Eljött a nagy nap Szalai Ádám számára!? Schalke-PAOK a BL-ben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.21. 13:15
null
Szalai Ádám az első számú esélyes Klaas-Jan Huntelaar pótlására (Fotó: schalke04.de)
A labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének első mérkőzésein a nem bajnoki ágon a remélhetőleg Szalai Ádámmal felálló Schalke a Metaliszt Harkiv helyett „beugró” PAOK-ot fogadja, míg az Arsenal Isztambulba látogat, ahol a Fenerbahcéval találkozik. A bajnoki ágon három, várhatóan kiegyensúlyozott meccsel folytatódnak a küzdelmek.

 

SCHALKE 04 (német)–PAOK (görög)

Eljött a nagy nap Szalai Ádám számára!? A magyar válogatott támadó Klaas-Jan Huntelaar sérülése után jó eséllyel a kezdőcsapatban kap helyet a gelsenkircheniek PAOK elleni mérkőzésén, amely több szempontból is érdekes lesz.

Egyrészt normál körülmények között a görög együttes nem is lehetne itt – a legrangosabb európai kupasorozat utolsó selejtezőkörében –, hiszen csak az UEFA döntésének köszönhetően került át a BL-be. Történt, hogy a Schalke ellenfelének eredetileg kisorsolt Metaliszt Harkivot (amely az előző selejtezőkörben 3–1-es összesítéssel nyerte meg a PAOK elleni párharcát) az európai szövetség „száműzte” a nemzetközi porondról (kizárta a BL-ből), miután sportigazgatója 2008-ban fogadási csalásba keveredett. Az ukrán együttes kétszeri sikertelen fellebbezése után az UEFA úgy döntött, hogy a Metaliszt helyére az általa legyőzött PAOK kerül vissza az El-ből a BL-be, így a görög együttes lett a Schalke ellenfele.

Másrészt a szaloniki gárda vezetőedzője egy bizonyos Huub Stevens, akinél jobban kevesen ismerik a „királykékeket”. Az 59 esztendős szakember 1997-ben UEFA-kupát nyert a Schalkéval, amelyet előbb 1996 októbere és 2002 júniusa, majd 2011 szeptembere és 2012 decembere között irányított.

És hogy legyen még egy magyar érdekeltség: a PAOK legutóbb az 1983–1984-es szezonban járt Németországban, amikor az UEFA-kupában a Bayern München csak tizenegyespárbaj során tudta búcsúztatni a görög együttest, amelynek akkor Csernai Pál volt a vezetőedzője.

Szót érdemel még a Schalke – amely a legutóbbi 11 európai kupameccsén mindig betalált – feltörekvő fiatal tehetségekre épülő középpályája: a szeptemberben „már” a 20. életévét betöltő Julian Draxler mellett az „új Michael Ballacknak” tartott 18 éves Leon Goretzkára, valamint a 17 esztendős Max Meyerre is fontos szerep hárulhat. A fent említett három játékos jó darabig minden bizonnyal nem lesz egy időben a gelsenkircheniek kezdőcsapatának tagja, ám a jövő Schalkéja akár rájuk is épülhet.

Zárjuk a tételmondattal: a Schalke–PAOK találkozón eljött, eljöhet Szalai Ádám ideje, aki bizonyíthatja, hogy képes pótolni a legutóbbi szezonban 35 tétmeccsen 15 gólt és hat gólpasszt jegyző Huntelaart.

FENERBAHCE (török)–ARSENAL (angol)

Az isztambuli alakulat ismét megpróbálja, ami 1979-ben és 2008-ban sem sikerült neki: legyőzni az Arsenalt. A két együttes eddig négy meccsen találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon, kétszer az „ágyúsok” nyertek, kétszer döntetlen született.

A két együttesben egyébként van egy közös vonás: mindketten elveszítették idénybeli első bajnoki mérkőzésüket. Míg a Fener a Konyaspor otthonában maradt alul, addig az Arsenal hazai pályán kapott ki az Aston Villától, amelynek hatására fogy a londoni klub szurkolóinak türelme.

„Meg tudom érteni a türelmetlenséget. Sokszor elmondtam már, és továbbra is hiszem: az átigazolási időszaknak a szezonkezdettel le kellene zárulnia, mivel így többnyire az utolsó tíz napra marad a nagy mozgás, és ez destabilizáló hatással van a klubokra. Most is nagy lesz a mozgás. Ráadásul a fő téma az ilyenkor, ami nem igazán fontos a futballban. Ami igazán fontos, az az, hogy szerdán kimenjünk, és lássunk egy jó meccset. Minden más jó sztori az újságoknak, de nem az igazi futball. Számomra mindig a játék minősége az igazi futball, ez az igazán fontos” – célzott Wenger a kritikákra, ugyanakkor erősítésekre is utalt.

„Mint mindig, most is azt tesszük, ami szerintünk a helyes. Ha úgy gondoljuk, hogy már megvannak a megfelelő játékosok, akkor velük dolgozunk. Évekig korlátozások mellett tudtunk versenyképesek maradni. Ebben az évben még nem vittek el tőlünk játékost – ketten sérüléssel dőltek ki –, de megpróbáljuk megerősíteni a keretet, és végig a megfelelő döntéseket hozni.”

De amíg nincs az új igazolás, addig Wenger is az általa „hozott anyagból főz”. A védelembe a jelek szerint visszatérhet Bacary Sagna és Kieran Gibbs, míg a középpályán Aaron Ramsey és Jack Wilshere párja Tomás Rosicky vagy Santi Cazorla lehet. A támadósorban Olivier Giroud-t Theo Walcott és Lukas Podolski támogathatja, persze ezek csak jóslatok, semmi garancia arra, hogy Wenger is hasonlóképpen gondolkodik. Az azonban biztos, hogy Alex Oxlade-Chamberlain térdszalagsérülés miatt kihagyja a találkozót.

A Fenernél első európai tétmeccsét játszhatja új csapatában a Zenittől érkezett Bruno Alves, a Valenciát elhagyó Mehmet Topal, valamint a Szpartak Moszkvától megvásárolt Emmanuel Emenike, aki mellett Dirk Kuyt, Moussa Sow és Cristian is a kezdőcsapatban kaphat helyet.

Mit is lehetne mondani egy ilyen párharc előtt? Talán azt, hogy ha az „ágyúsok” nem jutnak fel a főtáblára, akkor Wenger végleg kicsaphatja a biztosítékot a londoniak drukkereinél.

A TÖBBI PÁRHARCRÓL

A Ludogorec Razgrad fennállása negyedik európai kupapárharcára készül, mégpedig a legutóbbi idényben az Európa-liga elődöntőjéig menetelő Basel ellen. A legutóbbi két bolgár bajnokságot megnyerő együttes ebben az idényben a Slovan Bratislavát és a Partizant már kiejtette, így csoportkörös szereplése garantált. De nem mindegy, hogy a BL-ben vagy az El-ben lesz érdekelt az együttes.

A román válogatott játékosokkal felálló Steaua Bucuresti a lengyel bajnok Legia Warszawát fogadja, míg a Dinamo Zagreb az Austria Wien ellenében igyekszik bejutni a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájára.

Mind az öt párharc első meccse 20.45-kor kezdődik, a visszavágókat augusztus 27-én, kedden rendezik.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
BAJNOKI ÁG

20.45: Dinamo Zagreb (horvát)–Austria Wien (osztrák)
20.45: Ludogorec (bolgár)–Basel (svájci)
20.45: Steaua Bucuresti (román)–Legia Warszawa (lengyel)
NEM BAJNOKI ÁG
20.45: Schalke (német)–PAOK (görög) (Tv: Digi Sport 1)
20.45: Fenerbahce (török)–Arsenal (angol) (Tv: Digi Sport 2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik