BL-erősorrend: felhő nincs az égen Barcelona fölött

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2016.02.15. 22:54
null
Az erősorrend élén áll a Barcelona, de kitol-e a címvédővel az Arsenal a BL nyolcaddöntőjében? (Fotó: Reuters)
Vége az elitliga nélküli heteknek, visszatér a Bajnokok Ligája, s ezzel visszatér BL-erősorrendünk is, melyben szerkesztőségünk rangsorolja a talpon maradt csapatokat a belső szavazás összesítése után. Ki állíthatja meg a Barcelonát?

1. (1.) Barcelona
(Zárójelben a csapatok legutóbbi helyezését tüntettük fel)

Felhő nincs az égen Barcelona fölött, a bajnoki és BL-címvédő vasárnap 6–1-gyel küldte haza a Celta Vigót, fütyörészve sétál az újabb hazai aranyérem és a nemzetközi siker felé – legalábbis ez a kívülálló benyomása. Vagy csalóka ez a napsütés, és a feltűnő nyugalom is csupán vihar előtti csend? Az Arsenal elleni mérkőzés talán nagyobb veszélyt jelent, mint elsőre gondolni lehet, a stílusok hasonlósága furcsamód az esélytelenebb felet segítheti, a „Premier League Barcelonája” ellen nehezebb lesz győznie az igazi Barcelonának. Csapdát jelent a spanyol sajtó által sugallt magabiztosság is, amelynek jellemző megnyilvánulása a Sport (barcelonai szerkesztésű) sportnapilap karikatúrája, amelyen két Arsenal-játékos látható. Az egyik szép, tiszta gatyában készül a soros ellenféllel szembeni találkozóra, a másik a Barcelona ellen hangol – nadrágján gyanús, sárgás folttal...

2. (2.) Bayern München

Simán vezeti a Bundesligát a Bayern München, és bár a Juventus elleni BL-párharc a legkiélezettebb nyolcaddöntőnek ígérkezik, a fogadóirodák egytől egyig a német sikerre fizetik a kevesebb pénzt. Érdekes kérdés, hogy a BL-győzelem receptjét jól ismerő Josep Guardiola képes lesz-e a tavasz során végig tűzben tartania csapatatát, miközben mindenki tudja, hogy fél szemmel már következő klubjára, a Manchester Cityre figyel. Ráadásul a kispad ideiglenessége szokatlan bizonytalanságot eredményez, a katalán trénert nyáron váltó Carlo Ancelotti például szinte titokban járt a napokban a müncheni klubvezetőknél – mégiscsak különös, hogy miközben az együttes a Bundesliga-kihívásokra és a Juventus elleni nagy csatára készül, Guardiolára már most az olasz utód árnyéka vetül. A lélektanilag kissé skizofrén állapot csökkentheti a jelenlegi edző hitelét a játékosok előtt – igaz, a Bayern München akár „önerőből” is képes lehet eljutni a milánói döntőig.

3. (3.) Real Madrid

Amire évek óta számítani lehetett, 2016. január 4-én bekövetkezett: Zinedine Zidane-t, a Real Madrid legendás játékosát kinevezték a csapat vezetőedzőjének. Rafael Benítez leváltásánál talán csak tavaly nyári kinevezése volt meglepőbb, mindenesetre az eredmények elmaradtak a Bernabéu Stadionban megszokottól. A francia klasszis szerepvállalása az első hetek tanúsága alapján jó hatással volt a csapatra, a Deportivo La Coruna elleni 5–0, a Sporting Gijón elleni 5–1 és az Espanyol elleni 6–0 például igazolja a bizalmat. A spanyol fővárosban örök kérdés, hogy miként érzi magát Cristiano Ronaldo, és bizony az elmúlt hónapokban többször kissé kedvetlennek, morcosnak tűnt – ráadásul ez teljesítményén is meglátszott. A portugál aranylabdás az a típus, aki elvárja, hogy szeressék, rajongjanak érte, és a bölcs Zidane ezt alighanem belátta. Nem véletlenül jelentette ki a minap: bárki bármit mond, az ő szemében Cristiano Ronaldo a világ legjobbja. A Roma elleni mérkőzés kiváló alkalom a játékos számára, hogy edzője dicséretét alátámassza.

4. (4.) PSG

A párizsi csapat élete unalmasabb, mint egy elkényeztetett úrilányé, nincs benne fordulat, kihívás, meglepetés. A PSG egyik héten kicsit nyer, másik héten nagyon nyer, a harmadik héten közepesen, de olyan nincs, hogy ne nyerjen. Vagy csak igen ritkán: az utóbbi két és fél hónapban csupán a szombati, Lille elleni 0–0 és a december 1-jén játszott, Angers elleni 0–0 jelentett némi változatosságot a monoton sormintában. A kettő között sorozatban tizennyolc győzelem, mindegy volt, hogy bajnokit, Bajnokok Ligája-mérkőzést vagy kupatalálkozót kellett megvívnia, az együttes izzadság nélkül vette az akadályokat (a legutóbbi két legyőzött hagyományos nagy csapat volt, ám sem a Marseille, sem a Lyon nem fékezte a lendületet).

Laurent Blanc gárdájának legnagyobb kihívását éppen az jelenti, hogy miközben a Ligue 1-ben könnyedén vezeti a tabellát, európai porondon kemény párharcokhoz kell szoknia, különösen az egyenes kieséses szakaszban. Vitathatatlan, a párizsi remények – éppen a hazai bajnokság ellaposodása miatt – a nemzetközi diadalt célozzák, a BL-dicsőség kiemelt elvárás, a Chelsea elleni nyolcaddöntő e tekintetben lesz különösen fontos próba.

5. (5.) Juventus

Gianluigi Buffon nem szokott a levegőbe beszélni. A Juventus veterán csapatkapitánya, az olasz válogatott világbajnok kapusa két lábbal áll a földön, nem ígérget semmit alaptalanul. Alkalmasabb személynek nem is lehetett volna feltenni a kérdést: hány százalék esélyt adna a Juventusnak a Bayern München legyőzésére? A játékos elgondolkodott, majd kijelentette, a torinói klubnak húsz, legfeljebb huszonöt százalék esélye van a félelmetes német ellenféllel szemben, de ha megfelelően felkészül a párharcra, feltornászhatja a mutatót negyven-negyvenöt százalékra.

A Sevilla elleni december 8-i Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen botlott legutóbb az olasz csapat (0–1), azóta győzelem győzelmet követ, és nagy lendülettel hozta be a Serie A-ban az elrontott rajttal felhalmozott ponthátrányát, sőt a Napoli szombati legyőzésével (1–0) immár az első helyre ugrott. A balhátvéd, Alex Sandro állítja, a Bayern München is legyőzhető. Hangsúlyozta, ezt saját tapasztalatból mondja, hiszen a Portóval tavaly 3–1-re megverték a németeket a BL-negyeddöntő első mérkőzésén. A visszavágóról nem beszélt – azon a Bayern 6–1-re kiütötte a portugálokat...

A Juve szárnyal, a BL tavaszi folytatását már bajnoki listavezetőként várja (Fotó: Reuters)
A Juve szárnyal, a BL tavaszi folytatását már bajnoki listavezetőként várja (Fotó: Reuters)

6. (7.) Atlético Madrid

Bár a Barcelonával továbbra is tartja a lépést a madridi csapat, az elmúlt hetek egy-egy fájó pontvesztése (Málaga, 0–1; Sevilla, 0–0) még sokba kerülhet Diego Simeone együttesének, nem is beszélve a Barcelonától elszenvedett, január 30-i 2–1-es vereségről. Megroppantható az Atlético, ezt bizonyította a Celta Vigo is, amely nem kis meglepetésre búcsúztatta rangosabb ellenfelét a Király-kupából. Mint sok más csapatnál, a madridiakénál is szót kell ejtenünk a kínai népvándorlásról, a 42 millió euróért Ázsiába vitt Jackson Martínez még hiányozhat a fontos pillanatokban. Ugyanakkor viszonylag szerencsésnek mondható az Atlético sorsolása, a PSV Eindhoven nem tűnik verhetetlen vetélytársnak, sőt a papírforma alapján a győzelemre kifejezetten jók a kilátások.

7. (6.) Manchester City

Az angol bajnokság meglepetéscsapatától, a Leicester Citytől kapott 3–1-es pofon igencsak sajgott, a Tottenham elleni rangadón lehetőséget kapott a csapat a szépítésre, nem sikerült neki (1–2). Noha a futballcsillagokkal telepakolt játékoskeret kívülről nézve megérett a nagy cél, a Bajnokok Ligája-győzelem elérésére, azért adódhatnak gondok a következő hetekben, hónapokban. Amióta nyilvánosságra hozták, hogy Josep Guardiola váltja tisztségében Manuel Pellegrini menedzsert, állítólag a kelleténél több szó esik a csapat öltözőjében arról, hogy melyik játékosnak van jövője a klubnál, és ki az, akinek mennie kell. A bizonytalanság elvonhatja a figyelmet az igazi feladatokról – de nem a Dinamo Kijev ellen: a párharc toronymagas esélyese a Manchester City.

8. (11.) Arsenal

Arsene Wenger a napokban kifejtette, hogy ha egy csapatnak túlságosan sok ideje marad felkészülni a következő mérkőzésre, negatív hatással lehet a teljesítményére, a tét miatt görcsössé válhat. Kivételesen nem panaszként fogalmazta meg állítását az egyébként elégedetlenségre hajlamos francia menedzser, a londoni csapatot ugyanis ez a veszély jelenleg a legkevésbé sem fenyegeti: a bajnokság mellett áll még az FA-kupában, a Bajnokok Ligájában, vagyis a mérkőzésprogram sűrűbb nem is lehetne.

A sokat látott edző arról is beszélt, hogy a Barcelona ellen nincs mit veszíteniük. Ebben alighanem teljesen igaza volt: hiába szerepel jól az Arsenal a Premier League-ben (a hét végén 2–1-re legyűrte a listavezető Leicestert is), a nyolcaddöntő esélyese egyértelműen a BL-címvédő katalán egyesület. A semleges szurkolók számára ugyanakkor garancia a szórakozásra, hogy mindkét fél élvezetes, nyílt támadófutballt játszik.

9. (13.) Chelsea

Decemberben menedzsert váltott a Chelsea, José Mourinho helyett Guus Hiddinket nevezte ki. A portugál szakember körül elfogyott a levegő, az öltözőben elveszítette a tekintélyét, a klubon belül konfliktusai támadtak, és ezek hatása a csapat eredményein is meglátszott. Bár második londoni időszaka elején szinte megváltóként fogadták, a menesztése valahol törvényszerű volt. Más kérdés, hogy eddig a tapasztalt holland szakember sem tudta maradéktalanul beváltani a hozzá fűzött reményeket, mérlegét több kellemetlen döntetlen terheli.

A télen elment a csapatból – az Európából útnak indított kínai szállítmánnyal – Ramires, az érte kapott 28 millió eurónyi pénz sovány kárpótlás. John Terry bejelentette, hogy az idény végén távozik a klubtól, a csapatkapitány számára nyilvánvalóan némi tüskét jelent, hogy nemigen marasztalták. Ugyanakkor a csapat előnyére válhat, hogy rá van kényszerítve, a jó folytatás érdekében „eladható” produkciót mutasson.

10. (10.) Wolfsburg

Hektikus, kiszámíthatatlan csapatnak számít ebben az idényben a Wolfsburg, és a szeleburdi forma csak nem akar kiegyensúlyozottabbá válni. Jellemző a teljesítményére, hogy az ősszel legyőzte és a BL csoporttáblázaton maga mögé utasította a Manchester Unitedet, a Bundesligában viszont január végén kikapott a kiesés elől menekülő Eintracht Frankfurttól. Nincsen sok biztató jel, ha mégis kecsegtetni lehet a wolfsburgi drukkereket valamivel, az éppen kedvenceik szeszélyes eredménysora: ha képesek voltak megverni a manchesteri óriásokat, miért ne sikerülne legyűrni a náluk alacsonyabban jegyzett belga ellenfelet, a Gentet? Dieter Hecking gárdája nemigen módosult a téli átigazolási időszakban, a legfőbb változás kedvezőtlen: Timm Klose középhátvéd 12 millió euróért a Norwich Cityhez szerződött.

11. (16.) Roma

Különös helyzet: hiába vezette a BL nyolcaddöntőjébe a Romát, leváltották Rudi Garcia vezetőedzőt. Persze a helyzet nem ennyire egyszerű, mert ha elvonatkoztatunk a kissé szerencsésnek tűnő nemzetközi áttöréstől, meg lehet érteni a döntéshozókat. A Serie A-ban remekül rajtoló együttes hirtelen megroppant, és pocsékabbnál pocsékabb eredményeket hozott: november 21. és január 24. között mindössze egy mérkőzést nyert meg. Bár a nyeretlenségi sorozat utolsó két állomása már a francia tréner utódja, Luciano Spalletti bűne, a fővárosi klubot hat és fél éve elhagyó olasz szakember újbóli szerződtetése kedvező lépésnek mutatkozik. Nemcsak azért, mert a Juventustól elszenvedett kudarc (0–1) után elkezdett nyerni a bajnokságban, hanem a szép emlékek miatt is. Ne felejtsük, az első Spalletti-féle Roma az olasz futball elmúlt évtizedének talán leglátványosabban játszó csapata volt. A télen a pénz két kézzel szóró kínaiak elvitték Gervinhót (18 millió euróért), érkezett viszont számos új labdarúgó, köztük Stephan El Shaarawy, aki jobb napjain erősítést jelent.

12. (12.) Benfica

Minden előjel kedvező a Zenit elleni nagy erőmérő előtt a Benfica számára, leszámítva egyet: a bajnoki táblázat élén álló lisszaboni csapat a Porto elleni rangadót 2–1-re elveszítette pénteken. Noha néhány éve még a világ legjobbja volt a posztján, a 36 éves Júlio César kapus szerepeltetésének nem mindenki örül Lisszabonban, ráadásul az említett nagy mérkőzés hőse éppen a Porto spanyolja, Iker Casillas volt. A csapat legveszélyesebb fegyvere Jonas, a Valenciától igazolt csatár, aki nem tud leállni a gólszerzéssel, és esélyesnek tartják az európai Aranycipő megnyerésére is. A Porto elleni kalandot leszámítva minden rendben, a Benfica az utolsó BL-csoportmérkőzése és a pénteki bajnoki közötti tizenhárom találkozójából egyet sem veszített el.

Ugrik-e nagyot a Zenit az elitligában? (Fotó: Reuters)
Ugrik-e nagyot a Zenit az elitligában? (Fotó: Reuters)

13. (8.) Zenit

Állítólag a Benficát kívánták maguknak a leginkább a lehetséges ellenfelek közül a szentpéterváriak, így a közelgő BL-nyolcaddöntő előtt elvileg nincs is ok az oroszoknál az aggodalomra. A csoportkörben minden várakozást felülmúló eredményességgel harcolták ki a továbbjutást, és bár a Premjer Ligában kissé el vannak maradva a közvetlen élbolytól, a portugálok ellen minden esélyük megvan a továbbjutásra. Csakhogy amíg a langyos Portugáliában már javában zajlik a bajnokság, a fagyos Oroszországban áll a verseny, így a Zenitnek hangolódásképpen be kellett érnie az Atlantic Cup elnevezésű, vitatott értékű nemzetközi kupa mérkőzéseivel. De hogy például a Norrköping 3–2-es legyőzéséből levonhatunk-e bármilyen következtetést a Benfica elleni mérkőzésre vonatkozóan, abban nem vagyunk biztosak.

14. (új) PSV

Kiélezett a verseny a holland bajnokságban az eindhoveni és az amszterdami nagy csapat között, ám az elmúlt hetek meggyőző eredményeinek köszönhetően a PSV őrzi első helyét az Ajax előtt. A téli időszakban valamelyest erősödött is a keret, hiszen a Chelsea-től kölcsönben érkező középpályás, Marco van Ginkel egyértelműen keményebbé tette az együttes gerincét. Az Atlético Madrid elleni nyolcaddöntős párharc tétje túlmutat a PSV tervein, hiszen a holland liga egyetlen képviselőjének kicsit „a haza becsületéért” is kell küzdenie a Bajnokok Ligájában. Ne felejtsük, hogy miközben a nemzetközi téren tapasztalt kupacsapat készül a tavaszi megméretésekre, a válogatottnál már az őszt várják – a nyári Európa-bajnokságról szégyenszemre lemaradt Hollandia.

15. (új) Dinamo Kijev

Hat győzelem, három döntetlen, három vereség. Ez a Dinamo Kijev mérlege az őszi BL-csoportküzdelmek utolsó állomása, a Maccabi Tel-Aviv elleni mérkőzés (1–0) óta. Nem nevezhető tökéletesnek, sőt talán még igazán jónak sem, ám ami a legnagyobb gond vele, hogy tulajdonképpen mindegy, milyen. Az orosz Zenithez hasonlóan az ukrán Dinamo Kijevnek is nagy hátránya, hogy saját bajnokságának tavaszi idénye még nem kezdődött el, így a csapat jobb híján súlytalan barátságos mérkőzéseken élesíti magát a fontos csatára. Számíthat az együttes nem éppen kifinomult szurkolótábora támogatására, miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) úgy döntött, kétmérkőzésesről egymérkőzésesre csökkenti a drukkerek rasszista viselkedése miatt a kijeviekre kiszabott büntetést. Márpedig az az egy meccs már megvolt.

16. (új) Gent

Egyesek a Bajnokok Ligája Leicester Cityjeként emlegetik a belga csodacsapatot, amely száztizenhat éves történetének első bajnoki címe (2015) után vérszemet kapott, és hősies elszántsággal rohant a nemzetközi futball fenevadjai közé. Hogy helye a nyolcaddöntőben nem csak a véletlen ajándéka, bizonyítja a csoportban megelőzött vetélytársak rangja: nem kisebb csapatokat előzött meg ősszel, mint az európai porondon tapasztalt szereplőnek számító Valencia és a Lyon.

A legutóbbi BL-fordulóban a Zenitet is legyőzte az együttes (senki más nem szerzett pontot az oroszoktól), és azóta is meggyőzően teljesít, igaz, kissé belerondít a képbe a bajnoki aranyéremért zajló csatában legnagyobb ellenfelének számító FC Bruges elleni februári dupla vereség (a kupában és a bajnokságban is 0–1). Ha a nyári Európa-bajnokságon tényleg jön a belga csoda, annak tavasszal alighanem már fújdogál majd az előszele.

HA FOGADNI SZERETNE A NYOLCADDÖNTŐKRE, ITT MEGTEHETI!

ÍGY FOLYTATJÁK
BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
FEBRUÁR 16., KEDD

20.45: Paris SG (francia)–Chelsea (angol) (Tv: M4 Sport)
20.45: Benfica (portugál)–Zenit (orosz) (Tv: Sport1)
FEBRUÁR 17., SZERDA
20.45: Roma (olasz)–Real Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport)
20.45: Gent (belga)–Wolfsburg (német) (Tv: Sport1)

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Gent (belga)–Wolfsburg (német)
Roma (olasz)–Real Madrid (spanyol)
Paris Saint-Germain (francia)–Chelsea (angol)
Arsenal (angol)–Barcelona (spanyol)
Juventus (olasz)–Bayern München (német)
PSV (holland)–Atlético Madrid (spanyol)
Benfica (portugál)–Zenit (orosz)
Dinamo Kijev (ukrán)–Manchester City (angol)

TOVÁBBI KULCSDÁTUMOK

Március 18.: a negyeddöntő sorsolása (Nyon)
Április 56.: negyeddöntő, első mérkőzések
Április 1213.: negyeddöntő, visszavágók
Április 15.: az elődöntő sorsolása (Nyon)
Április 2627.: elődöntő, első mérkőzések
Május 34.: elődöntő, visszavágók
Május 28.: döntő, Giuseppe Meazza Stadion (San Siro), Milánó, Olaszország

A NYOLCADDÖNTŐ CSAPATAI ORSZÁGOK SZERINT
3 csapat: Spanyolország, Anglia
2 csapat: Németország, Olaszország
1 csapat: Belgium, Franciaország, Hollandia, Oroszország, Portugália, Ukrajna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik