DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.04.21 00:42 Frissítve: 2017.04.21 00:42

Hamu – Deák Zsigmond jegyzete

 

A videobíró futballbeli bevezetése kapcsán egyelőre csak bekészítettem egy tál hamut, de még nem szórtam a fejemre. Elárulom, hajlok rá. A francia–spanyol felkészülési mérkőzésen történt sűrű játékmegállítás, a késleltetett, illetve annullált gólöröm tragikomikus jelenetei láttán felhorgadt bennem a hagyományőrző, s e véleményemnek hangot is adtam ugyanezeken a hasábokon. Nem azt követeltem, hogy felejtsék el örökre a videobírót, hanem azt, hogy szűkítsék le a szerepét, mert teljesen megtöri a találkozó ritmusát, s gyakorlatilag megakadályozza az őszinte emberi gesztusokat a pályán és a nézőtéren egyaránt. Aztán jött a sokat emlegetett Real Madrid–Bayern München BL-negyeddöntő (a Kassai-team pechjére a többi meccsen alig akadt hasonló skandalum), s bizony be kellett vallanom, a hibák jó része kiküszöbölhető, a hatalmas és lesújtó sajtóvisszhang pedig elkerülhető lett volna a megfelelő technikai eszköztár igénybevételével.

 
Ez tényleg előrehozott döntő volt, a Real Madrid kiejtette a Bayernt!

Persze van a mondás, hogy a negatív reklám is reklám, s így legalább megint a fociról értekeztek az emberek az interneten és a kocsmákban. Mégis, ha ezzel az érvvel álltam volna elő mondjuk a müncheni Hofbrauhaus sörgőzös hazai hívei között, valószínűleg verbális és manuális inzultus áldozatává válok. Ha a tenisz, a jégkorong s egy sor további profi sportág kibírja a „mesterséges" segítséget, valamint, hogy mindez csak a csúcson, a legmagasabb szintű tornákon és meccseken bevethető, alacsonyabb régiókban marad a megszokott „igazságtalan" emberi mérce, akkor épp a fociban sem kell feltétlenül ódzkodni tőle.

Az már kiderült, hogy a többszörösére duzzasztott bírói stáb nem tökéletes megoldás, mi több, kiöli a játékvezetőből az ösztönös megérzéseket, a főnöki felelősség vállalását. A videobíró viszont megfellebbezhetetlen ítéletet tud hozni, nem mérlegel, nem tippmixel, nem kompenzál, sőt, helyre teszi a futball egyik ügydöntő szereplőjét, magát a bírót. Ám ami a legfontosabb érv a számomra, az érintettek, a játékosok és az edzők véleménye. Ők pedig – függetlenül attól, hogy a konkrét esetek kedvezményezettjei vagy kárvallottjai voltak-e – gyakorlatilag egységesen kiálltak az újítás, a technikai segítség észszerű alkalmazása mellett.

Úgyhogy még néhány meccs, és készítem a teli hamutálat, segítségül híva néhány dohányzó barátomat, kollégámat. Vagy egy kályhát, úgyis téliesre fordult az idő.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.18 23:18:27

Bajnokok Ligája IGLÓI-NAGY ISTVÁN

ALAPVONAL. Kevés megalázóbb csere képzelhető el a futballpályán, mint hogy ilyen kilátástalan szituációban be kelljen menni. Egy volt realosnak a Camp Nouban… Ám az angolok olasz menedzsere még ezt is fokozni tudta.

2018.03.16 22:56:30

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aki pedig a Real Madrid helyett a Qarabagot, netán a Honvédot rendelte volna a tálcájára, nyugodtan kérje ki a panaszkönyvet.

2018.03.16 11:26:13

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az FC Barcelonának olasz ellenfél jutott • A Bayern München Sevillában kezd.

2018.03.15 08:29:18

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A magyar szupermodell is ott volt a Camp Nouban, sőt egy, a nevével ellátott Barcelona-mezt is kapott.

2018.03.14 16:22:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Manchester Unitedet kiejtő Ben Yeddert az sem zavarta, hogy csereként számítottak rá.