A Chelsea kiütötte a Juventust, a csoport élére állt az utolsó kör előtt

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.11.23. 20:50
null
Reece James akcióban (Fotó: AFP)
A Chelsea rendkívül meggyőző teljesítménnyel 4–0-ra kiütötte a Juventust a labdarúgó Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásának csoportkörében – ezzel a londoni együttes öt fordulót követően a H jelű kvartett élére állt. Egyúttal eldőlt, hogy a csoportból ez a két együttes jut majd tovább, a kérdés csupán annyi, hogy milyen sorrendben.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT
5. FORDULÓ
Chelsea (angol)–Juventus (olasz) 4–0 (1–0)

London, Stamford Bridge. Vezette: Jovanovics (szerb)
CHELSEA: É. Mendy – Chalobah, T. Silva, Rüdiger – R. James, Kanté (Loftus-Cheek, 38.), Jorginho (Saúl, 76.), Chilwell (Azpilicueta, 71.) – Zijes, Pulisic (Werner, 71.), Hudson-Odoi (Mount, 76.). Menedzser: Thomas Tuchel
JUVENTUS: Szczesny – Cuadrado (De Winter, 80.), Bonucci, De Ligt, Alex Sandro – Rabiot, Locatelli (Arthur, 67.), Bentancur (Dybala, 59.), McKennie – Chiesa (Kulusevski, 80.), Morata (M. Kean, 67.). Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Gólszerző:
Chalobah (25.), R. James (56.), Hudson-Odoi (58.), Werner (90+5.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Rangadónak indult, de a Chelsea nem hagyott túl sok kérdést a végére...

Sőt!

Ha volt is kérdés a Juventus londoni vendégjátékával kapcsolatban, akkor az az, hogy a londoniak első gólja előtt Antonio Rüdiger kezét is érintette-e a labda, és ha igen, akkor vajon csak a jobb felkarját/vállát, ami így az új iránymutatások alapján – ha a rövid ujjú mez vonala feletti résszel találkozik a labda – nem volt szabálytalan. Akár így, akár úgy, Szrdan Jovanovics megadta, a VAR-szoba pedig helyben hagyta a lepattanót a keresztléc alá vágó Trevoh Chalobah gólját (1–0).

A Juventus a folytatásban sem tudott felpörögni, és a szünetről is a Chelsea jött vissza „élesebben”. Meg is lett az eredménye: Hakim Zijes beadása után Matthijs de Ligt épp Reece James elé csúsztatta a labdát, a jobbhátvéd pedig 8 méterről a hosszú alsóba vágta – a mérkőzésen egyébként kifejezetten jól védő Wojciech Szczesnynek esélye sem volt a hárításra... Ahogyan két perccel később sem, amikor sakk-mattig játszott akció végén Callum Hudson-Odoi vette be a kapuját, szűk egyórányi játék alatt háromgólosra növelve a hazai előnyt. Nem mellékesen londoniak mindhárom gólját saját akadémiájukon nevelkedő játékos szerezte (3–0).

A torinóiak egészen a 82. percig képtelenek voltak eltalálni Édouard Mendy kapuját – a szenegáli kapus viszont nem jött zavarba Dejan Kulusevski léc alá tartó bombájától, szögletre tolta. Majd 90 perc alatt az egyetlen kaput eltaláló lövés egyébként se lenne sok, hát még a Chelsea ellen, amely ebben az idényben egészen szenzációs mutatókkal büszkélkedik – Európa topcsapatai közül messze a legtöbb lövést kell kapnia ahhoz, hogy egyszer kapituláljon (átlag 28 gólszerzési kísérletből lesz egy találatuk az ellenfeleknek).

A hosszabbításban a csereként beálló, sérülésből visszatérő Timo Werner állította be a végeredményt (4–0).

Sikerével a Chelsea a csoport élére állt, és biztosította helyét a legjobb tizenhat között. Az öröm azonban nem lehet felhőtlen: a második félidő derekán Ben Chilwellt egy szerelési kísérlet után le kellett cserélni, az angol válogatott bekk segítség nélkül nem is tudott lebicegni a pályáról.

MALMÖ–ZENIT

A csoport másik mérkőzésén a meccs előtt sereghajtó Malmö a Zenitet fogadta, mégpedig azzal a szándékkal, hogy győznie kell ahhoz, hogy a csoport harmadik helyére még legyen – legalábbis matematikai – esélye. Ennek szellemében az első fél órához közeledve a svédek a dán Sören Rieks találatával megszerezték a vezetést, mégpedig mutatós akció végén. A második játékrészben aztán a vendégek nagy erőket mozgattak meg az egyenlítés érdekében, de úgy tűnt, semmi sem sikerülhet számukra, hiszen az 52. percben Artyom Dzjuba büntetőt hibázott. Hiába volt többet az oroszoknál a labda, lőttek többet kapura, sehogy sem akart az egyenlítés összejönni, ráadásul a 86. percben Dmitrij Csisztyakov megkapta a második sárgáját, s a hozzá járó pirosat – minden a felé mutatott, hogy életben maradnak a malmői esélyek a 3. helyre.

A ráadásban azonban hosszas videózás végén újabb büntetőhöz jutott a Zenit, és ezt Jaroszlav Rakickij már nem rontotta el. A Malmö az utolsó forduló után befejezi az európai kupaszereplést erre az idényre, a Zenit pedig biztosan az El-ben folytatja tavasszal. 1–1

A csoport másik mérkőzésén
Malmö (svéd)–Zenit (orosz) 1–1 (Rieks 28., ill. Rakickij 90+2. – 11-esből)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea54
110–1+912
2. Juventus54
19–6+312
3. Zenit51137–70 4
4. Malmö5
141–13–121

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE!

90+5. perc: K.O.! Chalobah jó 40 méteres keresztlabdájánál McKennie luftot rúg a 16-os bal csücskénél, Zijes átveszi, igazít rajta egyet majd centerez, a hosszún Werner érkezik és 5 méterről a kapuba vágja – 4–0, kiütés.

90+3. perc: McKennie indítja Keant, aki három londoni közt, jó 20 méteren át cipeli a labdát, majd lő a 16-os előteréből, de a lövésre már nem jutott igazán ereje.

90+2. perc: Arthur próbálkozik meg egy átlövéssel jó 25 méterről, de nem találja el a kaput.

90. perc: KEGYETLENSÉG! ÖT PERC A RÁADÁS! A Juventus eközben vagy egy perce passzolgat a saját térfelén.

A lengyel kapus amúgy nem véd rosszul. Nagyon nem. Mégis kapott három gólt...

87. perc: Werner kap jó labdát a 16-os előterében, két védő közt átveszi, a jobb kezénél Zijes jön lendületből, elébe passzol, a marokkói átveszi, 12 méterről jobb belsővel a jobb alsót célozza, de Szczesny erre is leér! Bravúr!

A Chelsea járatja a labdát. Érzésre már egyik csapat sem szakad meg az eredmény módosításáért.

Ez volt az első kaput eltaláló lövés a Juventusnál.

82. perc: Alex Sandro kap ígéretesnek tűnő labdát a 16-os bal oldalánál, éles szögből centerezne, James lép a labda útjába! Dybala kocog ki elvégezni a szögletet, a hosszúra száll, de elmegy minden fej mellett, Kulusevski emeli vissza jobbról, ezt kifejelik, röviden, McKennie gyűjti be a 16-os előterében, balról, átvétel nélkül lő, Mendynek kell nagyot védenie a léc alá tartó labdát szögletre paskolva!

De Winter is coming! (Elnézést!)

80. perc: Kulusevski és De Winter be, Chiesa és Cuadrado le!

79. perc: Werner veszi át a labdát a 16-os előterében, a jobb lábára veszi, 17 méterről lő, de Bonucci blokkolni tudja.

Ha minden így marad, a Chelsea a csoport élére áll az utolsó forduló előtt. Ha kap egy gólt, még akkor is neki kedvez az egymás elleni eredmény is, a gólkülönbség is...

78. perc: Dybala próbálja meg átvétel nélkül kapura küldeni az elébe pattanó labdát egy csúsztatást követően, de nem dől rá eléggé, így pedig jószerivel kirúgja a stadionból is...

76. perc: No, jönnek az újabb chelsea-s cserék, Hudson-Odoi helyére Mount, Jorginho helyére Saúl szállt be!

A harmadik cseréből egyelőre nem lett semmi... Pedig határozottan látszott a felvételeken, hogy három játékos öltözködik a kispadoknál. Lehet Chilwell sérülése átírta a terveket és Azpilicueta valaki más helyett szállt be, máshogy nyúlt volna bele a csapatba Tuchel.

71. perc: Chilwell helyén Azpilicueta. Pulisic helyén pedig Timo Werner.

Hárman készülnek beállni a Chelsea-be.

68. perc: Chilwell az orvosi stáb tagjaira támaszkodva, az egyik lábát szinte nem is terhelve biceg le. Ebből nem lesz folyatás.

67. perc: Locatelli helyén Arthur. Morata helyén Moise Kean.

66. perc: Zijes próbálja szerelni Chilwellt a középkörnél, erre kifordul a bokája. Most őt kell ápolni.

64. perc: Ápolni kell a marokkóit.

63. perc: Zijes kap jó labdát a 16-os bal csücskénél, jobbra tolja, majd Rabiot szorításában a földre zuhan. A Chelsea-játékosok reklamálnak, a játékvezető viszont továbbot int. A labda hamar visszakerül a Chelsea-hez, Zijes viszont ettől sem gyógyul meg gyorsan... Lehet, mégse szimulál?!

Míg a Chelsea-nek három gólja, addig a Juventusnak összesen három gólszerzési kísérlete volt 60 perc alatt.

59. perc: Bentancur le, a kisebb izomsérüléssel bajlódó, ezért nem kezdő Dybala be!

58. perc: MICSODA GÓL! SAKK-MATTIG JÁTSZOTT AKCIÓ! Rüdiger íveli be a labdát a védők mögé, James az ötös jobb csücskénél átveszi, kicsit maga mögé teszi, így lövés helyett inkább a félkörívnél érkező Zijes elé passzol, aki Loftus-Cheeket játssza meg, ő két ember közt balra húz, majd leteszi lövőre az érkező Hudson-Odoinak, aki 6 méterről gólra váltja a ziccert! 3–0

56. perc: GÓÓÓÓÓL! KETTŐVEL MEGY A CHELSEA! Chilwell adja be balról, középen Zijes érkezik, De Ligt elfejeli előle, de épp a hosszún érkező James elé, aki mellel maga elé veszi, majd jobbról, kissé éles szögből, 8 méterről ellövi a hosszút! 2–0

55. perc: Jorginho támadja le Betancurt, aki el is adja a labdát, Zijes szerzi meg a 16-os előterében, felgyorsít, balra passzol, ahol Hudson-Odoi jön, utóbbi éles szögből lő, hárman csúsznak, hogy blokkolják, végül a kivetődő Szczesny tud védeni!

53. perc: James végzett el egy szabadrúgást balról, a 16-os oldalától, az előrehúzódó Thiago Silva középen, a kaputól 8 méterre csúsztatott, Szczesny ért le a labdára.

A Juventusnak az egész első félidőben nem volt kaput eltaláló próbálkozása.

50. perc: James adta volna be a labdát jobbról, de a tőle öt méterre érkező Rabiot találta arcon. A franciát ápolni kell. A visszajátszások alapján egyáltalán nem csoda.

49. perc: Hudson-Odoi lövését blokkolja De Ligt.

A második félidőt is a Chelsea kezdte lendületesebben.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés! A Chelsea játékosai jöttek ki hamarabb az öltözőből.

SZÜNET!

Vége az első félidőnek!

45+3. perc: Bentancur próbálkozott meg egy átlövéssel jó 26-27 méterről, de jobbal a bal felső fölé tekert!

45+2. perc
: McKennie kap remek labdát a 16-os előterében, enyhén balról lőne, hatalmas luft lesz belőle.

45. perc: Két perc a tervezett ráadás!

44. perc: Gyorsan elvégzett szöglet, a labda hátra kerül a 16-os előterében érkező Chilwell irányába, aki 26 méterről kapu fölé lő!

44. perc: Hudson-Odoi helyezkedik a leshatáron, kapja is a labdát, McKennie nem tud belépni elé, az angol szélső mellel maga elé teszi a labdát, lő, de Bonucci menteni tud.

43. perc: Ez a Zijes szöglet most veszélytelen.

42. perc: Jobbról James íveli be a szögletet, Thiago Silva jön előre fejelni, de hátrafelé tudja csak stukkolni, Zijes begyűjti a 16-os bal csücskénél majd kiharcol egy szögletet Cuadradóval szemben.

39. perc: Chiesa végez el egy szögletet jobbról, középmagasan a rövidre száll a labda, Alex Sandro érkezik, félig a kapunak háttal próbálja meg középre kotorni a labdát, de nem találja el jól. Szögletet reklamál, de ő ért a kapuvonalon túlra pattogó labdához utoljára.

38. perc: Újabb veszélyes szöglet Zijestől balról, középen Rüdiger tud fejelni, egészen tisztán, erőből bólintja meg a labdát, de jó fél méterrel a kapu bal oldala mellé!

38. perc: Kanté megsérülhetett, Loftus-Cheek váltja!

37. perc: Reece James vesz le mellel egy keresztlabdát a 16-os jobb szélénél, megcélozza a jobb alsót, Szczesny látványos vetődéssel tolja kapu mellé!

34. perc: Zijes gyorsít fel középen, Pulisichez passzol, aki jobbra fordul, majd Kantét játssza meg, a francia a 16-os jobb csücskétől befelé húz, a kaputól 10-11 méterre lő, de alig hagyta el a lábát a labda, Locatelli blokkolni tudja azt.

30. perc: A brazil bekk visszakocog a pályára, úgy fest, rendben lesz. A csapattársak jönnek neki egy itallal, ha meglesz a győzelem.

29. perc: Áll a játék. Thiago Silvát kell ápolni. Tényleg önfeláldozó volt...

28. perc: MEKKORA MENTÉS! Locatelli íveli be a labdát a londoni védők mögé, Morata átveszi, a kapujából kifutó Mendyt átemeli, ám a visszasprintelő Thiago Silva még a gólvonal előtt kivágja egy önfeláldozó félollózó mozdulattal.

Megvideózták, Rüdigernél kicsit kézgyanús volt a helyzet, de végül a VAR-szobában úgy látták, nem ért szabálytalan testrésszel a labdához.

25. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A CHELSEA! Zijes adja be balról, szögletből a labdát, a hosszún Rabiot és Rüdiger ugrik fel fejelni, a német testéről továbbcsorog, épp Chalobah elé, aki 6 méterről, középről a hálóba lő! Az egyik védőn is megpattant, így vált védhetetlenné Szczesny számára. 1–0

23. perc:
Reece James végezte el a szabadrúgást, a kissé éles szög ellenére is közvetlenül kapura tekerte, a rövid alsónál Szczesny tolta ki egy látványos vetődés után. A lengyel kapus is kicsit meglepődött, ha egy fél lépéssel balrább áll a beadásra számítva, nem tud védeni.

22. perc: Hudson-Odoi kap jó 40 méteres indítást, Cuadrado próbálja megállítani, az angol szélső a 16-os bal csücskénél lefordulna, a juvés pedig lerántja. Szabadrúgás és sárga lap.

Kanté az elmúlt percekben szinte jobb szélső támadót játszott, rendre ott bukkant fel a pályán, ahol mondjuk Zijest várná az ember.

19. perc: Rüdiger próbálkozott meg egy lövéssel távolról, középről, messze kapu mellé durrantva a labdát!

Az első 15 percben 60 százalékban birtokolta a labdát a Chelsea.

13. perc: Zijes volt szabálytalan Moratával szemben, Locatelli végzi el a szabadrúgást, a Juventus azonban nem tud helyzetet kialakítani belőle.

A két csapat most hatodszor játszik egymással az európai kupaporondon. A Chelsea eddig egyszer tudott csak győzni, két döntetlen mellett két Juventus-siker a mérleg. Ebben a BL-idényben szeptember 29-én futottak össze: Torinóban 1–0-ra nyert a Juve.

11. perc: Cuadrado húzott el a jobb szélen, laposan a 16-os előterébe passzolta be a labdát lövésre, ott Chiesa érkezett, ám Rüdiger el tudta pöckölni előle a labdát.

1300 vendégszurkoló utazhatott el Londonba.

8. perc: Zijes balról elvégzett szöglete után Cuadrado vágja ki a labdát újabb sarokrúgásra. Ezúttal jobbról száll középre a labda, Chalobah érkezik és fejel 8 méterről, kissé balról a jobb alsó mellé.

5. perc: Hudson-Odoi próbálkozik meg egy átlövéssel, Locatelli blokkolja.

3. perc: Chilwell lövése szállt el a kapu mellett. Ez volt az első lehetőség.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Moratáék bemelegítés közben (Fotó: AFP)
Moratáék bemelegítés közben (Fotó: AFP)

A MECCS ELŐTT

• A Juventus már biztossá tette a helyét a legjobb 16 között – ha az ötödik fordulóban nem kap ki idegenben a Chelsea-től, akkor a csoportgyőzelme is biztossá válik.

• A Chelsea is továbbjut, ha pontot szerez a Juve ellen, vagy ha a Zenit nem győzi le a Malmőt. Ebből következik, hogy a szentpétervári csapat már csak úgy maradhat versenyben a továbbjutást jelentő második helyért, ha nyer Svédországban, miközben a Chelsea otthon is kikap a Juventustól.

 

A H-CSOPORT ÁLLÁSA A MECCS ELŐTT
1. Juventus44

9–2 +7 12
2. Chelsea43
16–1 +5 9
3. Zenit41
36–6 0 3
4. Malmö4
40–12–12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik