visszavágóra 1–0-s előny birtokában a nemzetközi kupaporondon, s ebből tizenegyszer továbbment. Egyedül 2004-ben búcsúzott, amikor Brüsszelben 3–0-ra kikapott az Anderlechttől.

• Egy spanyol statisztikus szerint eddig 990 európai kupameccs végződött 1–0-ra az egyenes kieséses szakaszban. Az együttesek 61 százalékának (601) elég volt a minimális előny a továbbjutáshoz, 389 csapat viszont le tudta dolgozni a hátrányát.

• A győztes gólt szerző Jonas aki az Aranycipőért folytatott versenyben második helyen áll Gonzalo Higuaín mögött – a szezonban huszonötödször talált be, a harminckettedik tétmeccsén.

• A hazaiaknál végig játszott Victor Lindelöf, ő a harmadik svéd labdarúgó, aki az egyenes kieséses szakaszban debütált a BL-ben. Az első Mats Lilienberg volt (1995, Göteborg), a második pedig Pierre Bengtsson (2011, FC Köbenhavn).

• A nap szerelése Renato Sanches előadásában:


• Ez meg a nap köténye Nicolás Gaitántól:


 

PSG–CHELSEA 2–1

• Az Infostrada szerint a Chelsea-nek hajszálnyival több esélye van a továbbjutásra (50.4 százalék).

• A nemzetközi kupákban a PSG két alkalommal győzött hazai pályán 2–1-re az egyenes kiesés szakaszban első mérkőzésen, ám mindkét esetben elvérzett a visszavágón. 2002-ben a Boavista, 2007-ben pedig a Benfica ejtette ki a párizsiakat.

• A Chelsea harmadszor készülhet hazai visszavágóra 1–2-ről. Legutóbb nem járt sikerrel (2010, Inter).

• Egy spanyol statisztikus szerint eddig 584-szer győzött 2–1-re a hazai csapat a nemzetközi kupákban az egyenes kieséses szakaszban. Ebből 298-szor az első mérkőzés győztese ment tovább (51 százalék), 286 alkalommal viszont a visszavágón otthon játszó gárda örülhetett (49 százalék).

Úgy tűnik, Zlatan Ibrahimovic aférfiassága mellett az orrát is féltette Willian lövésétől
Úgy tűnik, Zlatan Ibrahimovic aférfiassága mellett az orrát is féltette Willian lövésétől


A Chelsea és a PSG sorozatban a harmadik idényben találkozott egymással a BL egyenes kieséses szakaszában. Hasonló volt a helyzet a Bayern Münchennel és a Real Madriddal 2000 és 2002 között, illetve a Chelsea-vel és a Liverpoollal 2007 és 2009 között.

A londoniaknak ez volt az első vereségük a José Mourinho helyére kinevezett Guus Hiddinkkel a kispadon (a holland mester az első tizenegy meccsén nem kapott ki). Korábban hat csapat nyert BEK-et vagy BL-t idény közbeni edzőváltás után – épp a Chelsea-nek egyszer már sikerült. A legjobb tizenhat között az angol klub mellett a Real Madrid és a Roma is új trénerrel kezdi meg a BL-tavaszt, s a „királyi gárda” kétszer megnyerte a sorozatot edzőváltás után.

A PSG és a Chelsea kezdőcsapatában együttvéve húsz légiós szerepelt. A hazaiaknál egy francia (Blaise Matuidi), a londoniaknál pedig egy angol játékos (Gary Cahill) volt kezdő. Még sohasem fordult elő, hogy 22 légiós kezdjen nemzetközi kupameccsen, de tegnap közel jártunk hozzá.

• A Paris Saint-Germain a legutóbbi 37 nemzetközi mérkőzéséből csak egyet vesztett el (24 győzelem és 12 döntetlen mellett): tavaly áprilisban a későbbi győztes FC Barcelona 3–1-re nyert a francia fővárosban. A mostani BL-szezonban a PSG először kapott gólt hazai pályán.

• Laurent Blanc a második, aki Hiddinket a Chelsea edzőjeként legyőzte. Harry Redknapp volt az első. Hiddink egyébként 28 év után nyerheti meg ismét a legrangosabb európai kupasorozatot (1988-ban a PSV élén sikerült már neki). A rekordot a 15 esztendőt „átölelő” Jupp Heynckes tartja (1998: Real Madrid, 2013: Bayern München).

Ibra visszavágott – a legutóbbi Chelsea–PSG után Ibra csecsemőknek nevezte a londoniakat, amiért „kireklamáltak” neki egy piros lapot
Ibra visszavágott – a legutóbbi Chelsea–PSG után Ibra csecsemőknek nevezte a londoniakat, amiért „kireklamáltak” neki egy piros lapot


A találkozó főszereplői:

Zlatan Ibrahimovic:
• A svéd csatár az egyetlen játékos, aki (2016-ot is beleértve) a legutóbbi tíz naptári év mindegyikében szerzett legalább egy gólt a BL-ben.
• Ibra 116-odszor lépett pályára a BL-ben, ezzel megelőzte Carles Puyolt az örökranglistán, amelyen már a tizedik helyen áll. Legnagyobb bánatára neki van a legtöbb BL-meccse azok közül, akik sohasem nyerték meg a sorozatot.
• A PSG csapatkapitánya a legutóbbi három BL-találkozóján eredményes volt, a párizsiak legutóbbi 11, tétmeccsen szerzett góljából kilencben fontos szerepet vállalt (hétszer ő talált be, kétszer előkészített).
• A tegnapi volt Ibra 46. gólja a BL-ben, de az első, amit szabadrúgásból szerzett. A Chelsea ellen negyedszer játszott, s először szerzett gólt.

Ángel Di María:
• Az argentin középpályás 2013. november 27. óta nem adott gólpasszt a BL-ben. Akkor – még a Real Madrid játékosaként – Álvaro Arbeloát szolgálta ki a Galatasaray ellen.

Edinson Cavani:

• A BL történetének legeredményesebb uruguayi gólszerzője (17 találattal) hét Chelsea elleni összecsapáson öt gólban segédkezett (háromszor volt eredményes két gólpassz mellett).
• Cavaninak ugyanannyi meccs kellett (33), mint az ötszörös aranylabdás Lionel Messinek a tizenhetedik BL-góljához.

 


John Obi Mikel:
• Mikel másodszor volt eredményes a BL-ben; az első 54 fellépésén egyszer sem talált be, a legutóbbi négyen viszont kétszer.
• Ő az első nigériai futballista, aki gólt szerzett az egyenes kieséses szakaszban Obafemi Martins 2006-os, Villarreal elleni találata óta.

Diego Costa:
• A spanyol center a legutóbbi 14 BL-meccsén csak egy gólt szerzett – még szeptemberben a Maccabi Tel-Aviv ellen.


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BENFICA (portugál)–ZENIT (orosz) 1–0
(Jonas 91.)
PSG (francia)–CHELSEA (angol) 2–1 (Ibrahimovic 39., Cavani 78., ill. Mikel 45+1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik