BL: legutóbb 14 éve volt topligán kívüli csapat a legjobb négy között

Vágólapra másolva!
2019.04.17. 10:10
null
Az Ajax 14 éve nem látott bravúrt hajtott végre (Fotó: AFP)
Jól jelzi, mekkora bravúrt hajtott végre az Ajax azzal, hogy a Bajnokok Ligájában a Juventust legyőzve bejutott az elődöntőbe az a tény, hogy a mai értelemben vett öt topligán (spanyol, angol, német, olasz, francia) kívüli klub tizennégy éve nem volt érdekelt a legjobb négy között.

 

Egészen a 2004–2005-ös, Liverpool-győzelemmel végződő BL-idényig kell visszalapoznunk, hogy a legjobb négy csapat között legyen legalább egy klub, amely nem az angol, a spanyol, az olasz, a német vagy a francia bajnokságban szerepel.

Az UEFA-rangsor alapján napjainkban ez az öt bajnokság számít Európa topligáinak.

A 2004–2005-ös kiírásban az Ajaxhoz hasonlóan szintén holland PSV hajtotta végre ezt a bravúrt. Az eindhoveni együttes akkor előbb a 2004-es döntős francia Monacót, majd az ugyancsak francia Olympique Lyont búcsúztatta. Az elődöntőben az AC Milan túl nagy falatnak bizonyult – igaz, Carlo Ancelotti csapata „csak” több idegenben szerzett góllal jutott be a döntőbe, amelyben aztán háromgólos előnyt herdált el a Liverpool ellen azon az emlékezetes isztambuli éjszakán.

A 21. században mindössze harmadszor fordult elő, hogy az öt topligán kívüli együttes elődöntőbe jutott. Elsőként 2004 tavaszán a Porto tett így, akkor José Mourinho csapata meg is nyerte a Bajnokok Ligáját. A második a már említett PSV volt, harmadikként pedig az Ajax iratkozott fel a listára.

Ha a francia klubokat is figyelembe vesszük, akkor sem lesz sokkal terjedelmesebb a lista. Ebben a században a Monaco 2004-ben és 2017-ben játszott elődöntőt, míg a Lyon 2010-ben jutott túl a negyeddöntőn.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Juventus (olasz)–Ajax (holland) 1–2 (1–1)
Torino, Juventus Stadion, 41 445 néző. V: Turpin (francia)
Ajax: Onana – Veltman, De Ligt, Blind, Mazraui (Sinkgraven, 11., Magallán, 82.) – Van de Beek, F. de Jong, Schöne – Zijes (Huntelaar, 88.), Tadics, Neres. Vezetőedző: Erik ten Hag
Juventus: Szczesny – De Sciglio (Cancelo, 64.), Bonucci, Rugani, Alex Sandro – Emre Can, Pjanic, Matuidi – Bernardeschi, Dybala (Kean, a szünetben), C. Ronaldo. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
G: C. Ronaldo (28.), ill. Van de Beek (34.), De Ligt (67.)
Továbbjutott: az Ajax, 3–2-es összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik