Cáfolat – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.08.06. 22:59

Sturm Graz. Slovan Bratislava. KAA Gent. Trabzonspor. Sporting CP. FC Basel. Girondins Bordeaux. Ludogorec.

Nyolc csapat az elmúlt hét évből, amelyet úgy győzött le vagy ejtett ki európai kupameccsen a Videoton, hogy papíron a mérkőzés vagy a párharc esélytelenebbje volt a fogadóirodáknál. Időközben a Videotonból Mol Vidi FC lett, ám ez jóval lényegtelenebb változás, mint az, hogy 2009-ben az FC Fehérvár újra Videotonná változott. Székesfehérvár büszke csapata 2007-ben ugyanis gyakorlatilag csődbe ment, elveszítette NB I-es licencét. Az 1985-ben még a Real Madrid ellen UEFA-kupa-döntőben szereplő piros-kék csapatnak akkoriban nemhogy nemzetközi kupafinálét játszani nem volt esélye, de arra is kevés kilátása nyílt, hogy valaha nemzetközi kupameccsen lépjen pályára. Garancsi István tulajdonosi szerepvállalásával azonban hamar konszolidálódott a helyzet, eltűnt a csaknem egymilliárd forintos tartozás, az együttes mégis folytathatta élvonalbeli szereplését 2008 tavaszán, 2009-ben pedig a Videoton nevet is visszakapta.

Nem állítjuk, hogy azóta európai sztárcsapattá vált a fehérvári együttes, még azt sem, hogy stabil tagja az európai középmezőnynek, azt viszont igen, hogy átlagban évente képes egy bravúrra az európai porondon, hogy járt már az Európa-liga csoportkörében (hat éve, magyar csapatként mindmáig utoljára), miközben idehaza is folyamatosan dobogós, s immár háromszoros aranyérmes. A magyar futballt rengeteg támadás éri, a legtöbbször joggal, sok klubnál valóban alig-alig van látszatja a befektetett pénznek és energiának, de a Vidi talán az egyetlen honi együttes, amely nem vádolható azzal, hogy a meghirdetett építkezésnek ne volna látható jele. Nem gyors ez az építkezés, inkább „fontolva haladó”, ahogy a reformkorban mondták, évről évre csak apró csiszolások vannak a kereten, viszont a folyamat fenntarthatónak is tetszik.

Főleg akkor, ha a fentebb felsorolt nyolc csapatot tartalmazó lista az idén nyáron kibővül még kettővel, a Malmö és a Celtic/AEK Athén páros egyikének nevével. Mert az azt jelentené, hogy kilenc év után újra magyar csapat jutna a Bajnokok Ligája csoportkörébe, az elitsorozat 27 éves története során harmadszor, épp most, amikor az új kiemelési rendszerben ez lényegében lehetetlennek látszik egy alacsony UEFA-együtthatójú bajnokság képviselőjétől.

Rá kellene cáfolni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik