BL: Guardiola ismét túlgondolta, a kavarás sokba került – sajtóvisszhang

Vágólapra másolva!
2020.08.16. 11:24
null
A brit sajtó Pep Guardiolát kritizálja a Manchester City BL-búcsúja után (Fotó: AFP)
A brit sportsajtó egybehangzóan Pep Guardiolát kritizálja, miután a Manchester City nagy meglepetésre 3–1-re kikapott a Lyontól a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, s elbúcsúzott a sorozattól.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
MANCHESTER CITY (angol)–LYON (francia)
1–3 (0–1)
Lisszabon, Estádio José Alvalade, zárt kapuk mögött. V: Makkelie (holland)
MAN. CITY:
Ederson – K. Walker, E. García, Laporte, Cancelo – Fernandinho (Mahrez, 56.), Rodri (D. Silva, 84.), Gündogan – De Bruyne, Sterling, Gabriel Jesus. Menedzser: Josep Guardiola
LYON: R. Lopes – Dubois (Tete, 74.), Denayer, Marcelo Filho, Marcal, Cornet – Caqueret, B. Guimaraes (Thiago Mendes, 70.), Aouar – Toko Ekambi (Reine-Adélaide, 87.) Depay (Moussa Dembélé, 75.). Vezetőedző: Rudi Garcia
Gólszerző: De Bruyne (69.), ill. Cornet (24.), Moussa Dembélé (79., 87.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

„Dembélé duplája kiütötte a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából… ismét” – olvasható a Sky Sportson rámutatva, hogy a klub évek óta nem tudja megtörni a rossz sorozatot, s képtelen eljutni legalább a sorozat elődöntőjéig.

A portál emellett megpróbálta górcső alá venni, hol hibáz(hat)ott Pep Guardiola – a brit média a katalán szakember kezdőjét kritizálta, mondván, Kevin De Bruyne személyében csupán egy kreatív játékos volt ott a pályán, Bernardo Silva, David Silva, Phil Foden és Rijad Mahrez viszont csak a kispadon kapott helyet, ami azért is meglepetés, mert az említett négyesből az idényben az ezt megelőző 57 összecsapáson legalább az egyik támadó a pályán volt a belga klasszis mellett.

A Sky Sports kiemeli: hiába zseniális De Bruyne, egyedül ő sem volt elegendő a lyoni védelem feltörésére. A sajtó nem elégedett Guardiola taktikai repertoárjával, amely az állítások szerint újfent nem volt változatos, „csak” a szokásos elemeket hozta magával – sőt, igazából azokat sem.

A Mirror is a tréner bukásával foglalkozik.

„Guardiolának szembe kell nézni az újabb BL-kudarccal, vállalnia kell a hibákat, amelyek a kieséshez vezettek” – írja a lap.

Simon Willock, a Mirror munkatársa úgy véli, a menedzser megfizette az árát, hogy túlságosan konzervatív kezdőcsapatot küldött ki a Lyon elleni találkozóra.

„Guardiolát gyakran vádolják azzal, hogy a BL kieséses szakaszában túlgondolja a meccseket, ezáltal meglepetésként kellett volna hatnia, hogy olyan összeállításban küldte a pályára az együttesét, amelyet korábban még sosem választott – a tinédzser Eric Garcíát például úgy jelölte a kezdőbe, hogy a védő az előző héten közölte a vezetőséggel, nem ír alá új szerződést, mivel vissza akar térni a Barcelonához.”

A Manchester City még sosem jutott be a fináléba a Bajnokok Ligájában, és Guardiola a maga négy lehetőségéből egyszer sem tudta a negyeddöntőn túljuttatni az alakulatát.

„Pep álmai ismét megsemmisültek” – konstatálta a The Sun, míg a The Guardian munkatársa, Barney Ronay már azt vesézte ki, Guardiola hogyan „szívta ki” az örömöt és az élvezetet a City játékából.

„Elbuktál. Nem számít. Majd elbuktál megint. Nagyjából ugyanúgy vallottál kudarcot, mint az előző alkalmakkor. Hányszor, Pep, még hányszor? Az a gondolat, hogy Pep rendre túlbonyolítja a BL-ben a kieséses meccseket, már-már olyannyira közhellyé vált, hogy lehetetlennek tűnt, hogy ismét megtörténjen. Guardiola azonban megtalálta az utat a szorongásaihoz. És mégis, ismét itt vagyunk. Helló, taktikai zavarodottság, régi barátom. Egy ilyen éjszakán Pep kiküldött egy olyan kezdőt, ami teljesen ellentétes a Manchester City felfogásával és stílusával, ami látszólag azért lett így összerakva, hogy a Lyon erősségeit megpróbálja semlegesíteni.”

„Öntsük ezt egyszerűbb példába: az ötvenedik percben Cancelo, Walker, Fernandinho, Rodri és Gündogan már öszesen 288 labdaérintésnél tartott, míg a Mahrez, B. Silva, D. Silva és Foden sor nullánál. Tehát a City esetében a 3–1-es meccs felében ennyire nagy volt a hangsúly a védekező szekción. Valóban jó ötlet volt ez épp most?”

A The Telegraph is Guardiola taktikai elemeivel foglalkozik leginkább, feltéve a kérdést: „Mikor tanulja meg végre a Manchester City?”

„A taktikai kavarás ismét sokba került. Pep megint belenyúlt a rendszerbe, amiért a csapat óriási árat fizetett. A City zsinórban a negyedik alkalommal bukta el az esélyt, hogy legalább az elődöntőig jusson, mivel a katalán hagyta, hogy a taktikája ismét a túlbonyolítás áldozatául essen.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik