Hotelszoba Ronaldo lábnyomaival, 1000 eurós CR-lakosztály

KAMOCSAI RITA (LISSZABON)KAMOCSAI RITA (LISSZABON)
Vágólapra másolva!
2018.05.26. 08:42
null
A recepció a híres Cristiano Ronaldo-idézettel (Fotó: Pestana CR7 Lisboa Lifestyle Hotel)
Korunk egyik legsikeresebb labdarúgója lazán belép az ajtón, leül az egyik székbe és elfogyaszt egy csésze kávét – a saját szállodájában. Cristiano Ronaldo fele részben tulajdonosa a Pestana CR7 Lifestyle Hotelnek Lisszabonban, amelyet mindig meg is látogat, amikor a portugál fővárosban jár. Nem sokkal a szombati BL-döntő előtt mi is arra jártunk...

„Mintha csak egy lenne a vendégek közül"

„Egyszer már láttam őt. Integetett nekem" – lelkendezett Diogo, egy tuk-tuk (háromkerekű, nyitott kisautók, amelyek arra várnak, hogy látványosságtól látványosságig fuvarozzák a városnézőket ) sofőrje a bejárattal szemben a lisszaboni szálló előtt, amely Cristiano Ronaldo nevét is viseli. A Pestana CR7 Lisboa Lifestyle Hotel – amelynek fele részben maga a Real Madrid klasszisa a tulajdonosa – a portugál főváros festői szépségű tere, a Praca do Comércio közelében áll. Az ötszörös aranylabdás futballsztár azonban még nem volt Diogo utasa. A várost egyébként is három, CR7 márkájú tuk-tuk járja, amelyet bárki igénybe vehet egy kis városnézéshez.

Ahogy beléptünk az ajtón, az első, amit megpillantottunk, Ronaldo jól ismert mondása volt: „A szeretetek megerősít. A gyűlöletetek pedig megállíthatatlanná tesz". A tekintetünk aztán lejjebb vándorolt egy focilabdára, rajta Ronaldo aláírása messziről virít az érkező vendégek felé, rögtön a recepciós pult fölött. Az ott ülő hölgy elmesélte, gyakran találkozik itt a résztulajdonos labdarúgóval: „Mindig nagyon közvetlen és barátságos. Bár a testőrével jár, lazán viselkedik, mintha csak egy lenne az összes többi vendég közül.”

A meccsnézések helyszínéül szolgáló bár
A meccsnézések helyszínéül szolgáló bár

Stadionhangulat a CR-bárban, ha Ronaldo játszik

A hotel Lisszabonban 2016 augusztusában nyitotta meg kapuit, néhány hónappal a madeirai „testvére" után. 83 szoba tartozik hozzá, illetve egy étkező és egy bár is, ahol interjút készítettünk az igazgatóval.

„Ez nem csak egy sportbár, sok más esemény miatt is jönnek hozzánk, hogy itt nézzék meg a tévében. Például az Eurovízió alatt is telt ház volt. A hotel vendégein kívül sokan térnek be a városból is" – kezdte Miguel Plantier, akitől tudjuk, hogy a hotel 50 százalékban a Pestana Csoport tulajdona.

Miguel Plantier
Miguel Plantier

Amikor pedig a Real Madrid vagy a portugál válogatott játszik Ronaldóval a soraiban, a bár vendégei megőrülnek: mindenki tapsol, ujjong, szurkol kedvencének. Meg is tehetik, a helyiség ugyanis remek helyszín meccsnézéshez: több televízión követhetők a mérkőzések, míg középen kör alakban vannak elrendezve a képernyők, akárcsak egy stúdióban.

El tudjuk képzelni, hogy fog izzani ez a terem, amikor a Bajnokok Ligája döntőjében csap össze a Real Madrid és a Liverpool – arról nem is beszélve, mi történik majd, ha Ronaldóék sorozatban harmadszor is elhódítják a serleget.

A stadionhangulathoz a személyzet is sokat tesz hozzá. Már a megjelenésükkel is készülnek a nagyobb eseményekre: a közelgő világbajnokság alatt például teljesen új egyenruhában dolgoznak majd, amely kicsit sportosabb stílusú lesz.

„Nem egy futballhotelt akartunk ide, mivel úgy látjuk, az nem nagyon működne. A legfontosabb, amit egy szállástól szeretnének az emberek, az egy kényelmes szoba, szép dekoráció, tiszta fürdő, kedves emberek... És nem feltétlenül olyan helyet keresnek, ahol minden sarokban lehet focizni" – fogalmazott az igazgató.

Az épületben a sportág apró, helyenként nem is annyira apró jelei azért megbújnak: CR lábnyomában járhatnak a vendégek a szőnyegen, a folyosókon halkan kántálja Ronaldo nevét a Bernabéu-stadion szurkolóinak kórusa, és ha ez még nem lenne elég, a liftben felfelé menet végigkövethetjük a játékos életútját egy képernyőn.

Íme egy szoba Ronaldo hoteljében, a szőnyegen a lábnyomaival
Íme egy szoba Ronaldo hoteljében, a szőnyegen a lábnyomaival

Jókedv, lazaság – „olyan a hotel, mint Cristiano"

Ilyen helyen dolgozni is különleges lehet – például sosem tudni, mikor tűnik fel a portugál világklasszis. A személyzet fiatal és barátságos tagokból áll.

„Nem kell öltönyben és nyakkendőben járnunk. Kényelmesen érezzük magunkat a falak között, és mindenki a saját stílusában beszélget a vendégekkel, persze az udvariasság határain belül. Szerintem ez Cristianótól jön, hiszen egy elismert sportoló az egyik főnökünk, és sok elemet is átveszünk a sportéletből, ami nem bevett szokás az irodai munkában. A pályán nincsenek olyan formalitások, mint a hivatali világban. Csakúgy, mint a labdarúgásban, mi is egy csapat vagyunk, és tudjuk, hogy csupán egyetlen játékos nem képes megnyerni a meccseket. Mi is gólokat lövünk, csak nálunk ezt a vendégeink elégedettsége jelenti” – hangsúlyozta az igazgató, majd gyorsan hozzátette, hogy természetesen a főnöküket is jókedvűnek akarják itt látni.

Ronaldo ugyanis mindig meglátogatja a hoteljét, amikor Lisszabonban jár. Eszik, iszik az étteremben, és noha saját lakása van a közelben, néha az éjszakákat is itt tölti.

„Nincs saját szobája, legtöbbször lakosztályt (suite room) választ. Ezt általában szabadon is tartjuk neki.” És 1140 euróba kerül éjszakánként... A legolcsóbb szoba egyébként 140 euró egy éjszakára. Az igazgató szerint a főnöke bármelyik szobában jól érzi magát, hiszen a tervezésből is kivette a részét: ő választotta a színeket és bőven voltak ötletei, hogyan kellene kinéznie ennek a helynek.

Némelyik szobához hatalmas televízió is tartozik, VR-szemüveggel és videojátékokkal. A fürdőszobák fényűzőek, ahogy a hálók is kényelmesnek tűntek. Minden szobához tartozik még egy okostelefon, felhasználható internetforgalommal, ingyenes nemzetközi hívásokat lehet róla indítani és egy applikációt is találni rajta, amely Lisszabon legszebb pontjaira vezeti el a turistákat, oda, ahová maguktól vagy az útikönyveik segítségével nem találnának el. A dolgozóknak is egy hónapot kell eltölteniük a városban, mielőtt munkába állnának. Ezalatt megismerik a környéket, beszélgetnek idegenvezetőkkel, hogy megtanulják, milyen látványosságokat ajánljanak a külföldről érkezőknek.

Cristiano büszke a hotelre és a munkára, amelyet itt végzünk. Érdeklődik, hogy mennek a dolgok, de nem az a szokásos főnök, nem szükséges naponta felhívni és jelenteni neki, hiszen edzései vannak, játssza a meccseit. Azonban havonta beszélünk vele és minden harmadik hónapban tárgyalunk a hosszú távú tervekről. A napi feladatokat viszont a szakértőkre bízza. Ronaldo a főnökünk, ám nem kell sztárolnunk őt. Természetesen mindenki tiszteli az elöljáróját, de nem csak a rajongói dolgozhatnak itt, bárki jöhet, akkor is, ha Messinek vagy a Barcának szurkol.”

A bárba Ronaldo is gyakran betér
A bárba Ronaldo is gyakran betér

Védik a főnököt, ha betér egy italra

De hogyan tud egy híres focista nyugalomban meginni egy kávét a nevét viselő hotelben? Nagyon egyszerűen. Gyakran tűnik fel az épületben, és habár a vendégek minden alkalommal meglepődnek, esetleg megbámulják, csak néhányuknak van elég bátorsága, hogy megszólítsa vagy közös fotót kérjen tőle.

„Az emberek megőrülnek a kedvenceikért, amikor tömegben vannak. Ám ha egyedül találkoznak vele, már nem olyan magabiztosak. Ronaldo mindig a testőrével érkezik és mi is védjük olyankor a ki- és bejáratokat. Bent is tudunk gondoskodni neki egy kis privát szféráról, elfüggönyözhetünk egy részt az étteremből, és az ablakokat is el tudjuk takarni. De ez nem egy állatkert, Cristiano pedig nem egy látványosság, az emberek sokkal jobban viselkednek a közelében, mint gondolnánk. Ő meg néha beszélget velük, mosolyog a szelfiken...” – avatott be bennünket Plantier, akitől azt is megtudtuk, a Ronaldo-rajongók akkor is boldogok lesznek a hotelben, ha éppen nem futnak össze a futballsztárral. Ha ugyanis közvetlenül foglalnak szobát a honlapról vagy telefonon keresztül, egy éjszaka után képeslapot, kettő vagy annál több után viszont egy labdát kapnak – Cristiano Ronaldo saját kezű aláírásával.

A vendégek úgy 30 százaléka éppen ezért száll meg itt, meg hogy elmondhassák, CR hoteljében éjszakáztak. A többiek remek elhelyezkedése és a jó felszereltsége miatt választják a Pestana CR7-et.

Végül, de nem utolsósorban az igazgatót a számtalanszor vitatott kérdésről is faggattuk, méghozzá arról, ki a jobb, Messi vagy Ronaldo?

„Ronaldót mondanám, mivel összetettebb sportembernek tartom. Viszont nem vagyok fociszakértő, inkább emberként és vezetőként ismerem őt. Nagyon jó abban, hogyan mutassa meg magát a világnak. Felépített egy egész márkát a nevéből, miközben rendkívül sikeres a pályán is. Ez nekem is segít, hogy jobban koncentráljak a saját karrieremre. Őszintén mondhatom, Ronaldo nagyon motiváló személyiség."

A futballista története a vendéglátásban, úgy látszik, nem ér véget egy lisszaboni és egy madeirai szállodánál: a Pestana Csoporttal egy madridi és egy New York-i egység nyitását tervezi néhány éven belül, a későbbiekben pedig Marokkó a cél...

A Pestana CR7 Lifestyle Hotel kívülről is elegáns
A Pestana CR7 Lifestyle Hotel kívülről is elegáns

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik