Mount villant, Chilwell lecsapott: kétgólos előnyben a Chelsea

Vágólapra másolva!
2021.04.07. 20:50
null
Mason Mount a gratulálók gyűrűjében (Fotó: AFP)
A Chelsea Mason Mount és Ben Chilwell góljával 2–0-ra legyőzte a Portót a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első összecsapásán.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FC PORTO (portugál)–CHELSEA (angol) 0–2 (0–1)

Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion,zárt kapuk mögött. Vezette: Slavko Vincic (szlovén)
PORTO: Marchesín – Manafá (F. Conceicao, 83.), Mbemba, Pepe, Zaidu – Corona, Grujics, Uribe, Otávio (Toni Martínez, 83.) – Marega (Fábio Vieira, 83.), Luis Díaz. Vezetőedző: Sérgio Conceicao
CHELSEA: É. Mendy – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – R. James (Thiago Silva, 80.), Jorginho, Kovacic (Emerson Palmieri, 90+2.), Chilwell – Mount (Kanté, 80.), Havertz (Giroud, 65.), Werner (Pulisic, 65.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Mount (32.), Chilwell (85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Chelsea 2014 óta először jutott be a legjobb nyolc közé a legrangosabb európai kupasorozatban, s ugyan a Portónál kaphatott volna nehezebb ellenfelet, Sérgio Conceicao csapata a Juventus ellen már bizonyította, hiba volna lebecsülni.

A sevillai Ramón Sánchez-Pizjuán Stadionban rendezett első mérkőzésen a Porto kezdett jobban, ám hiába támadott többet a „házigazda” az első félidőben, a legtöbb esetben már a blokkban elakadtak a próbálkozások, míg a többinél Édouard Mendy volt a helyén – egy alkalommal Otávio kapura tekert szögleténél kellett védenie a rövid saroknál.

A Chelsea jól bírta a nyomást a portugálok agresszív letámadásánál, s bár mindössze egyetlen kapura lövése volt a szünet előtt, azzal összejött a vezető gól: Jorginho passzával nagyszerűen fordult le Mason Mount, majd kíméletlenül kilőtte a hosszú, jobb alsó sarkot (0–1). Mount (22 évesen és 87 naposan) a klub legfiatalabb gólszerzője lett a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.

A második játékrész elején könnyen megduplázhatta volna az előnyét a Chelsea, ám Mount hiába varázsolta oda TImo Werner fejére a labdát, a német nagy helyzetben nem találta el a kaput.

A játék képe nagyjából megegyezett az első félidőben látottakkal, a Porto sokat próbálkozott, a londoniak védelme viszont stabilan állta a rohamokat, elöl pedig kihasználtak egy újabb lehetőséget: Jesús Corona pocsékul vett le egy angol indítást, Ben Chilwell ellopta tőle a labdát, megtolta Agustín Marchesín mellett, majd az üres kapuba lőtt (0–2).

Thomas Tuchel lett a második Chelsea-szakvezető, aki megnyerte az első három kieséses mérkőzését a Bajnokok Ligájában, az első egy bizonyos Roberto Di Matteo volt 2012-ben – akkor meg sem állt a végső győzelemig a csapat...

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Bayern München (német)–Paris SG (francia) 2–3 (Choupo-Moting 37., Th. Müller 60., ill. Mbappé 3., 68., Marquinhos 28.)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. PERC: Az utolsó angol csere, Kovacicet Emerson Palmieri váltotta.

Három perc a ráadás.

85. PERC: GÓÓÓL, OTT A MÁSODIK! Corona pocsékul vett le egy angol indítást, Chilwell ellopta tőle a labdát, megtolta Marchesín mellett, majd az üres kapuba gurított (0–2).

84. PERC: Kapufa! Szép támadása végén Pulisic emelt kapura, a kelletténél csak kicsit erősebben.

83. PERC: A portugálok hármat cserélnek a hajrá előtt.

80. PERC: Ismét duplán változtat Tuchel, Kanté és Thiago Silva a pályán, Mount ésJames ment le.

79. PERC: Grujics tarolte le Pulisicet egy sárga lapért cserébe.

74. PERC:Sérgio Conceicao is besárgul, a Porto edzője besegített csapatának a védekezésbe.

72. PERC: Marega esett el Azpilicueta szorításában, ezért sem kapott tizenegyest a Porto.

69. PERC: Marega lövése sarokra ment, de nem volt elég pontos, Mendy odaért a jobb alsóhoz.

65. PERC: Kettős csere a Chelsea-nél, Pulisic és Giroud is beállt a két német, Werner és Havertz helyére.

64. PERC: James szabadrúgása után Azpilicueta fejelt bevetődve a kapu mellé/fölé.

63. PERC: Mbemba késett el, csúnyán megrúgta Chilwellt, itt a mérkőzés első sárga lapja.

60. PERC: Hiba! Rüdiger jó 30 méterről leadott lövését Marchesín éppen Werner elé ütötte, a német támadó honfitársához, Havertzhez játszott középre, őt azonban óriási bravúrral megelőzte a védője, így nem tudta becsúszva az üres kapuba juttatni a labdát.

Wilson Manafá, a Porto új századosa

57. PERC: Luis Díaz vette célba a bal alsót a tizenhatosról, Mendy vetődött, de nem kellett hárítania.

55. PERC: A Chelsea kapujában pihen a labda, de hiába, Mbemba ellen már befújták a lest.

53. PERC: Azpilicueta a fizikai erejét kihasználva állította meg Luis Díazt a tizenhatoson velül, a portugálok tizenegyest reklamálnak, de Vincic nem ítélt büntetőt.

51. PERC: A túloldalon Marega találta magát nagy helyzetben egy kiugratás után, a kijövetelnél megtorpanó Mendy javította a hibáját, és védte a mali válogatott támadó lövését.

47. PERC: Mégpedig vendéglehetőséggel, Mount beadása után Werner 7 méterről, szemben Marchesínnel fejelhetett, ám nagy helyzetben a kapu felett szállt el a labda.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


A másik mérkőzésen a PSG 2–1-re vezet Münchenben a Bayern ellen.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. PERC: A szöglet után megint tudott fejelni a vendégcsapat, de Mendy a helyén volt.

45. PERC: Uribe cselezte magát lövőhelyzetbe, de megint ott volt a blokk.

43. PERC: A sarokrúgás után Pepe fejelt a rövid sarok felé, Mendy vetődve kiütötte az erős próbálkozást.

42. PERC: Corona szép mozdulattal, kapásból húzta kapura a labdát, Azpilicueta jól blokkolt.

40. PERC: A jobb, majd a bal szélről is jött egy portugál beadás, előbbi elment keresztbe, utóbbinál jól helyezkedtek a védők.

32. PERC: GÓÓÓL, AZ ELSŐ LEHETŐSÉGÉT KIHASZNÁLTA A CHELSEA! Mount nagyszerűen fordult be Jorginho passzával, majd kíméletlenül kilőtte a hosszú, jobb alsó sarkot (0–1).


24. PERC: Otávio kapura kanyarította a bal oldali szögletet, Mendynek résen kellett lennie, a kipattanót aztán Zaidu lőtte fölé.

23. PERC: Pepe került helyzetbe, jó volt a blokk.

22. PERC: Az első hazai szögletet is felhegyezhettük, nem volt veszélyesebb, mint az angoloké.


16. PERC: Ezúttal Marchesín lépett ki jól a kapujából, James elől szerezte meg a labdát.

12. PERC: Ismét a Porto veszélyeztetett, itt az első lövés: Uribe az átvétel után kapásból lőtt a tizenhatos vonaláról, s bizony nem sokkal tévesztette el a jobb felsőt.

11. PERC: Corona kapott jó labdát a bal szélen, némi huzogatás után jött a beadás, de Mendy könnyedén lehúzta.

7. PERC: Az első szöglet a vendégeké, de nem alakult ki veszély a portugál kapu előtt.

3. PERC: Werner bújt volna ki a védők közül, Mbemba keresztezett jól.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Chelsea indította útjára a labdát.

Kék-fehér szerelésben a Porto, neon-kékben a Chelsea.

A Bayern München–PSG tudósítását itt tekintheti meg!

A mai menü

A mérkőzés játékvezetője a szlovén Slavko Vincic.

„A Porto a Juventus ellen is bizonyította, hogy erős csapat, amely szenvedélyes futballjának és csapategységének köszönhetően kiejtette esélyesebbnek tartott ellenfelét. Szervezett, összetartó csapat, ezért nagyon nehéz két meccsre számítok, de abban is hiszek, hogy messzire juthatunk a sorozatban. Nagyszerű lenne, ha döntőbe jutnánk a Chelsea-vel” – idézi az uefa.com Mateo Kovacicot, a Chelsea középpályását.



A találkozót a Spíler2 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Porto–Chelsea Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A hazaiak rutinos védője, Pepe bízik benne, hogy a Juventus után a londoniak ellen is sikerül kiharcolniuk a továbbjutást.

A nyolcaddöntő legnagyobb meglepetését szerezte a Porto azzal, hogy 4–4-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal kiejtette a Juventust. Ráadásul úgy, hogy Torinóban a hosszabbításban 3–2-re elvesztett visszavágón több mint egy órán keresztül emberhátrányban játszott. Sérgio Conceicao csapata szervezetten és jól futballozva teljesen megérdemelten jutott tovább, ennek ellenére bravúr lenne, ha a Chelsea elleni párharcot is megnyerné.

„A Juventus elleni győzelem már a múlt, most kizárólag a Chelsea elleni csatával foglalkozunk – idézte az uefa.com Pepét, akinek kulcsszerepe van abban, hogy a portugálok bejutottak a legjobb nyolc közé. – Szenvedélyesen, alázatosan, egy csapatként kell futballoznunk, csak így juthatunk tovább. Mindenki optimista, alig várjuk, hogy elkezdődjön a meccs. Felkészültünk, és bízom benne, hogy nem okozunk csalódást a szurkolóinknak. Tiszteljük a Chelsea-t, nehéz párharc lesz, de a továbbjutás a célunk, és hiszünk benne, hogy sikerül.”

Az angolok a nyolcaddöntőben simán 3–0-s összesítéssel ejtették ki az Atlético Madridot, a hétvégén azonban hazai pályán szenvedtek meglepő 5–2-es vereséget a West Bromwich Albiontól. Ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy Thomas Tuchel (akinek Lőw Zsolt is segíti munkáját) csapata teljes erőbedobással küzd.

„Jobban örültem volna, ha a Chelsea nyer a hétvégén, mert az ilyen vereségek után sokszor összekapja magát a csapat – mondta a hivatalos sajtótájékoztatón a portugálokat irányító Sérgio Conceicao.Tisztában vagyunk vele, mennyire nehéz dolgunk lesz, de felkészültünk. Az életben és a futballban sincs lehetetlen, bízom benne, hogy sikerül kiharcolnunk a továbbjutást.”

Fontos megjegyezni, hogy bár szerdán hivatalosan a Porto lesz hazai pályán, a járványhelyzet miatt mindkét mérkőzést Sevillában rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik