Három éve nem történt ilyen CR-rel, Klopp újabb pantomimrébusza - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.03. 11:39
A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján a Real Madrid 3–0-ra nyert a Borussia Dortmund ellen a negyeddöntő első mérkőzésén, míg PSG 3–1-es előnyt szerzett a Chelsea-vel szemben. A találkozók ezúttal is több érdekességet szolgáltattak – következzenek a játéknap legjei, melyekből kiderül, mi történt a 176. másodpercben, milyen statisztikai csúcsot ért el Cristiano Ronaldo, miért utálják egyre inkább a Chelsea-nél Ezequiel Lavezzit, s hogyan folytatódott a londoni és a párizsi klub Twitter-párbaja.

A NAP GÓLJA
A NAP GÓLJA

Amihez persze kellett a nap gólpassza is: miután John Terry a serdülőkori tanítások ellenére középre, gyengén fejelte ki a labdát, Lavezzinek ezen a szinten voltaképp nem volt nehéz dolga. Ettől függetlenül ahogy az argentin mellre vette a labdát, majd dropból kilőtte a jobb felsőt, valódi mestermunka volt.

A NAP CSELE

Amilyen kicsi, olyan finom. BL-szinten ritkán látni olyan könnyed, grundos megoldást, amellyel Cristiano Ronaldo becsapta Roman Weidenfellert a Real harmadik gólja előtt.

Lavezzi gólja

Ronaldo találata

A NAP CR-STATISZTIKÁJA

És ha már Ronaldo! CR7 beérte Lionel Messit és José Altafinit, akik mindketten 14-szer voltak eredményesek egyetlen BEK/BL-idényben: előbbi a 2011–2012-es, utóbbi az 1962–1963-as kiírásban szerzett ennyit. Ruud van Nistelrooy is ennyit vágott a 2002–2003-as szezonban, de ő kétszer a selejtezőben talált be (a Zalaegerszeg ellen).

Casemiro volt a kiválasztott, aki három év után CR cseréje lehetett
Casemiro volt a kiválasztott, aki három év után CR cseréje lehetett

A NAP CSERÉJE

És egy bejegyzés erejéig még mindig maradnunk kell a portugál aranylabdásnál, ugyanis olyan történt vele, ami gyakorlatilag három éve nem: lecserélték. Mint utóbb kiderült, a váltás elővigyázatossági okokból történt, ám hasonlóra a BL-ben 2011. április 13., a Tottenham Hotspur elleni fellépés óta nem volt példa, amikor a magabiztos előny tudatában (5–0-ra vezetett már összesítésben a Real a Spurs ellen) hívták le a pályáról. Azóta ahányszor pályára lépett, mindig kezdőként tette ezt CR7, aki 31 meccset játszott végig sorozatban.

A NAP SZINKRONJA

Az Opta statisztikája szerint Gareth Bale és Ezequiel Lavezzi egyaránt a 176. másodpercben talált be, a két találat pedig megalapozta a mérkőzések magas tempóját. A Dortmund egyébként még soha nem kapott ilyen hamar gólt a BL-ben!

A NAP HIBÁJA

„A harmadik gól nevetséges volt, bárki bármit mond” – mérgelődött José Mourinho a meccs után, és bár Javier Pastore 93. percben született góljában benne volt az egész védelem, a legnagyobbat Petr Cech kapus hibázta, aki egészen pocsékul zárta a szöget a lövésnél, és ez a folytatásban könnyen a Chelsea kiesésébe is „fájhat”.

A NAP SZURKOLÓJA

Andy Caroll már volt a világ legtúlértékeltebb játékosa, és ugyan azóta a West Ham Unitedig süllyedt, nem szégyelli, hogy egy jó fél szezonnal is lehet egy futballista az élet császára. Persze a Bajnokok Ligáját azóta is tévén nézi.


A NAP ANTISZURKOLÓJA

A nap találós kérdése, amit a brit internetes világ kutat: hogyan képes valaki ezernyi szurkolótársa között, búbánatos arccal tudomásul venni, hogy csapata rendkívül fontos, idegenben szerzett gólhoz jutott a BL negyeddöntőjében?

A NAP MUMUSA

Lavezzi már három gólnál jár a három Chelsea elleni BL-meccsén. Ennél többet egyetlen csapatnak sem vágott az argentin a legrangosabb európai kupában. A visszavágó előtt azonban ő – Edinson Cavanival együtt – aligha lesz elbizakodott, hiszen a Napolival korábban már átélte a Stamford Bridge-en, milyen kétgólos előnyről elbukni.

A NAP VIDEÓS FELKÉSZÜLÉSE

Roman Weidenfelleré, aki bemutatta, miként kell napjaink legjobb szabadrúgáslövői közül kettő kiváló löketét is hárítani. Előbb Cristiano Ronaldo bombáját tolta ki a léc alól a 13. percben, majd a 30. percben Gareth Bale csavarása után hárította a bal felsőbe tartó labdát.

A NAP PÓZA

Az eddig is tudtuk, hogy a Borussia Dortmund feltámasztása mellett Jürgen Klopp nyugodtan vállalhatta volna a német pantomimmesterség megreformálását, de még mindig meg tudunk lepődni egy-egy gesztusán. Madridi reakciója nyugodtan viselheti a Tánc az esőben címet, bár a mozdulat releváns szemantikai mezője még leszűkítésre szorul.

A NAP BESZÓLÁSA

Beszámoltunk róla, hogy a Chelsea és a PSG Twittere egymással „bokszolt” a BL-csata előtt. Nos, a győzelem birtokában a PSG oldala nem bírta megállni, hogy ne piszkáljon oda kicsit a Chelsea szurkolóinak. „Kedves Chelsea-fanok! Szebb párizsi szuvenírekért jobb lett volna a Montmartre-on próbálkozni!” – szólt a PSG_inside epés megjegyzése, utalva a város művésznegyedére. Mondjuk a beszólás némiképp jogos, hiszen a londoni ultrák meccs előtti jókedvükben némiképp átrendezték a belvárosi Rue Saint-Denis amúgy bájos utcaképét.

A NAP KIFAKADÁSA

A ZDF sportműsorában a riporter egy ártatlannak tűnő kérdést tett fel Kloppnak arról, hogy ezzel lefutott-e már a csata. A Borussia Dortmund edzője kissé ingerülten visszakérdezett: „Hogyan kaphatnék fizetést, ha azt mondanám, hogy vége az egésznek? Azt sem mondhatom, hogy lemossuk őket a visszavágón. Hülye kérdésre csak hülye választ tudok adni." Ezután Klopp kezet fogott a mellette álló Oliver Kahnnal, majd otthagyta a stúdiót...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik