BL: Életem egyik legfontosabb gólját lőttem Torinóban – Uzuni

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.12.11. 11:00
null
Íme, a valóra vált álom: Myrto Uzuni a BL-ben Cristiano Ronaldo ellen játszhatott, és vele is vonulhatott le a pályáról (Fotó: Árvai Károly)
Myrto Uzuninak, a Ferencváros albán szélsőjének is hatalmas élmény volt a BL-szereplés, és a Juventus elleni idegenbeli találkozóra mindig emlékezni akar.

 

– A nappalija falán az Uzuni-mez mellett ott van a Cristiano Ronaldótól kapott dressz is. Jól látom, hogy ki sem mosta a novemberi meccs óta?
– Jól látja, igen – felelte a Ferencváros 25 esztendős albán szélsője. – Amikor Torinóból hazaértünk, azonnal kitettem a lakás falára, természetesen kiemelt helyet kapott. Ha egyszer lesz rá időm, alighanem bekereteztetem.

BL-pénzek: még nincs egyenleg

A Ferencváros huszonöt év után jutott ismét a Bajnokok Ligájába csoportkörébe, és ezzel a sikerrel anyagilag is jól járt. Noha az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyelőre nem hozta nyilvánosságra az idei pénzdíjakat, annyit lehet tudni, hogy a zöld-fehérek több milliárd forinttal gazdagodtak. Ha az elmúlt évi pénzdíjakat vesszük alapul, a csoportkörbe jutással a Ferencváros 15 millió euró körüli összegre tett szert, ami 5.3 milliárd forintnak felel meg. Ehhez jöttek idén is a televíziós bevételek, az európai rangsor alapján elfoglalt helyezés után járó összeg, ami minimum egymillió euró. Ráadásul a Bajnokok Ligájában a csoportmérkőzéseken elért döntetlenért 900 ezer euró járt, és bár hallani, hogy a koronavírus-járvány miatt az összegek némileg csökkennek, a magyar bajnok aligha járt rosszul az idei csoportkörös szerepléssel.

– Az volt önnek a csoportkör legemlékezetesebb mérkőzése?
– Igen, több szempontból is. Az a találkozó volt a csapat egyik legjobb meccse a sorozatban, rendkívül közel álltunk ahhoz, hogy pontot szerezzünk a Juventus otthonában. Életem egyik legfontosabb gólját lőttem Torinóban, azt az estét aligha felejtem. Na és akkor ott volt még Cristiano Ronaldo, hihetetlen érzés volt gyerekkori ideálom ellen futballozni. Amióta az eszemet tudom, ő a kedvenc labdarúgóm, mindig is arról álmodtam, egy nap egymás ellen játszunk. Az pedig, hogy gólt lőttem a csapatának, és hogy a lefújást követően nekem adta a mezét, minden képzeletemet felülmúlta.

– Igaz, hogy nem nyugszik, amíg a céljait el nem éri?
– Ilyen vagyok. Akaratos. Konok. Az elmúlt években végig hittem abban, hogy egyszer eljuthatok a Bajnokok Ligájába, hogy a legjobbak között futballozhatok. A célomat sosem veszítem szem elől. Emlékszem, fiatalon nemegyszer reggel hatkor keltem, hogy elmenjek futni, az sem zavart, ha a hidegben pirosra fagyott az arcom, mire hazaértem. Tudtam, ha a Bajnokok Ligájába szeretnék eljutni, ez a legkevesebb, amit megtehetek.

– Most, hogy eljutott a BL-be, mi az újabb cél?
– Szerencsére rengeteg van még. Először is az, hogy a hétvégén legyőzzük a Zalaegerszeget. Szeretnék magyar bajnok lenni, megnyerni a Magyar Kupát, jövőre pedig még erősebben visszatérni a Bajnokok Ligájába. Ha az ember egyszer belekóstol a csoportkör ízébe, többé nem szeretné alább adni. Noha csupán egy pontot szereztünk, igenis büszkék lehetünk magunkra, minden erőnket beleadtuk a meccsekbe. A Juventus otthonában kis híján pontot szereztünk, a Dinamo Kijev ellen idehaza kettő nullás hátrányból álltunk talpra és Ukrajnában sem vallottunk szégyent.

A meccsen nem lesz barátság

Anglia, Lengyelország, Magyarország, Albánia, Andorra, San Marino. A világbajnoki selejtező I-csoportjában nemcsak az angolok és a lengyelek elleni összecsapás ígérkezik érdekesnek, a Myrto Uzunival felálló albánok elleni kilencven percek sem lesznek tucatmeccsek. A zöld-fehérek albán támadója nem volt elkeseredve, amikor meglátta a sorsolást: „A sorsolás után Lovrencsics Gergőékkel abban maradtunk, ezek a meccsek még odébb vannak, de ha eljön a pillanat, mindent beleadunk. Magyar csapattársaimat a barátaimnak tekintem, ám azokon a találkozókon nem lesz helye barátságnak. Izgalmas csaták lesznek, az angolok kiemelkednek a mezőnyből, őket követi Lengyelország és Magyarország, de a mi válogattunk sem gyenge.”

– Nagyon más ez a szint?
– A Barcelona és a Juventus más. Gyorsaságban nehéz felvenni a versenyt velük. A két csapatban világsztárok szerepelnek, más szint, ismerjük el... A Dinamo Kijev ellenben nem jobb csapat, mint a Ferencváros. Most persze a kijeviek jutottak tovább, de nem vagyok benne biztos, ha jövőre is egy csoportban játszanánk, nem mi kerülnénk ki győztesen a párharcból.

– Júliusban érkezett az Üllői útra, az azóta eltelt időszakot illetően van hiányérzet önben?
– A bajnokságban szeretnék több gólt szerezni. Egyelőre kettőnél járok, a Mezőkövesd és a Diósgyőr ellen voltam eredményes, nem bánnám, ha a hétvégén a Zalaegerszeg ellen meglenne a harmadik gólom is.

– Hogy érzi magát Budapesten?
– Nagyon megszerettem a magyar fővárost. Korábban Albánián kívül csak Horvátországban futballoztam, és nem udvariasságból mondom, Magyarország jobban tetszik. Az elmúlt időszakban meglátogatott a családom, itt volt nálam édesapám, édesanyám és a testvérem is, nekik is tetszett, amit láttak. Ugyancsak nagyon fontos, még komfortosabbá teszi a hétköznapjaimat, hogy érzem a felém áradó bizalmat. Nemcsak a társak és Szerhij Rebrov, a vezetők is teljes mellszélességgel mellettem állnak. Ez nagyon sokat jelent egy támadónak.

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Juventus65114– 4+1015
2. FC Barcelona65116– 5+1115
3. Dinamo Kijev6114 4–13 –9 4
4. FERENCVÁROS615 5–17–12 1

A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2(Morata 46., 84.)
FC Barcelona (spanyol)–Ferencváros 5–1(Messi 27. – 11-esből, Fati 42., Coutinho 52., Pedri 82., O. Dembélé 89., ill. Haratin 70. – 11-esből)

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol) 0–2(O. Dembélé 14., Messi 90+1. – 11-esből)
Ferencváros–Dinamo Kijev(ukrán)2–2(Nguen 59., F. Boli 90., ill. Cihankov 28. – 11-esből, De Pena 41.)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–1(Messi 5. – 11-esből, Piqué 65., ill. Cihankov 75.)
Ferencváros–Juventus (olasz) 1–4(F. Boli 90., ill. Morata 7., 61., Dybala 73., Dvali 81. – öngól)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
Juventus (olasz)–Ferencváros 2–1(C. Ronaldo 35., Morata 90+2., ill. Uzuni 17.)
Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol) 0–4(Dest 52., Braithwaite 57., 70.– a másodikat 11-esből, Griezmann 90+2.)

5. FORDULÓ
December 2., szerda

Ferencváros–FC Barcelona (spanyol) 0–3(Griezmann 14., Braithwaite 20., O. Dembélé 28. – 11-esből)
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)3–0(Chiesa 21., Cristiano Ronaldo 57., Morata 66.)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
Dinamo Kijev (ukrán)–Ferencváros 1–0(D. Popov 60.)
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz) 0–3(C. Ronaldo 13., 52. – mind a kettőt 11-esből, McKennie 20.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik