Foxi klubját 2009-ben alapították, ma debütál a BL-ben

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2015.09.15. 11:09
null
Foxiék (balról a második) a Benfica otthonában kezdik meg szereplésüket a BL-csoportkörben (Fotó: AFP)
Kedden elrajtol a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015–2016-ös idényének csoportköre, s rögtön az első napon pályára lép a kazah FK Asztana, amely kifejezetten rövid története során először jutott be nemzetközi kupa főtáblájára. Az újonc együttes – amelynek keretében ott van a korábban az NB I-ben is futballozó Foxi – rögvest több mint hétezer kilométert utazik a Benfica elleni összecsapásra.

 

Kedden története során először lép pályára Bajnokok Ligája-főtáblás mérkőzésen az FK Asztana. A bajnoki címvédő kazah együttesnek nem kellett sokat várnia a bemutatkozásra, hiszen hat esztendeje alapították, akkor még Lokomotiv Asztana néven (a nemzeti vasúttársaság volt a főszponzor). Az állami kézben lévő klub létrehozásának egyik fő célja az volt, hogy a fővárosnak (1997 óta lett székhely Almati helyett) is legyen képviselője a tavaszi-őszi lebonyolítású első osztályban, illetve a nemzetközi porondon is népszerűsítse az országot.

A NAGY UTAZÁS BIZTOS, LESZ-E NAGY POFON?
Az Asztana rögtön nagy utazással kezdi a csoportkört, hiszen több mint hétezer kilométert repül a portugál Benfica elleni mérkőzésre. A kazahoknak nem árt rápihenniük az összecsapásra, mert a lisszaboniak a Belenenses 6–0-s legyőzésével hangoltak. Az előző idényben húsz gólig jutó Jonas ezúttal duplázott, és négy bajnokit követően öt gólnál jár.
Éppen ezzel a céllal nevezték át néhány évvel ezelőtt FK Asztanára, illetve az új klubszínek is a kazah zászlót idézik. A klub a kazah szuverén befektetési alap kezében van, amely nagyjából 66.5 milliárd euró felett rendelkezik. Ebből a pénzből épült fel a 30 ezer férőhelyes, műfüves Asztana Arena, amely 164 millió euróba került, és az FK Asztana mellett egy másik klub, illetve a válogatott is itt játssza hazai mérkőzéseit. A kihasználtsággal azonban vannak gondok, a transfermarkt.de szerint az idei átlagnézőszám háromezer körül van (más források szerint ötezer), igaz, a BL-selejtezőben ez jóval húszezer felett volt, a csoportkörben vélhetően rendre telt ház lesz.

A csapatot a bolgár Sztanimir Sztoilov irányítja, aki 2006-ban UEFA-kupa-negyeddöntőig, majd a következő idényben BL-csoportkörbe vezette a Levszki Szófiát. Talán az sem meglepő, hogy a transfermarkt.de alapján a 14.5 millió euró értékű asztanai keret a legdrágább a kazah élvonalban, ám a Bajnokok Ligájában ez a legkevesebbet érő együttes.

AZ ASZTANA EURÓPÁBAN
A kazah csapat a 2013–2014-es idényben lépett ki először az európai porondra, akkor az Európa-liga első selejtezőkörében 6–0-s összesítéssel búcsúzott a bolgár Botev Plovdivval szemben.
Egy szezonnal később már a playoffkörig jutott a gárda, ott azonban a spanyol Villarreal megálljt parancsolt, s 7–0-s összesítéssel kiejtette a kazah együttest, amely most a BL-csoportkörben bizonyíthat.
A csapatból számunkra a bajnoki címmel záruló előző idény gólkirálya, Foxi lehet a legismertebb, hiszen a közép-afrikai középpályás korábban a DVTK-ban, Újpesten és Kecskeméten is futballozott. Rajta kívül a nagy tehetségnek tartott Nemanja Makszimovicsot érdemes kiemelni, a középpályás szerezte a nyáron U20-as világbajnokságot nyerő szerbek győztes gólját a brazilok elleni döntőben.

Az Asztanától persze hasonlóan elsöprő sikereket nem várhatunk, a realitás azt mondatja velünk, utolsó lesz az Atlético Madrid, a Benfica és a Galatasaray mögött, de a klub már a főtáblára jutással történelmet írt.

Kezdésnek azért nem rossz.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-csoport

20.45: Paris Saint-Germain–Malmö
20.45: Real Madrid–Sahtar Doneck (Tv: Sport1)
B-csoport
20.45: Wolfsburg–CSZKA Moszkva
20.45: PSV–Manchester United (Tv: AMC)
C-csoport
20.45: Galatasaray–Atlético Madrid (Tv: Sport2)
20.45: Benfica–FK Asztana
D-csoport
20.45: Manchester City–Juventus (Tv: M4)
20.45: Sevilla–Borussia Mönchengladbach

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik