A Liverpool egy félidőn át szenvedett, majd szertefoszlatta a villarrealos álmokat

BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.05.03. 20:49
null
A Liverpool egy félidőn át szenvedett, majd szertefoszlatta a villarrealos álmokat (Fotó: Getty Images)
Bár a Villarreal az első félidőben ledolgozta az Anfielden összeszedett kétgólos hátrányát, a Liverpool a szünet után fordítani tudott, és 3–2-re nyert a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásának elődöntőjében – 5–2-es összesítéssel pedig bejutott a sorozat fináléjába.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
VILLARREAL (spanyol)–LIVERPOOL (angol) 2–3 (2–0)
Villarreal,Estadio de la Cerámica, 21 872 néző. Vezette: Makkelie (holland)
VILLARREAL: Rulli – Foyth, Albiol (Aurier, 78.), Pau Torres, Estupinán (Trigueros, 78.) – Lo Celso, Parejo, Capoue, Coquelin (Pedraza, 68.) – Gerard Moreno (Chukwueze, 68.), Dia (Alcácer, 78.). Vezetőedző: Unai Emery
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson (Cimikasz, 79.) – N. Keita (Henderson, 79.), Fabinho (Milner, 83.), Thiago Alcantara (C. Jones, 79.) – Szalah, Mané, Diogo Jota (Luis Díaz, a szünetben). Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző:
Dia (3.), Coquelin (41.), ill. Fabinho (62.), Luis Díaz (67.), Mané (74.)
Továbbjutott: a Liverpool,5–2-es összesítéssel, kettős győzelemmel

ÖSSZEFOGLALÓ

Bár a liverpooli mérkőzés első félidejében jól tartotta magát a Villarreal, a szünet után gyors egymásutánban beszedett két gólt követően annak is örülhetett a spanyol együttes, hogy a hajrát megnyomó angolok nem döntötték el a párharcot már az odavágón. Unai Emery ugyan megígérte, hogy egy teljesen másik Villarrealt láthatunk a visszavágón, a szakértők azonban egyetértettek abban, hogy a spanyol gárdának minimális az esélye a továbbjutásra.

Emery és Jürgen Klopp egyaránt két helyen változtatott a múlt heti randevúhoz képest, a hazaiaknál Gerard Moreno és Boulaye Dia került be a támadósorba, míg az angoloknál a Naby Keita, Diogo Jota duónak szavazott bizalmat Klopp a Jordan Henderson, Luis Díaz kettős helyett.

Már az első percekben megmutatkozott, hogy Emery nem a levegőbe beszélt: a Villarreal valósággal nekiesett ellenfelének az esővel alaposan elárasztott pályán, és már a 3. percben megszerezte a vezetést. Pervis Estupinán bal szélről érkező beadása után Étienne Capoue megelőzte Andrew Robertsont, kapásból középre játszott, az érkező Dia pedig az ötös vonaláról nem hibázta el a lehetőséget (1–0). Érdekesség – és a Liverpool szempontjából nem a legjobb előjel volt –, hogy a két csapat negyedszer találkozott egymással, és korábban mindig az a csapat nyert, amelyik megszerezte a vezetést (igaz, mindig csupán az egyik fél talált be).

A Villarreal igyekezett fokozni a nyomást, a Poolnál nyoma sem volt a megszokott magabiztosságnak, ráadásul többször is hibáztak a vendégjátékosok: Moreno kiugratása után Giovani Lo Celso elkaszálását még megúszta az angol csapat – az argentin középpályás átesett Alissonon, akiben a labda is elakadt, Danny Makkelie pedig nem ítélt tizenegyest –, ám néhány perccel a szünet előtt érkezett a második hazai gól. Capoue remek indítás után jól fordult be Robertson mellett, és kiválóan ívelt középre, az exarsenalos Francis Coquelin pedig hat méterről a jobb felső sarokba fejelt – Trent Alexander-Arnold csak nézte... (2–0).

A szünetben kettővel vezetett a Villarreal (Fotó: AFP)
A szünetben kettővel vezetett a Villarreal (Fotó: AFP)

A Villarreal teljesen megérdemelten egalizált a párharcban, a kérdés csupán az volt, hogy meddig tart ki a lendülete. A második játékrész keserű választ adott...

Klopp érezte, hogy változtatnia kell, beküldte Luis Díazt, ám a legnagyobb különbséget a Liverpool hozzáállása jelentette – érezhető volt, hogy a német tréner rendet tett a fejekben, ráadásul a spanyolok nem tudták fenntartani az első félidőben látott magas szintű játékot. Igaz, az összeeséshez kellett Gerónimo Rulli kapus hathatós közreműködése is.

A 62. percben Fabinho lövését védte be az argentin, öt perccel később Luis Díaz fejese talált utat a lába között, majd az egészet keretbe foglalva egészen a térfél közepéig kijött a kapujából, hogy aztán a saját térfeléről induló Sadio Mané elvigye mellette a labdát, és az üres kapuba lőjön. 2–3

A hajrában emberelőnybe kerülő Liverpool könnyen kiütésessé tehette volna a győzelmet, ám a legnagyobb helyzetek is kimaradtak. Klopp csapata így is kettős győzelemmel jutott be a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe – története során tizedszer –, és várhatja, hogy május 28-án a Manchester Cityvel vagy a Real Madriddal mérkőzzön meg Párizsban a trófeáért.

A mérkőzés videós összefoglalóját megtekintheti ide kattintva!

 

PERCRŐL PERCRE

90+2. perc: VÉGE! DÖNTŐBEN A LIVERPOOL!

90. perc:
Kettő perc a tervezett ráadás.

89. perc:
Öt a háromban indulhat meg a Liverpool, Szalah kapja a labdát a 16-oson belül, kettőt cselez, bárkinek passzolhatna, aztán inkább a jobb alsó mellé gurít az egyiptomi.

88. perc:
Henderson átlövési kísérlete kerüli el a kaput.

86. perc:
Capoue megkapja a második sárga lapját, ő is egy teljesen felesleges faultért, a középpályán letarolva Jonest.

85. perc:
Pau Torres kap (narancs)sárga lapot, letarolta Manét ütemet tévesztve – mindezt a félpályánál, teljesen feleslegesen.

84. perc:
Milner váltja Fabinhót, ez az utolsó csere mára.

81. perc:
Lo Celso kap sárga lapot.

80. perc:
Egy Rulli bravúr a végére, Mané teszi Henderson elé a labdát, aki az ötös előteréből, jobbról nem lő, lekészíti inkább lövésre a 11-es pont magasságában érkező Jonesnak, aki a jobbra vetődő kapusba belsőzi!

79. perc:
Cimikasz, Henderson és Jones áll be a Poolba, Robertsont, Keittát és Thiagót váltva.

78. perc:
Trigueros, Aurier és Paco Alcácer jön be, Estupinan, Raúl Albiol és Dia megy le.

77. perc:
Parejo szabadrúgása után Pedraza csúsztat az ötös előterében, de a labda elkerüli a bal alsót.

77. perc
: Arnold kap sárga lapot.

Mané a Liverpool 139. találatát jegyezte a 2021–2022-es idényben, ez új rekord a csapat életében, az eddigi csúcsot az 1985–1986-os évad tartotta.

74. perc: FORDÍT A LIVERPOOL! (SZEGÉNY RULLI...) Keita indítja a saját térfeléről felgyorsító Manét, Rulli kisprintel a kapujából, attól 30 méterre megpróbálja elrúgni a labdát, de a szenegáli támadó határozottabb, elviszi a kapus mellett, a 16-oson belülre tör, majd kissé balról az üres kapuba helyez, 2–3!

Talán kijelenthetjük, szünetben Klopp ismét kisebb csodát tett a Liverpool öltözőjében.

67 perc után 2–2 (Fotó: Getty Images)
67 perc után 2–2 (Fotó: Getty Images)


68. perc: Moreno és Coquelin le, Chukwueze és Pedraza be!

67. perc: EGYENLÍT A LIVERPOOL!
Arnold adja be a labdát jobbról, az ötös bal csücskénél Luis Díaz érkezik, teljesen üresen ugrik fel fejelni, négy méterről a labda Rulli lábai között a hálóba pattan! 2–2!

66. perc:
Luis Díaz veszi át a labdát a 16-os bal oldalánál, két csellel befelé húz, majd 13 méterről, egy pocsolyát is kikerülve a bal felsőt veszi célba, Albiol még beleér, így megy kapufára, onnan pedig szögletre a lövés!

63. perc:
Capoue csúszik rá nyújtott lábbal Fabinhóra, sárga.

62. perc:
SZÉPÍT A LIVERPOOL! Fabinho, Szalah, Fabinho a labda útja a 16-os jobb oldalánál, a brazil ziccerben veszi át a leshatáron, a 16-os csücskénél elindul befelé, adja magát a helyzet, hogy centerezzen, fel is néz, de végül inkább megbikázza a rövid alsó irányába, a labda pedig Rulli lábai közt átcsusszan és a hálóban köt ki! Potya ízű góllal 2–1!

Eltelt 15 perc a második félidőből, ebben a játékrészben már a Poolnál van többet a labda, 61 százalékon állnak a vendégek. Összesítésben 54:46 még mindig a Villarrealnak.

A hivatalos nézőszám 21 872 fő.

57. perc:
Keita ugratja ki Manét a leshatárról, aki a 16-oson belül az átvétellel kissé kisodródik, átemeli a hosszúra, ahol Luis Díaz érkezik üresen, 8 méterről úgy dönt, ollózni próbál, de méterekkel kapu mellé/fölé küldi így a labdát.

55. perc:
Balról, a kaputól 27-28 méterre jön szabadrúgással a Liverpool, a legurított labdát Arnold kapja, aki 25 méterről lő, a labda megpattan (Coquelin lehetett az), veszélyesen perdül, de végül a keresztléc felső részéről a kapuvonalon túlra pattan.

52. perc:
Dia indult lesről, pedig Alexander-Arnold majdnem összehozott neki egy büntetőt...

51. perc:
Luis Díaz húz befelé balról a 16-os csücskénél, szinte a pálya tengelyébe ér, amikor jobbal lő, ketten csúsznak elébe és blokkolják a próbálkozást.

49. perc: Alexander-Arnold végezhetett el szabadrúgást a 16-os jobb oldalától, a kaputól 23-24 méterre, a beívelése középen elszállt a fejek felett, így lett jó a hosszún érkező Manénak, aki viszont 5 méterről nem találta el a kaput – mert nem találta el a labdát se jól.

60 rossz passza volt a Liverpoolnak az első félidőben – ráadásul mindössze 191 passzkísérletből.

46. perc: Jota helyére Luis Díaz állt be a szünetben.

46. perc:
Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET!

Jár a pacsi a hazai játékosoknak, 45 perc alatt ledolgozták az Anfielden összeszedett hátrányt (Fotó: AFP)
Jár a pacsi a hazai játékosoknak, 45 perc alatt ledolgozták az Anfielden összeszedett hátrányt (Fotó: AFP)

Nem hazudok, az idényben láttam úgy 30 meccsét a Liverpoolnak, a többiről – néhány kivétellel – bő összefoglalót, de ennyire bizonytalannak (testbeszédük, tekintetük, egymás közti kommunikációjuk alapján) még nem érződtek talán egyszer sem a „vörösök”. Óriási meglepetés. A Villarreal pedig eddig él is az eséllyel.

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc:
Kettő perc a tervezett ráadás!

42. perc:
Szalah íveli előre Manénak, aki a védőt megkerülve fejel, de a kapu helyett felfelé száll a labda... Aláhullva aztán Jota elé pattan, le is veszi a portugál, 10 méterről, kissé balról jobbal lő, de a blokkba! Aztán harsan a síp, valaki lesen állt...

A Villarreal visszajött a meccsbe – minden szempontból. Ráadásul most érezhetően lendületben van, sokkal jobban játszik, mint az angol rivális.

41. perc: GÓÓÓÓÓL! KETTŐVEL MEGY A VILLARREAL!
Capoue kap szenzációs indítást a jobb szélre, megveri Robertsont, beadja, a hosszún Coquelin érkezik, Alexander-Arnold szinte fel sem ugrik vele, ő pedig köszöni szépen, 6 méterről a jobb felső sarokba fejeli a labdát! 2–0

Most hallhatóan 120 százalékon tombol, szurkol, kiabál és dalol a hazai közönség. Felpaprikázta a stadiont az iménti jelenet.

39. perc:
Marad az ítélet, nincs 11-es! Megúszta a Liverpool... Mi pedig holnap kiírunk erről egy szavazást (nem mintha változtatna a döntésen...) Talán úgy látták, Lo Celsónak bőven lett volna helye, ideje irányt váltani az ütközés helyett, s szándékosan futott neki Alissonnak? No de akkor meg miért nem szabadrúgás kifelé?

Emery reklamál. A Villarreal-játékosok többsége reklamál. No de mit mond a VAR?

37. perc: NINCS TIZENEGYES!
Labdátveszt a Liverpool a saját térfelén, Moreno kapja, aki a kaputól 22-24 méterre kiugratja Lo Celsót, utóbbi ziccerben rávezeti a kimozduló Alissonra, majd átesik a kivetődő kapusban. A felvételeken nem igazán látni, hogy a brazil elérte volna a labdát. De a játékvezető a pályán úgy dönt, ez az ütközés nem ér büntetőt.

Az első 35 percben 57 százalékban a hazaiak birtokolták a labdát – ez vaskos meglepetés! S valamelyest megmutatja azt is, miért szenved (miről szenved) a Liverpool.

Eddig – Emery szavaival élve – valóban szenved a Liverpool.

32. perc:
Arnold végzett el egy szabadrúgást jobbról, jó 30-35 méterre a kaputól, a nagyívű labda a hosszúra száll, ott Mané visszateszi lövésre a 16-os előterében helyezkedő Thiago elé, ám túl röviden, így a védők megszerzik a labdát.

30. perc:
Keita íveli be a labdát jobbról, Pau Torres vágja ki az érkezők elől. Az elmúlt bő 5 perc nem a helyzetekről marad emlékezetes.

Robertson küzd a labdáért (Fotó: AFP)
Robertson küzd a labdáért (Fotó: AFP)


A Liverpool a legutóbbi négy idegenben lejátszott elődöntős mérkőzésén kikapott. Sőt, 11 gólt is kapott ezen a négy meccsen...

23. perc:
Szalah centerezett remekül jobbról, Jota ziccerben vette át, majd Raúl Albiollal a nyakán a 16-oson belülre tört, de Rulli is kilépett a kapujából, így pedig kivetődve elakadt benne a labda.

Ez a Liverpool 12. elődöntője a BEK/BL-ben, kilencszer jutott fináléba a csapat, de csak háromszor sikerült ezt két győzelemmel kivívnia.

19. perc:
Arnold végez el egy szabadrúgást gyorsan, de Mané lesen veszi át a labdát a 16-oson belül...

17. perc:
Keita lő 22 méterről jobbal, pattogós, de nem túl erős lövés, ráadásul a kaput is elkerüli egy méterrel.

16. perc:
Estupinán adja be balról, középen Moreno marad üresen, Alisson nem tudja eldönteni, kimozduljon-e, inkább visszatáncol, Moreno 6-7 méterről fejel, de a közvetlenül előtte álló Robertson fejére, majd onnan vállára vágódik tovább a labda, így pedig jó a blokk.

Keita és Parejo összecsapása (Fotó: AFP)
Keita és Parejo összecsapása (Fotó: AFP)


14. perc:
Parejo veszi át kissé hosszan a labdát a saját 16-osa előterében, Keita letámadja, el is veszi tőle a labdát, ami az érkező Thiago elé kerül, utóbbi 18 méterről jobbal a keresztléc fölé teker. Utólag harsan a síp, Keita labdaszerzése volt túl agresszív.

12. perc:
Középről Parejo lő ballal 22 méterről, bő egy méterrel a bal alsó sarok mellé.

11. perc:
Robertson beívelése elég lapos a balról elvégzett szabadrúgás után, Jota lábáig így is eljut a labda, aki átvétel nélkül, 15 méterről a jobb alsó mellé lő – méterekkel mellé.

10. perc:
Robertson harcol ki szabadrúgást a kaputól 25 méterre, a bal oldali félterületből.

8. perc:
A Liverpool egyelőre nem tudja beszorítani ellenfelét, igaz, egyelőre még nincs is hová rohannia.

A Villarreal 2016 áprilisában az Európa-liga elődöntőjében 1–0-ra nyert itt, akkor jóval később, a 90+2. percben szerzett gólt. A találatot Adrián López jegyezte.

Dia góljával a 3. percben előnybe került a Villarreal (Fotó: AFP)
Dia góljával a 3. percben előnybe került a Villarreal (Fotó: AFP)


Ez a két csapat negyedik tétmeccse, eddig mindig az a csapat nyert, aki vezetést szerzett (nem nehéz mondjuk, mert mindig csak az egyik csapat szerzett gólt).

3. perc: S MÉG EZ MILYEN JÓ MECCSET ÍGÉR: VEZET A VILLARREAL! Estupinan adja be a labdát balról, a jobb szélen az ötös előterében Capoue megelőzi Robertsont, belsővel középre passzol, ott pedig ziccerben érkezik Dia, aki 4 méterről a bal alsóba helyez, 1–0!

Érdekes figyelni, ahogyan az első percekben mindkét csapat igyekszik magasan letámadni a másikat, jó meccset ígér.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

16 Celsius-fok van ugyan Villarrealban, ám esik az eső, ami könnyen lehet fontos tényező majd a játékot illetően.

A MECCS ELŐTT

Szalah és Pau Torres összecsapása kulcsfontosságú lehet a visszavágón is (Fotó: AFP)
Szalah és Pau Torres összecsapása kulcsfontosságú lehet a visszavágón is (Fotó: AFP)

„Izgatottan várjuk az elődöntő visszavágóját – idézi az UEFA hivatalos honlapjaUnai Emeryt, a Villarreal vezetőedzőjét. – Motiváltak vagyunk, hogy a saját játékunkkal visszajöjjünk a párharca. Szeretnénk élvezni ezt az estét együtt a szurkolóinkkal. Itthon jó formának örvendünk, igaz, a kétgólos hátrány megnehezíti a helyzetünket. Az, hogy eltörölték az idegenben szerzett gólokra vonatkozó szabályt, kedvez nekünk. Az első meccsen a Liverpool kihasználta a hazai pálya előnyét, ám sikerült megakadályoznunk, hogy nagyobb gólkülönbséggel nyerjen. A saját drukkereink előtt muszáj győznünk. Keményen kell védekeznünk, de másképp kell futballoznunk, mint Liverpoolban.”

„Készen kell állnunk arra, hogy a legjobb tudásunk szerint futballozunk, mert a Villarreal nekünk fog rontani – így Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere. – Biztos, hogy az első meccshez képest többet fog támadni az ellenfél, mert akkor nem hagytuk kibontakozni. Unai olyan taktikát választ, amellyel gondot okozhat nekünk, biztosan érdekes összecsapás lesz. Győzelemre kell játszanunk Villarrealban is. Sohasem gondolhatjuk, hogy egy BL-elődöntő megnyerése könnyű feladat lenne. A döntő nyilván fontosabb, de jelen pillanatban ez a legfontosabb mérkőzésünk. Nem tudjuk, hogy a jövőben eljutunk-e az elődöntőig, ezért meg kell becsülnünk ezt a lehetőséget. Készen állunk. Szeretnénk bejutni a fináléba, ám ha a Villarreal lesz döntős, gratulálni fogunk.”

A Villarreal még sohasem játszott BL-döntőt, a Liverpool legutóbb a 2018–2019-es évadban jutott be a fináléba, akkor megnyerte.

Klopp vezetőedzőként ötödször elődöntős aktuális klubjával európai kupasorozatban (négyszer a BL-ben, egyszer az Európa-ligában). Érdekesség, hogy a német tréner mindig továbbjutott a csapatával úgy, hogy a párharc idegenbeli meccsén rendre vereséget szenvedett.

(R. B.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik