Győzelmi kényszere ellenére az élcsoportban maradt a Liverpool

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.11. 11:31
null
A Liverpool és a Napoli játssza a hét csúcsmeccsét (Fotó: AFP)
Elérkeztünk a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójához, amelyben még akad néhány nyitott kérdés, ezért 16-os erősorrendünkben két olyan csapat is szerepel, amely nem lehet ott a tavaszi folytatásban. Azt persze nem tudjuk még, hogy mely klub szomorkodik a B- és a C-csoport végjátéka után (például a listánkon 4. PSG és 6. Liverpool is eredménykényszerben lép pályára, utóbbinak a Napolit kellene legyőznie), de izgalmakban nem lesz hiány... Az élbolyban megint volt egy kis forgás, az FC Barcelona visszavette az első helyet a bajnokságban botló Manchester Citytől.

 

16. (16.) AS ROMA (olasz)
Miközben a bajnokságban folyamatosan bukdácsol a Roma – szombaton épp Cagliariban veszített pontokat 2–0-s előnyről a hajrában –, addig a BL-ben simán vette a továbbjutást. A legutóbbi nyolc találkozójukból csak kettőt nyertek meg a „farkasok”, akik négymeccses nyeretlenségi sorozatban vannak, és még az is elképzelhető, hogy ez Plzenben tovább nyúlik, ugyanis a Real Madrid ellen nem jött össze a hazai bravúr, így gyakorlatilag egy teljesen tét nélküli fellépés következik az Edin Dzekót és Daniele De Rossit amúgy is nélkülöző római egylet számára.

A C-CSOPORT VÉGJÁTÉKA ÉS ÁLLÁSA
KEDD
21.00:
Liverpool (angol)–Napoli (olasz) (Tv: M4 Sport)
21.00: Crvena zvezda (szerb)–Paris Saint-Germain
1. Napoli 5 2 3 7–4 +3 9
2. Paris SG 5 2 2 1 13–8 +5 8
3. Liverpool 5 2 3 8–7 +1 6
4. Crvena zvezda 5 1 1 3 4–13 –9 4

 

15. (10.) NAPOLI (olasz)
Annak ellenére zuhant nagyot az erősorrendben a Napoli, hogy az előző körben csoportja élére állt a Crvena zvezda elleni győzelemmel. A jó eséllyel a továbbjutásról döntő liverpooli fellépés előtt viszont nem Carlo Ancelotti együttese tűnik esélyesnek. Azért persze nem írnánk le teljesen a kékeket, mert a nyomás a Poolon lesz, és miközben a „vörösök” háromszor is kikaptak már a BL-ben (igaz, mindannyiszor idegenben), a Napoli eddig csupán a Juve és a Samp otthonában adta meg magát a szezonban, az elitligában pedig öt meccsen csak négy gólt kapott. Nagy csata lesz.

14. (14.) PORTO (portugál)
Továbbjutóként, sőt biztos csoportelsőként lépnek pályára a Galatasaray otthonában, szóval akár karácsony előtti jutalomútként is felfoghatják a kedd esti BL-meccs köré szerveződő isztambuli kirándulást. Persze aligha tesznek így, hiszen kár lenne elmulatni az immár 11 tétmérkőzést számláló győzelmi sorozatot – de legalábbis az elismerésre méltó őszi BL-mérleget (eddig négy győzelem, egy döntetlen). A Schalke elleni hazai siker óta idegenben behúzták a Boavista elleni városi derbit (1–0), és bár majdnem 400 perc után újra gólt kaptak a bajnokságban, végül csak-csak demonstráltak egyet a Portimonense elleni hétvégi bajnokin (4–1).

13. (15.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)
A Spurs an Inter ellen kicsikart győzelemmel a saját kezébe vette a sorsát – ha győz Barcelonában (khm...), biztosan továbbjut. Ha nem nyer, akkor meg még mindig reménykedhet abban, hogy az Inter botlik a PSV ellen. Legutóbbi kilenc meccséből nyolcat megnyert a Tottenham, de egy siker a Camp Nouban így is akkora tett lenne, hogy arról a klubkrónikások még évtizedek múlva is regélnének.

A Tottenhamnek és Harry Kane-nek Barcelonában kell csodát tennie a továbbjutáshoz (Fotó: AFP)
A Tottenhamnek és Harry Kane-nek Barcelonában kell csodát tennie a továbbjutáshoz (Fotó: AFP)

12. (12.) AJAX (holland)
Nem, nem és nem apad ki a „gólkút” Amszterdamban: a BL-továbbjutást biztossá tevő athéni győzelem után a Den Haagnak ötöt, a Zwollénak négyet vágott bajnoki meccsen az Ajax. S bónuszként ott a könnyebbség, hogy a gólszerzés terhe továbbra sem egy-két csatár vállán nyugszik, hiszen az említett két bajnoki kilencgólos termését kilenc játékos szüretelte le! A Bayern elleni szerdai csoportzárón az első hely a tét, és a 15 mérkőzéses veretlenségi sorozat, a zsinórban megnyert kilenc bajnoki, továbbá a tétmeccseken több mint egy éve őrzött hazai veretlenség minden alapot megad a bizakodáshoz.

11. (13.) MANCHESTER UNITED (angol)
José Mourinho csapata simán leverte a Fulhamet, a hatodik hely szinte szédítő magasságából nézi az angol bajnoki tabellát, legutóbbi öt tétmérkőzésén veretlen, ráadásul már tovább is jutott, tehát a valenciai vendégjátéknak nincs nagy tétje. Akár a jó játék is megjöhetne ennek örömére.

A B-CSOPORT VÉGJÁTÉKA ÉS ÁLLÁSA
KEDD
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Tottenham Hotspur (angol) (Tv:Spíler2)
21.00: Internazionale (olasz)–PSV (holland)
1. Barcelona 5 4 1 13–4 +9 13
2. Tottenham 5 2 1 2 8–9 –1 7
3. Internazionale 5 2 1 2 5–6 –1 7
4. PSV Eindhoven 5 1 4 5–12 –7 1

 

10. (11.) INTERNAZIONALE (olasz)
Kiválóan hasított szeptember-októberben az Inter, ám az elmúlt hetek sorsolása némiképp árnyalt a milánóiak megítélésén, hiszen a Barcelona, a Tottenham és a Juventus elleni idegenbeli fellépés is vereséget hozott (ráadásul rúgott gól nélkül...), miközben még Bergamóban is belefutott a késbe. Az utolsó fordulóban bár a PSV-t fogadja Luciano Spalletti csapata, valójában a Spurs ellen vív élet-halál versenyt a továbbjutásért. A sorsolás következtében kedvezőbb helyzetben érezheti magát az Inter – már ha a Barcelonában is így gondolják –, ennek érvényesítéséhez azonban hárommeccses nyeretlenséget kell megszakítani.

9. (9.) REAL MADRID (spanyol)

Feljött a hazai bajnokság negyedik helyére a klub, a nyáron a friss BL-győzelmet világbajnoki ezüsttel megtromfoló Luka Modric Aranylabdát kapott az oroszországi torna után decemberben is, a BL-ben atombiztos volt a továbbjutás a honi botladozás ellenére is – ugyanakkor Santiago Solari több nagy sztárja is borzasztóan elfáradt az év végére, lásd a Huesca elleni bajnokit, ahol úgy szerzett három pontot a királyi gárda, hogy simán kikaphatott volna 3–1-re. Egy decemberi klubvilágbajnoki cím összerázhatja a keretet, lassan felépül minden sérült alapember, de jót tesz majd a klubnak a téli szünet, csak a vezetők akasszanak le valahonnan egy nagyon gólerős középcsatárt...

8. (7.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)

Antoine Griezmann a nyáron világbajnok, ezüstcipős és bronzlabdás lett, az Atléticóval aztán európai Szuperkupát nyert, majd ismét kiérdemelt egy bronzlabdát, de könnyen meglehet, hogy sem a La Ligában, sem a BL-nem nem kap aranyat most sem a Diego Simeone-csapat. Ha a tavasszal kiderül, hogy ismét eljutott a maga faláig a klub, de azt megmászni újfent képtelen, érzésünk szerint nagy elhatározásra jut majd az argentin mester és a csapat legnagyobb csillaga is...

7. (8.) BAYERN MÜNCHEN (német)
A nehezebb szezonkezdet után, úgy tűnik, kezd magára találni a bajor együttes, amely a Benfica ellen szó szerint gálázott, a bajnokságban pedig egymás után kétszer nyert. Niko Kovac elmondta, a jövőben nem fog annyit rotálni, mint az idény elején, arra pedig jelen pillanatban semmi nem utal, hogy házon belül meg akarják fúrni az edzőt. Joshua Kimmich feljebb került a középpályára, védekezésben és támadásban is kreatívabbnak tűnik így a Bayern, amelynek amszterdami fellépése a csoportelsőségről dönt.

6. (4.) LIVERPOOL (angol)
A legutóbbi döntő vesztese nyakig ül a szószban, három ponttal a Napoli és kettővel a PSG mögött. Fix továbbjutást csak az érhet, ha Jürgen Klopp csapata 1–0-ra, vagy úgy győzi le a Napolit, hogy egyben jobb is lesz az egymás elleni eredménye az olaszokkal szemben. Persze az újdonsült angol bajnoki listavezető önbizalmával biztosan nincs gond – de a „kieséses szakasz” első mérkőzése nem tavasszal, hanem most következik a Poolnak.

5. (5.) BORUSSIA DORTMUND (német)
Legutóbbi döntetlenével minden bizonnyal búcsút inthet a csoportelsőségnek Lucien Favre együttese. A Bundesligában továbbra is megállíthatatlanok a fekete-sárgák (hét pont az előny a második Mönchengladbachhal szemben), akik már biztos továbbjutóként várják a Monaco elleni fellépést. A Borussia mindezek ellenére győzni megy Thierry Henryék otthonába, bízva abban, hogy az Atlético Madrid pontokat veszít Belgiumban.

Jadon Sanchóék Monacóban harcolhatják ki a csoportelsőséget, de nem csak rajtuk múlik (Fotó: AFP)
Jadon Sanchóék Monacóban harcolhatják ki a csoportelsőséget, de nem csak rajtuk múlik (Fotó: AFP)

4. (6.) PARIS SAINT-GERMAIN (francia)
A párizsiak példásan végrehajtották a legutóbbi BL-feladatot, legyőzték a Liverpoolt, csakhogy kedden még ki kell tenniük a pontot a mondat végére – sőt biztos ami biztos, hármat kellene, mert a Crvena zvezda otthonában a döntetlen nem feltétlenül elég a továbbjutáshoz. A Franciaországot megbénító „sárgamellényes” tüntetők szétzilálták a bajnoki fordulót, a PSG hétvégi mérkőzése elmaradt, ami alighanem jól jött a csapatnak. A megelőző napokban ugyanis 14 győzelem után megszakadt a parádés bajnoki sorozat, és noha a két döntetlennek nincs káros mellékhatása a tabellán, elemezni van mit: Bordeaux-ban kétszer úszott el az előny (2–2), Strasbourg-ban már futni kellett az eredmény után (1–1)... Kisebb hullámvölgy? Odahaza belefér, de az európai színpadon katasztrófával érne fel.

MÉG EGY KI-KI MECCS
Bár az F-csoportban viaskodó Lyon és Sahtar Doneck nem szerepel erősorrendünkben, egyikük biztosan tovább fog jutni a csoportkörből. Szerdán 21 órakor az ötpontos Sahtar a hétpontos Lyont fogadja, és ha legyőzi, továbbjut. A franciáknak értelemszerűen az iksz is elég a nyolcaddöntőhöz. A szerdai játéknap legfontosabb meccsét egyik magyar csatorna sem közvetíti.

3. (2.) JUVENTUS (olasz)
A Manchester United elleni kisiklás óta – amelyet immár bizonyosan nevezhetünk annak – mind az öt meccsét megnyerte a Juventus, de nem akárhogyan: azóta gólt sem kapott! A pénteki rangadón a kiváló formában lévő Mario Mandzukic góljával az Intert intézte el a torinói gárda, amely 15 forduló alatt 43 pontnál tart (a hárompontos rendszerben olasz rekord), és már most elég nehezen elképzelhető, hogy kiengedné kezéből a scudettót. A BL-továbbjutás ugyan megvan Massimiliano Allegri csapatának, az első helyhez azonban győzelem kell, így nagy tartalékolás aligha várható Bernben az együttestől.

2. (1.) MANCHESTER CITY (angol)
Mielőtt még minden City-drukker azt hitte volna, hogy még a bab is hús, a Chelsea megfosztotta bajnoki veretlenségétől Pep Guardiola csapatát, egyúttal véget vetett egy tizenhat tétmérkőzésen átívelő veretlen szériának is. A City a Hoffenheimen töltheti ki bosszúságát – már egy pont is csoportelsőséget érne, de a manchesterieknek alighanem csak a győzelem elfogadható.

1. (3.) BARCELONA (spanyol)
Nem Lionel Messi lett az aranylabdás, őszintén, ezt most senki sem várta, minden bizonnyal maga az argentin géniusz sem, de az biztos, hogy mindent elkövet, hogy a következő az övé legyen: repíti a Barcelonát az újabb bajnoki arany és a BL-győzelem felé. Legutóbb nyertek Eindhovenben, odahaza a Villarreal és a Leonesa után a városi rivális, az Európa-ligáért harcoló Espanyol sem volt akadály. Messi a PSV ellen két kanadai pontot jegyzett, a Villarreal ellen egyet, a hazai kupában pihent, majd az Espanyolt két góllal és egy gólpasszal „boldogította”, összességében az idényben 17 fellépésén 17 gólt lőtt, 10 gólpassz mellett. A tavasz szempontjából fontos lehet, hogy még most letudják a katalánok a minden klubnál „kötelező jellegű” sérüléshullámot.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ – A TOVÁBBI PROGRAM

KEDD
A-CSOPORT
21.00:
FC Bruges (belga)–Atlético Madrid (spanyol)
21.00: Monaco (francia)–Borussia Dortmund (német) (Tv:Spíler1)
D-CSOPORT
18.55:
Galatasaray (török)–FC Porto (portugál) (Tv:Spíler2)
18.55: Schalke 04 (német)–Lokomotiv Moszkva (orosz) (Tv:Spíler1)

SZERDA
E-CSOPORT
21.00:
Ajax (holland)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport)
21.00: Benfica (portugál)–AEK Athén (görög) (Tv:Spíler1)
F-CSOPORT
21.00:
Sahtar Doneck (ukrán)–Lyon (francia)
21.00: Manchester City (angol)–Hoffenheim (holland)
G-CSOPORT
18.55:
Real Madrid (spanyol)–CSZKA Moszkva (orosz) (Tv:Spíler2)
18.55: Viktoria Plzen (cseh)–Roma (olasz) (Tv:Spíler1)
H-CSOPORT
21.00:
Young Boys (svájci)–Juventus (olasz) (Tv:Spíler2)
21.00: Valencia (spanyol)–Manchester United (angol)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Atlético Madrid 5 4 1 9– 6 +3 12
2. Borussia Dortmund 5 3 1 1 8– 2 +6 10
3. FC Bruges 5 1 2 2 6– 5 +1 5
4. Monaco 5 1 4 2–12 –10 1

D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Porto 5 4 1 12– 4 +8 13
2. Schalke 04
5 2 2 1 5– 4 +1 8
3. Galatasaray 5 1 1 3 3– 5 –2 4
4. Lokomotiv Moszkva 5 1 4 4–11 –7 3
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 5 4 1
12– 2 +10 13
2. Ajax 5 3 2 8– 2 +6 11
3. Benfica 5 1 1 3 5–11 –6 4
4. AEK Athén 5 5 2–12 –10 0

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 5 3 1 1 14– 5 +9 10
2. Lyon 5 1 4 11–10 +1 7
3. Sahtar Doneck 5 1 2 2 7–15 –8 5
4. Hoffenheim 5 3 2 10–12 –2 3
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 5 4 1 12– 2 +10 12
2. AS Roma 5 3
2 10– 6 +4 9
3. CSZKA Moszkva 5 1 1 3 5– 9 –4
4
4. Viktoria Plzen 5 1 1 3 5–15 –10
4
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Juventus 5 4
1 8– 2 +6 12
2. Manchester United 5 3 1 1 6– 2 +4 10
3. Valencia 5 1 2 2 4– 5 –1 5
4. Young Boys 5 1 4 2–11 –9 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik