BL: Fradi-sállal és Iniesta-borral a barcelonai Futballáriumért

Nagy Zsolt, Nagy-Pál TamásNagy Zsolt, Nagy-Pál Tamás
Vágólapra másolva!
2020.10.16. 11:19
null
Büki Péter a Futballárium FC Barcelona–Ferencváros meccsre készített sáljával (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
A Camp Nou szomszédságában található magyar vendéglátóhely több hónapja zárva tart. Beke Erika és Büki Péter Magyarországon tesz meg mindent a fennmaradásért – és közben a Ferencváros keddi pontszerzését sem tartják elképzelhetetlennek.

Mihelyst lejátszotta a Kisvárda elleni bajnokiját, máris az idény egyik legfontosabb mérkőzésére készülhet a Ferencváros, hiszen kedden az FC Barcelona otthonába látogat. A mérkőzés zárt kapus lesz, normális esetben többezres szurkolótábor kísérné el a csapatot, s a drukkerek valószínűleg a Camp Nou közvetlen közelében lévő Futballárium Barcelonába is betérnének. A turisták körében kedvelt magyar vendéglátóhely azonban – amely tavaly januárban azzal került be a hírekbe, hogy a klub elnöki páholyában a saját készítésű gulyását szolgálhatta fel – március óta zárva tart. Tulajdonosai, Beke Erika és Büki Péter Magyarországon tartózkodnak, és az országot járva igyekeznek átvészelni a nehéz időszakot.

„Közönségtalálkozókra járunk, régi üzletpartnerünk, Andrés Iniesta családjának a borát, valamint a Barcelona–Ferencváros mérkőzésre készíttetett egyedi sálunkat értékesítjükmondta lapunknak Büki Péter.– Igyekszünk talpon maradni a járvány lecsengéséig, hogy amint lehet, ismét kinyithassunk. Spanyolországban a kormány sajnos egyáltalán nem támogatja a vállalkozókat, és ugyan az elmúlt hónapokban nyitva lehettünk volna, a turizmus megszűnése miatt csak még több veszteséget termeltünk volna. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a Futballárium fennmaradjon. Egyik ismerősöm javasolta, hogyszervezzünk egy találkozót, ahol az érdeklődőknek mesélnénk a kint szerzett tapasztalatainkról, megoszthatnánk érdekes sztorikat. Az első alkalom olyan sikeres lett, hogy azóta az ország minden tájáról hívnak minket. A keddi, Barcelona–Ferencváros mérkőzést Dunaharasztiban nézzük borvacsora keretében, de járunk a közeljövőben Miskolcon, Szegeden és Tatabányán."

A sál készítésének ötlete nem most fogant meg a házaspár fejében. A Futballáriumban hagyomány, hogy az FC Barcelona mindegyik hazai mérkőzésére készítenek egyet. A legnagyobb siker ezen a téren éppen a Ferencvároshoz köthető. Amikor a zöld-fehérek az Európa-liga csoportkörében az Espanyol vendégeként játszottak, a barcelonai klub rossz FTC-címert nyomott a sáljaira, így felvette a kapcsolatot a Futballáriummal, és a vendéglátóhely saját sálja lett a mérkőzés hivatalos sálja. A borárusítás öt évre nyúlik vissza, kiváló a kapcsolat Iniesta családjával. A Barca ikonikusfutballistájának arcképével díszített, középkategóriás borok nagyon népszerűek a gyűjtők körében, és ajándékba is sokan adják. Ahogy ezekből a történetekből is látható, a vendéglátóhely a helyiek körében is kivívta a tiszteletet.

„Barcelonában mindenki Magyarországgal azonosít bennünket– folytattaBüki Péter.– Mi pedig örömmel képviseljük az országot a Camp Nou elnöki páholyában ugyanúgy, ahogy a betérő vendégek előtt. A világ minden tájáról járnak hozzánk, az angolok különösen szeretnek minket. A fiatalok és a középkorúak a Ferencvárost Gera Zoltánnal kötik össze, a mai csapatról nincs sok információjuk. Az idősebbek, különösen itt Spanyolországban, még emlékeznek Kubala Lászlóra, Kocsis Sándorra és Czibor Zoltánra. A Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása után rengeteg megkeresést kaptunk, érdeklődött a barcelonai sajtó, hogy forgatna nálunk, illetve szurkolók, hogy segítsünk jegyet szerezni, és hogy foglalnánaknálunkasztalt. Sajnos a koronavírus-járvány miatt mindenkit kénytelenek voltunk visszautasítani."

Habár Büki Péter feleségével több mint hat éve üzemelteti a Futballárium Barcelonát, ez nem jelenti, hogy a katalán klubnak szurkolna. Különösen egy olyan nemzetközi mérkőzésen, amelyen magyar csapat az ellenfél. Az esélyekkel természetesen ő is tisztában van, ám azzal az állítással, miszerint a Barca könnyed győzelmet arat a keddi találkozón, a legkevésbé sem ért egyet.

„A mai futballban rengeteg a meglepetés, ezért azt mondom, ez a párharc még a Camp Nouban sem lefutott. A Barca tavasz óta zavaros időszakot él át, így most sebezhető, ha csak egy kicsit is nagyképűen mennek fel a játékosai a pályára, bármi megtörténhet. A Ferencváros ugyanakkor csapatként nagyon együtt van, a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Persze előfordulhat, hogy beleszalad a késbe, és kap egy ötöst, de már önmagában az, hogy ilyen mérkőzést játszhat, óriási eredmény."

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021

A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz)
21.00: FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik