BL: Egyetlen hibáért is drágán megfizethetünk – Valverde

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.10. 12:06
null
Az első meccs eredménye megalapozta a Barcelona római tréningjének hangulatát (Fotó: AFP)
Továbbjutással kecsegtető előnnyel lép pályára a Barcelona a Roma elleni kedd esti BL-negyeddöntőben az olasz fővárosban, de Ernesto Valverde, a katalánok vezetőedzője nem akar előre inni a „farkasok” bőrére – úgy véli, jobb óvatosnak lenni.

 

„Elég régóta dolgozom ebben a szakmában ahhoz, hogy tudjam, rendkívüli fordulatokat hozhat egy mérkőzés – mondta Ernesto Valverde, akinek remek idényt futó, a spanyol bajnokságot utcahosszal vezető csapata 4–1-re nyerte az első felvonást. – A statisztikák valóban arról tanúskodnak, hogy nehéz nekünk gólt rúgni, mégsem ringathatjuk magunkat abba a hitbe, hogy nem lesz helyzetük vagy nem fognak megpróbálkozni a góllövéssel. Egyetlen hibáért, az önbizalom túlcsordulásáért drágán megfizethetünk – ne feledjük, az elődöntő kapujában állunk.”

Valverde szerint az első eredményt ki kell verni a fejükből – emlékezzünk, tavaly a Barca 0–4-es „odavágó” után 6–1-gyel ejtette ki a PSG-t –, csak a visszavágó állása számít, és a legcélravezetőbb, ha szokás szerint győzelemre játszanak.

„Az első meccsen látottakhoz hasonló játékra számítok a rómaiaktól, bár bizonyosan erősebben kezdenek majd, hiszen az összesítésben hátrányban lévő csapat mi másra törekedne, mint a minél gyorsabban megszerzett első gólra. Szóval kénytelenek lesznek kockázatot vállalni, amit jó futballal kell ellensúlyoznunk.”

 

Bár a két csapat legutóbbi két mérkőzését 10–2-es összesített gólkülönbséggel nyerte meg a Barcelona, és a katalánoké a legjobb védelem ebben a BL-kiírásban (3 kapott gól), éppenséggel akadnak olyan statisztikák is, amelyek önbizalmat adhatnak a „farkasoknak”:

• a Roma az idénybeli hazai BL-meccsein nem kapott gólt, a legutóbbi hármat pedig meg is nyerte;
• a Barcelona egyet sem nyert meg a legutóbbi hat, olasz csapatok elleni idegenbeli BL-mérkőzéséből (négy döntetlen, két vereség – legutóbbi sikere a Milan elleni 2011-es 3–2), és Messi csak két gólt szerzett eddigi kilenc olaszországi vendégszereplése során;
a Roma még sohasem kapott ki otthon a Barcelonától (egy-egy győzelem és döntetlen), és ami a legfontosabb, győzelme a most is áhított 3–0-s különbséggel született meg – igaz, meglehetősen régen, 2002 telén.

 

„Roma-mezben mindig kötelező a maximumot nyújtani, és most rá kell tennünk még egy lapáttal, hiszen jelentős hátrányból kell fordítanunk – mondta Eusebio Di Francesco, az első meccset balszerencsésen, két öngólt összehozva elveszítő »farkasok« vezetőedzője. – A lehető legerősebb csapattal állunk fel, és az utolsó pillanatig szívvel, hittel és legfőképpen nagyon jól kell játszanunk, ha véghez akarjuk vinni az elképzelhetetlent. De azért ne felejtsük el, a Barcelona lesz az ellenfél, egy olyan csapat, amelyet nem egy éjszaka, nem néhány hónap alatt építettek fel, hanem hosszú évek munkájával.”

Radja Nainggolan visszatérhet a római csapatba, Cengiz Ünder felépülésében is reménykednek, Diego Perotti viszont biztosan nem játszhat. A Barca csak a szalagsérüléssel kezelt Lucas Digne-re nem számíthat.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK – a keddi program
20.45:
AS Roma (olasz)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: Sport1)
Az első mérkőzés végeredménye: 4–1 a Barcelona javára
20.45: Manchester City (angol)–Liverpool (angol) (Tv: M4 Sport)
Az első mérkőzés végeredménye: 3–0 a Liverpool javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik