BL: Vissza akarom nézni vagy ezerszer ezt a meccset! – Klopp

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.14. 00:19
null
Klopp Lewandowskit vigasztalja a lefújás után (Fotó: AFP)
A Liverpool a Bayern München otthonában aratott 3–1-es győzelemmel kvalifikálta magát a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe – szinte meglepően sima volt a találkozó, melyen Jürgen Klopp csapata teljesen megérdemelten diadalmaskodott. Ezt mind a két fél elismerte – jöjjenek a reakciók.

„Eljött az idő, hogy a német futball önvizsgálatot tartson. A Dortmund még fejlődőben van, a Bayern messze a legjobbjától, utánuk pedig szakadék. Ha nem áll rendelkezésedre a világ legtöbb pénze, akkor máshonnan kell valami plusz – a csapatszellemből, a taktikából, az edzőtől származó extra –, és jelenleg nincs olyan különleges edző, aki ezt tudná hozni. Niko Kovac még tapasztalatlan és még meg kell fizetnie a tanulópénzt. A Bayern az első félidőben egyenrangú ellenfélnek tűnt, de amikor nyíltabb lett a játék, kiderült, mennyivel veszélyesebb a Liverpool. Ez így nagyon kevés volt. A Bayern új csapatot akar építeni és sokat fog költeni” – hangzott a német futballról több alapkönyvet is író Raphael Honigstein villámértékelése a BBC Radio Five-nak. A Bundesliga együttesei a nyolcaddöntős párharcokban simán alulmaradtak a Premier League klubjaival szemben: hat mérkőzés, egy döntetlen, öt vereség, 3–17-es gólkülönbség. Nem szép mérleg…

Sima volt tulajdonképpen a Bayern München kiesése is: a Liverpool egy rövid periódust leszámítva végig irányítani tudott az Allianz Arenában, és a szenzációsan játszó, kétgólos Sadio Mané vezérletével magabiztos, 3–1-es győzelmet aratott. Pedig Jürgen Klopp gárdája az előző öt nem hazai BL-meccsét (négy idegenbelit és a 2018-as, semleges pályán megvívott döntőt) elveszítette.

„Teljesen megérdemelt ez a siker, nagy diadal, büszke vagyok a srácokra! Vissza akarom nézni vagy ezerszer ezt a mérkőzést! Védekezésben egészen kiválót nyújtottunk, pedig eddig a találkozóig a Bajnokok Ligájában pont ezzel gond volt. Virgil van Dijk remekül szervezi a védekezésünket, s a másik kapu előtt szintén veszélyes. Nagyon fontos volt a gólja. Egy ilyen összecsapáson mindenképpen lesznek hibák, a feladat az, hogy mindig meccsben tudjunk maradni. Irányítsunk akkor, amikor tudunk. Egy pillanatig sem tűnt úgy, hogy a Bayern lejátszik minket a pályáról. Egy-egy után mi szereztünk kettőt, sőt, lehetett volna több is. Az első félidőben jobban akartunk futballozni, akkor is, ha szereztünk egy gyönyörű gólt – aztán a másodikban nagyot javultunk. Megmutattuk, hogy a Liverpool az európai futball elitjéhez tartozik” – értékelt Klopp, aki Jordan Henderson korai sérüléséről elmondta, a középpályásnak kibicsaklott a bokája.

„Nagyszerű este volt, kaptunk egy balszerencsés gólt, ám így is véghez vittük, amiért jöttünk, és bejutottunk a legjobb nyolc közé egy remek csapat ellen. Nagyon fontos pillanatban jött a gólom, fantasztikus érzés volt ünnepelni. A következő mérkőzésen [eltiltás miatt – a szerk.] pótolnunk kell Andy Robertsont, de jól felkészülünk, és mindenki készen áll az újabb feladatra” – futotta le a kötelező köröket a remekül játszó Virgil van Dijk.

A Bayern München vezetőedzője, Niko Kovac elismerte, a Pool teljesen megérdemelten jutott tovább a párharcból.

„Gratulálnom kell Jürgen Kloppnak és a Liverpoolnak, rendkívül erős ellenféllel szemben maradtunk alul. Vitathatatlanul a jobbik csapat ment tovább, megérdemeltük a vereséget. Nagyon magasan indított letámadással játszottak, megőrizték a kompaktságukat, gyorsan futballoztak, mi pedig messze voltunk a legjobbunktól. A Liverpool a kontinens topgárdái közé tartozik. Nekünk meg megmutatkoztak most a hiányosságaink” – értékelt.

A századik Bajnokok Ligája-mérkőzésén szereplő Manuel Neuert nyilván megkérdezték az első gól előtt történtekről – a világklasszis német kapus nem festett túl jól Sadio Mané akciójánál…

„Természetesen meg akartam állítani Manét, ám egészen remekül vette át a labdát. Ha egy egész kicsit elpattan tőle, akkor ott vagyok és fel tudok szabadítani, de így tudott csinálni egy testcselt, és ennyi volt… Ha a kapuban maradok, akkor meg egy az egyben vezetheti rám. Elismerem, hogy nem nézett ki valami jól, viszont Mané fantasztikusan csinálta. Nem érdemtelen a Liverpool győzelme. Kevés volt bennünk az átütőerő, túl kevés gólhelyzetet tudtunk kidolgozni. Motiváltak voltunk, megfelelően rápörögtünk a meccsre, ám a második gól kicsinált minket – a lehető legrosszabbkor” – vonta meg Neuer a mérleget.

Mats Hummels, a Bayern-védelem vezére szintén a második gól meghatározó voltát emelte ki.

„Nem akadt sok helyzet, nagyon óvatos volt mindkét csapat egészen addig, amíg egy-kettő nem lett az eredmény. A második kapott góllal elillant a hitünk, és azt követően egyértelműen a Liverpool volt a jobbik csapat a pályán. Jürgen Klopp mindig is képes volt kihúzni az ellenfél méregfogát, most is ezt tette. Képtelenek voltunk nyomás alá helyezni a Liverpoolt, agresszívabbnak és aktívabbnak kellett volna lennünk” – értékelt.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének sorsolása március 15-én, pénteken lesz. Négy angol csapat – a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham Hotspur –, valamint egy-egy olasz (Juventus), holland (Ajax), portugál (FC Porto) és spanyol (FC Barcelona) klub várhatja a húzást. A német Bundesliga együttesei pedig innentől kezdve csak nézők a Bajnokok Ligájában.

Biztosan nem erre számítottak.

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Bayern München (német)–Liverpool FC (angol) 1–3 (1–1)

München, Allianz Aréna, 68 145 néző. Vezette: Daniele Orsato (olasz)
Bayern München: Neuer – Rafinha, Süle, Hummels, Alaba – Javi Martínez (Goretzka, 72.), Thiago Alcantara – James Rodríguez (Renato Sanches, 79.) – Gnabry, Lewandowski, Ribéry (Coman, 61.). Vezetőedző: Niko Kovac
Liverpool:
Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Milner (Lallana, 87.), Henderson (Fabinho, 13.), Wijnaldum – Szalah, Firmino (Origi, 83.), Mané. Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző:
Matip (39. – öngól), ill. Mané (26., 84.), Van Dijk (69.)
Továbbjutott:
a Liverpool, 3–1-es összesítéssel.

A BL NEGYEDDÖNTŐJÉNEK MEZŐNYE
Liverpool FC (angol)
FC Barcelona (spanyol)
Manchester City (angol)
FC Porto (portugál)
Manchester United (angol)
Ajax (holland)
Tottenham Hotspur (angol)
Juventus (olasz)
A sorsolást március 15-én rendezik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik