BL: Nem akarunk meghalni – Marko Nikolics

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.07.31. 17:34
null
Marko Nikolics tudja, miben kell javulniuk a Ludogorec ellen (Fotó: Török Attila)
A zenei napok már véget értek, de a fesztivál folytatódhat Fehérváron, ha a Mol Vidi FC kicsikarja a továbbjutást a bolgár bajnok Ludogorec ellen. A magyar bajnokcsapat múlt szerdán 0–0-s döntetlent játszott a párharc első meccsén, Bulgáriában.

 

Fesztiválhangulat?

Fehérvár ünnepelne. A közelmúltban zenei napok zajlottak a városban, a közönség tombolt, élvezte, amit látott – reményeink szerint így lesz majd a Ludogorec elleni Bajnokok Ligája-párharc szerda esti visszavágója után is. A közösségi oldalakon még olyan fotó is előkerült, amelyen Disztl Péter Vadász Imre társaságában hallgatja a Tankcsapda dübörgését vagy éppen Ákos legjobb slágereit, és a fehérvári futballszurkolóknak szívfacsaró volt a fénykép: bő három évtizeddel ezelőtt ők ketten – ha már nemzetközi mérkőzésre készül a város futballcsapata – főszerepet vállaltak abban, hogy 1985 tavaszán a Videoton kiejtse az UEFA-kupából többek között a Manchester Unitedet.

FIOLA ATTILA, A MOL VIDI FC VÉDŐJE

– Milyen volt a Ludogorec belülről?
– Rendkívül nehéz ellenfél – mondta Fiola Attila, a Mol Vidi FC válogatott védője. – Ellenfelünk tele van jó képességű, technikás, remekül cselező, gyors játékossal, mégis úgy éreztem, csapatként mi vagyunk az egységesebbek. Remélem, ez utóbbi szerda este is így lesz, és ha több helyzetet tudunk kialakítani, mint egy héttel ezelőtt, megnyerhetjük a mérkőzést.

– Aki látta a múlt heti összecsapást, alighanem úgy érezte, teljesen más feladata volt a Vidinek, mint az NB I-ben. És kérdés, a magyar bajnokság mennyire készít fel egy ilyen tempójú küzdelemre?
– Jó felvetés... Inkább fejben nehéz feladat. Az ember testközelből érzi, mennyire képzett és gyors ellenféllel találkozik, és az első negyedórában bizony eszembe jutott: hogy bírjuk ezt másfél órán keresztül? Mégis bírtuk, sőt, nem is tudott igazán nagy helyzetet kialakítani a Ludogorec a második félidőben, vagyis fel tudtuk venni a meccs tempóját. A nehézséget az okozza, hogy az NB I-ben hetven százalékban vagy még nagyobb arányban nálunk van a labda, mi támadunk, most ez nem így volt, és lehetett érezni, egyetlen pillanat kihagyás is végzetes lehet.

– Ezek után mire számít szerda este?
– Szeretnénk telt ház előtt, jó hangulatban pályára lépni, a válogatottban már volt alkalmam tapasztalni, a közönség milyen nagy támogatást tud adni egy-egy fontos mérkőzésen. A Ludogorec támadói a legjobbak közé sorolhatók, akikkel eddig szembekerültem, de felkészültünk, bízunk magunkban és mindent megteszünk a sikerért.

Az volt az igazi fesztiválhangulat!

Olyan régen történt, hogy azóta az UEFA-kupából Európa-liga lett, a BEK-ből BL, a Videotonból Mol Vidi FC (a Manchester United megmaradt annak, ami...), a Ludogorec pedig még nem is létezett.

A Razgradban múlt héten játszott 0–0 után megjósolhatatlan, melyik együttes lesz boldogabb szerda este...

„Az első mérkőzésen elért eredmény nem rossz, de nem is ad okot az elbizakodottságra, hiszen győznünk kell – kezdte a meccs előtti hivatalos sajtótájékoztatóját Marko Nikolics, a Mol Vidi FC vezetőedzője. – Láthattuk, nagyon jó csapat az ellenfelünk, amely tudása alapján maximális tiszteletet érdemel, pontosan érzékelhettük, milyen képességű labdarúgók alkotják a keretét. Ugyanakkor azt senki sem tilthatja meg nekünk, hogy álmodozzunk a továbbjutásról, s hisszük, hogy meg is tudjuk valósítani. Motiváltan készülünk, izgatottan várjuk a szerda esti mérkőzést."

Mi lehet a sikeres szereplés záloga?

Lapunk tudósítója arra volt kíváncsi, a szerb szakvezető miként készíti fel játékosait arra, hogy a találkozó közben megtalálják az egyensúlyt. A párharc első felvonásán ugyanis jól érzékelhető volt, hogy a magyar bajnok csaknem minden energiáját felemésztette a védekezés, hogy megállítsa a bolgár bajnok többségében brazil légiósait, és nyilvánvaló: ugyanilyen stabil védekezésre lesz szükség, miközben sokkal többet kell támadnia a Vidinek ahhoz, hogy esélye legyen. Csakhogy... Ha túlságosan kinyílik, miközben támadni próbál, könnyen sebezhetővé válik.

„Jól analizálta az első felvonást – kezdte udvariasan a válaszát Marko Nikolics. – Egyértelmű, hogy fegyelmezett védekezés nélkül nem lehet esélyünk, ugyanakkor ismerjük a győzelemhez vezető utat. Videóztunk, elemeztünk és ezt a bizonyos utat megpróbáltuk megmutatni a játékosoknak is. Egységeseknek kell lennünk, és hiszek abban, hogy a csapat megvalósítja az elképzeléseinket. Tökéletes koncentráció, taktikai fegyelem és szerencse is kell a sikerhez."

Szóba került, mennyit érdemes kockáztatni a győzelemért.

Ne felejtsük el, a magyar együttes egy éve ugyancsak gól nélküli első mérkőzés után játszhatta otthon a visszavágót a belgrádi Partizan ellen, ám négy gólt kapott és kiesett – a leckére alighanem mindenki jól emlékszik.

„Nekiugorhatunk négy-öt támadóval az ellenfélnek, ám könnyen lehet, a Ludogorec éppen erre vár – folytatta a szerb szakvezető. – A bolgár csapat légiósai gyorsak, képzettek, és ha területük nyílik a kontratámadásra, pillanatok alatt gólhelyzetet teremthetnek a kapunk előtt. Aztán legfeljebb azt mondják, bátrak voltunk és szépen haltunk meg. De mi nem akarunk meghalni! Tudjuk, hogy támadnunk kell, viszont a stabilitásra, fegyelmezettségre végig szükség lesz."

Még az sem zárható ki, hogy a visszavágón sem születik gól, ebben az esetben tizenegyesek döntetnének a továbbjutásról, így adódott a kérdés: készül-e erre az eshetőségre a szakmai stáb? Nem mellesleg Kovácsik Ádám több mint egy éve nem kapott gólt büntetőből tétmérkőzésen...

Marko Nikolics azt mondta: készülnek erre a forgatókönyvre is, s ő már tudja, hogy ebben az esetben melyik öt játékost jelölné a feladat elvégzésére.

Egy héttel ezelőtt volt a razgradi meccs – vajon hányszor nézte vissza Marko Nikolics, és észrevett-e valamit, amit a kilencven perc alatt nem?

„Az edzőben annyi adrenalin dolgozik mérkőzés közben, hogy utána képtelen aludni az éjjel – érkezett a válasz. – Így már rögtön akkor megnéztem újra a meccset, és azóta is többször visszanéztem. A benyomásaim nagyjából mindig ugyanazok voltak: remek képességű játékosok ellen készülünk, de meg tudtuk őket akadályozni a helyzetek kialakításában, koncentráltan, fegyelmezetten, egységes csapatként futballoztunk. Több szögletet és oldalszabadrúgást kell kiharcolnunk, s ott lennünk az ellenfél kapuja előtt, hogy megvalósíthassuk, amiről álmodunk. Készen állunk megvívni ezt a csatát, hiszek a csapatunkban."

A Fehérvári Zenei Napok már véget értek.

De a fesztivál folytatódhat...

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
SZERDA
20.00:
MOL VIDI FC–Ludogorec (bolgár) (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Az első mérkőzésen: 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik