HIRDETÉS
HIRDETÉS
DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.04.21 00:42 Frissítve: 2017.04.21 00:42

Hamu – Deák Zsigmond jegyzete

HIRDETÉS

 

A videobíró futballbeli bevezetése kapcsán egyelőre csak bekészítettem egy tál hamut, de még nem szórtam a fejemre. Elárulom, hajlok rá. A francia–spanyol felkészülési mérkőzésen történt sűrű játékmegállítás, a késleltetett, illetve annullált gólöröm tragikomikus jelenetei láttán felhorgadt bennem a hagyományőrző, s e véleményemnek hangot is adtam ugyanezeken a hasábokon. Nem azt követeltem, hogy felejtsék el örökre a videobírót, hanem azt, hogy szűkítsék le a szerepét, mert teljesen megtöri a találkozó ritmusát, s gyakorlatilag megakadályozza az őszinte emberi gesztusokat a pályán és a nézőtéren egyaránt. Aztán jött a sokat emlegetett Real Madrid–Bayern München BL-negyeddöntő (a Kassai-team pechjére a többi meccsen alig akadt hasonló skandalum), s bizony be kellett vallanom, a hibák jó része kiküszöbölhető, a hatalmas és lesújtó sajtóvisszhang pedig elkerülhető lett volna a megfelelő technikai eszköztár igénybevételével.

 
Ez tényleg előrehozott döntő volt, a Real Madrid kiejtette a Bayernt!

Persze van a mondás, hogy a negatív reklám is reklám, s így legalább megint a fociról értekeztek az emberek az interneten és a kocsmákban. Mégis, ha ezzel az érvvel álltam volna elő mondjuk a müncheni Hofbrauhaus sörgőzös hazai hívei között, valószínűleg verbális és manuális inzultus áldozatává válok. Ha a tenisz, a jégkorong s egy sor további profi sportág kibírja a „mesterséges" segítséget, valamint, hogy mindez csak a csúcson, a legmagasabb szintű tornákon és meccseken bevethető, alacsonyabb régiókban marad a megszokott „igazságtalan" emberi mérce, akkor épp a fociban sem kell feltétlenül ódzkodni tőle.

Az már kiderült, hogy a többszörösére duzzasztott bírói stáb nem tökéletes megoldás, mi több, kiöli a játékvezetőből az ösztönös megérzéseket, a főnöki felelősség vállalását. A videobíró viszont megfellebbezhetetlen ítéletet tud hozni, nem mérlegel, nem tippmixel, nem kompenzál, sőt, helyre teszi a futball egyik ügydöntő szereplőjét, magát a bírót. Ám ami a legfontosabb érv a számomra, az érintettek, a játékosok és az edzők véleménye. Ők pedig – függetlenül attól, hogy a konkrét esetek kedvezményezettjei vagy kárvallottjai voltak-e – gyakorlatilag egységesen kiálltak az újítás, a technikai segítség észszerű alkalmazása mellett.

Úgyhogy még néhány meccs, és készítem a teli hamutálat, segítségül híva néhány dohányzó barátomat, kollégámat. Vagy egy kályhát, úgyis téliesre fordult az idő.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.25 17:37:22

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

BL-DÖNTŐ 20.45-től. A kulcspárharcok címvédést jeleznek, de ha interferenciába lép a Klopp-, a Szalah- és a Pool-faktor…

2018.05.26 12:29:25

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER (KIJEV)

A Dinamo Kijevvel 1999-ben BL-elődöntőt játszó Rebrov interjút adott a Nemzeti Sportnak.

2018.05.21 20:10:20

Bajnokok Ligája MAROSI GERGELY

Tud-e Marcelo védekezni Szalah ellen, mi az a storming, és mivel lehet kihúzni a Pool méregfogát?

2018.05.25 11:08:38

Bajnokok Ligája KAMOCSAI RITA (LISSZABON)

A liftben végigkövethetjük a karrierjét, a folyosókon a nevét skandálják – a CR7 Hotelben jártunk.

2018.05.25 23:50:45

Bajnokok Ligája THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Pattanok ki az ágyból a Las Vegas-i BL-döntőre várva.

19
HIRDETÉS
HIRDETÉS