nemzetisport.hu 2017.05.11 18:55 Frissítve: 2017.05.11 21:38

BL: megdőlhet Puskás Ferenc korrekordja a döntőben

A magyar futballikon, Puskás Ferenc számos, minden bizonnyal megdönthetetlen rekordot tart a magyar és nemzetközi futballvilágban, de egyik csúcsát elvehetik tőle ebben az idényben: Gianluigi Buffon lehet minden idők legidősebb labdarúgója, aki Bajnokcsapatok Európa-kupáját vagy Bajnokok Ligáját nyert.

Gianluigi Buffon 51 év után elveheti Puskás Ferenc korrekordját (Fotó: AFP/NS-montázs)

 

Ugyan Cristiano Ronaldo régóta feni a fogát Puskás Ferenc egyik rekordjára, azaz szeretne a portugál zseni is legalább négy gólt lőni egy BEK/BL-döntőben, de ennél sokkal valószínűbb, hogy a „Száguldó őrnagy” egy másik csúcsának kell búcsút inteni: honfitársunk 39 évesen és 39 naposan ült fel a Real Madriddal Európa trónjára (pontosabban a csapat Puskás nélkül nyerte meg a döntőt, de korábban a támadó többször pályára lépett a sorozatban, összesen öt gólt szerezve), ennél pedig már most idősebb Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa.

Buffon 1978 januárjában született, 39 éves, 4 hónapos és 7 napos BL-aranyos lesz, ha alulmarad a fináléban a Real Madrid – azaz Ronaldo nem dönt meg egy másik Puskás-rekordot.

Maga a magyar támadó egyébként 38 éves és 174 napos korában szerezte utolsó gólját európai kupameccsen, 1965 őszén a Feyenoord ellen (pontosabban nem is egyet, hanem négyet, az utolsót a 86. percben), 38 évesen és 280 naposan játszotta utolsó BL-mérkőzését, abban az évben novemberben, a Kilmarnock ellen.

Buffonnak még sokáig kell futballoznia az általános BL-korrekordhoz, lévén honfitársa, a laziós Marco Ballotta 2007 végén 43 évesen és 252 naposan lépett pályára a sorozatban – éppen a Real Madrid ellen.

A legidősebb, döntőben szereplő játékos is egy olasz kapus volt: a juvés Dino Zoff 41 esztendősen és 86 naposan húzott kesztyűt a Hamburg elleni aranycsatára.

Puskás egykori barátjával és csapattársával, Alfredo Di Stéfanóval együtt tart egy másik rekordot is a sorozatban: mindketten hétszer voltak eredményesek a döntőkben, Puskás ráadásul két fináléban gólt lőve jutott el ennyiig. Ronaldo és Sergio Ramos kettő, a Barcelonának éppen a Juventus színeiben betaláló Álvaro Morata, Gareth Bale és Marcelo egy-egy döntőbeli gólnál tart...

Ha Ronaldo tényleg eljutna a mesternégyesig, duplán örülhetne, mert akkor az egy BL-idényt nézve legtöbb gólig eljutók örökranglistájának első három helyén ő szerepelne (a dobogó alsó fokára Lionel Messi és José Altafini is odafér még).

A legfiatalabb BEK/BL-győztes a portugál António Simoes, aki 18 évesen és 139 naposan kapott aranyérmet, 1962-ben – a vesztes fél akkor éppen a Real Madrid volt.

A spanyolok Benjáminja a 18 éves, B-listás kapus, Luca Zidane, de őt aligha veti be Cardiffban édesapja.

A Juventus mostani BL-keretének legfiatalabbja a második számú cserekapus, a húszéves Emil Audero; már nem bevethető a még most is csak tizenhét éves, 2000 februárjában született Moise Kean, aki ellenben pályára lépett a csoportkörben: a Sevilla ellen hat percet kapott, és akkor még csak tizenhat esztendős volt.

Az ő első BL-csúcsa máris elvehetetlen: Kean az első 2000-es években született BL-szereplő.

Buffon 22 évvel és egy hónappal idősebb nála...

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.18 23:18:27

Bajnokok Ligája IGLÓI-NAGY ISTVÁN

ALAPVONAL. Kevés megalázóbb csere képzelhető el a futballpályán, mint hogy ilyen kilátástalan szituációban be kelljen menni. Egy volt realosnak a Camp Nouban… Ám az angolok olasz menedzsere még ezt is fokozni tudta.

2018.03.16 22:56:30

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aki pedig a Real Madrid helyett a Qarabagot, netán a Honvédot rendelte volna a tálcájára, nyugodtan kérje ki a panaszkönyvet.

2018.03.16 11:26:13

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az FC Barcelonának olasz ellenfél jutott • A Bayern München Sevillában kezd.

2018.03.15 08:29:18

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A magyar szupermodell is ott volt a Camp Nouban, sőt egy, a nevével ellátott Barcelona-mezt is kapott.

2018.03.14 16:22:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Manchester Unitedet kiejtő Ben Yeddert az sem zavarta, hogy csereként számítottak rá.