BL: Real? Sallaiban nincs félsz; Gulácsiék bravúrra készülnek

Vágólapra másolva!
2017.09.13. 13:06
null
Nem kis ugrás Sallai Roland életében a Puskás Akadémia után a Bajnokok Ligája (Fotó: Dömötör Csaba)
Két magyarral a fedélzetén mutatkozik be a labdarúgó Bajnokok Ligájában a keletnémet RB Leipzig, Gulácsi Péter ráadásul mozgalmas estére számíthat Radamel Falcaóval szemben. Az APOEL színeiben Sallai Roland pályára léphet a Santiago Bernabéu Stadionban, és a neve odakerülhet Pál Tiboré, Kiss Sándoré és Májer Lajosé mellé.

 

H-CSOPORT, REAL MADRID–APOEL

„Öcsi, csak nyugodtan, cselezd ki őket, mutasd meg nekik, hogy ügyesebb vagy náluk!”

Ha Puskás Ferenc élne, ezt mondaná Sallai Rolandnak, és közben egy visszafogott, barátságos atyai pofonnal ajándékozná meg. S ha Puskás Ferenc élne, szinte biztosan ott lenne szerda este egykori sikerei helyszínén, a Santiago Bernabéu Stadionban. A magyar futball szempontjából különleges este elé nézünk: a Real Madrid ellen játszhat egy magyar fiú, nemzetközi érdeklődésre számot tartó mérkőzésen szurkolhatunk a mi gyerekünknek.

Ráadásul a Sport Televízió is közvetíti a Real Madrid–APOEL mérkőzést, így rengetegen szurkolhatnak itthon is a ciprusiak ifjú reménységének. Sallai Rolandnak, aki szenzációsan mutatkozott be új csapatában.

A Puskás Akadémia neveltje nagyjából egy hete költözött ki a szerelem szigetére, és kezdte el a közös munkát új csapatával. Aztán néhány edzés után Jorgosz Donisz, az APOEL szakmai irányítója máris a kezdőcsapatba állította. Így aztán Sallai Roland máris ott találta magát a Nea Szalamisz telt házas stadionjában – hogy aztán rögvest főszereplő legyen.

Azóta már több ezren nézték meg a mérkőzésről készült videót, és láthatták Sallai látványos gólját, majd a szituációt, amelyben tizenegyest harcol ki csapatának. A mérkőzést idegenben 4–1-re nyerte meg a ciprusi bajnok, és másnap a helyi újságok nem fukarkodtak a pozitív jelzőkkel a debütáló magyar labdarúgó kapcsán.

A húszéves magyar támadó 75 percet kapott, és amikor lecserélték, vastaps kísérte a kispadhoz.

Rolinak azért még van pótolnivalója, az erőnléte egyelőre nem tökéletes. A mérkőzés másnapján beszéltem vele, és mondta, hogy kellemesen elfáradt. Aztán azt is hozzátette, Cipruson keményebbek az edzések, mint Olaszországban, Magyarországot most ne is említsük ezzel kapcsolatban. A tréningeken nem is a taktika a legfontosabb, hanem a letámadás, ezt gyakorolják folyamatosan, rárontani az ellenfélre a saját tizenhatosánál, labdát szerezni, szinte megfojtani a rivális játékát. Ehhez tökéletes erőnlét kell"”– mondta Sallai Tibor, a játékos édesapja, akit kedd délután Madridban értünk utol.

Az egykori kiváló NB I-es labdarúgó természetesen ott lesz a Bernabéuban, hogy a helyszínen szorítson gyerekéért, aki három jegyet adhat a családnak, a papa mellett természetesen gyönyörű kedvese is a spanyol fővárosban szurkolhat. Madridban egyébként harminc fok körüli a hőmérséklet, szikrázóan napos az idő.

Az APOEL nem különrepülővel, hanem menetrend szerinti járattal utazott kedd délelőtt. A csapat tagjai az ebédet követően csendes pihenőt kaptak, aztán háromnegyed hatkor indultak a Bernabéuba edzésre. Sallai Rolanddal a tréning előtt sikerült néhány szót váltanunk. A hangján a legkevésbé sem érződött feszültség, jókedvűnek tűnt és rendkívül elszántnak. Hosszú idő után ő lehet az első magyar játékos, aki gólt szerezhet a legendás Bernabéuban.

Pedig járt a futballszentélyben több magyar csapat is, a Vasas kétszer, aztán a Bp. Honvéd, majd a Tatabánya, az Újpesti Dózsa és a Videoton, zárásként a Ferencváros. Ezeken az összecsapásokon a fehérváriak kivételével nem sok babér termett a magyar csapatoknak, gólt is alig szereztek, így mindössze három labdarúgó nevét írhatjuk le, akinek sikerült: a vasasos Pál Tibor, az újpesti Kiss Sándor és a vidis Májer Lajos.

Mindeddig utolsó magyar csapatként az FTC lépett pályára a királyi gárda otthonában, 1995. október 18-án 6–1-re kikapott, a zöld-fehérek találatát nem hazánk fia, hanem Goran Kopunovics szerezte.

Sallai Roland óriási lehetőséghez jutott. Szerda este ország-világ előtt hívhatja fel magára még inkább a figyelmet. Már most is különleges tehetségként emlegetik, a tekintélyes Marca sportlapban is írnak róla. Róla, aki a Puskás Ferencről elnevezett akadémián nevelkedett, és onnan jut el szerda este a stadionig, melyben Puskás Ferencet ünnepelte a spanyol publikum.

„Nincs bennem félsz, nagyon várom a meccset, olyan az egész, mintha az álmaimat valósítanám meg” – mondta a Nemzeti Sportnak Sallai Roland.

G-CSOPORT, RB LEIPZIG–AS MONACO

Történelmi meccsre készülnek Lipcsében, az RB Leipzig ugyanis fennállása első Bajnokok Ligája-találkozóját játssza, ami nekünk, magyaroknak külön öröm, elvégre ha nem történik valami eget rengető, a kaput Gulácsi Péter védi, míg a kispadról Ralph Hasenhüttl mellől Lőw Zsolt dirigál másodedzőként.

Ezért épül évek óta az RB Leipzig: Gulácsi Péterék bemutatkozhatnak a BL-ben (Fotó: AFP)
Ezért épül évek óta az RB Leipzig: Gulácsi Péterék bemutatkozhatnak a BL-ben (Fotó: AFP)

A 2009-ben alapított klub ráadásul rögtön a legnehezebb csoportellenfelével kezd, az előző kiírás elődöntősével, a Monacóval – a Porto és a Besiktas vár még a lipcseiekre a folytatásban. Bár a hercegségbeliek kerete átalakult a nyáron, a húzóemberek közül távozott Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Kylian Mbappé és Tiemoué Bakayoko is, így sem gyenge az együttes, amit jól mutat, hogy négy győzelemmel kezdte a francia bajnokságot. Igaz, szombaton nagy pofonba szaladt bele Nizzában: Mario Balotelliék 4–0-ra győztek.

A tapasztalat a Monaco mellett szól, s nem csak azért, mert a Leipzig korábban még egyszer sem szerepelt a nemzetközi porondon. A vendégeknél 17 játékos összesen 236 BL-mérkőzést játszott eddig, míg a német együttesnél mindössze négy olyan futballista van, aki már szerepelt a legrangosabb európai kupában: Jean Kevin Augustin kétszer, Bruma kilencszer, Kevin Kampl tizennégyszer és Emil Forsberg hatszor.

A Malmö játékosaként három évvel ezelőtt már tapasztaltam, milyen a hangulata a Bajnokok Ligájának, méghozzá olyan csapatok ellen, mint a Juventus és az Atlético Madrid – mondta a 25 éves Forsberg. – Fantasztikus élmény volt, most is alig várom, hogy a kezdő sípszó előtt felhangozzék a sorozat himnusza. Már a gondolatától is libabőrös leszek. Tízéves voltam, amikor először hallottam, de a pályán még különlegesebb. Élveznünk kell minden percet. Az előző idényben annak köszönhettük a sikerünket, hogy végig éheztünk rá, és egy pillanatig sem hagytuk, hogy elterelődjenek a gondolataink, szorgalmasak és alázatosak voltunk, nem foglalkoztunk azzal, hogy a Bajnokok Ligájába juthatunk.”

A német bajnoki ezüstéremmel ez sikerült, most pedig Európában készül bravúrra az együttes, ráadásul Thomas Lemar kihagyja a találkozót, vagyis megvan rá az esély, hogy győzelemmel kezdje meg a BL menetelését a Leipzig. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a védelem megállítsa az öt bajnokin hét gólt szerző Radamel Falcaót – ebben Gulácsi Péternek is nagy szerepe lehet.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

E-CSOPORT
20.45: NK Maribor–Szpartak Moszkva
20.45: Liverpool–Sevilla (Tv: Sport2)
F-CSOPORT
20.45: Feyenoord–Manchester City
20.45: Sahtar Doneck–Napoli
G-CSOPORT
20.45: RB Leipzig–Monaco (Tv: M4 Sport)
20.45: FC Porto–Besiktas
H-CSOPORT
20.45: Real Madrid–APOEL (Tv: Sport1)
20.45: Tottenham–Borussia Dortmund (Tv: Film Mania)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik