BL: csúcsmeccsek a héten? Ez az öt tuti köztük van!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.08. 11:51
null
Aaron Ramsey szerezte az Arsenal eddigi utolsó gólját – szerdán legalább kettőre lesz szükség (Fotó: Action Images)
Legalább az egyik fél számára lesz tét – ez a közös nevező a labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó idei csoportkörének mérkőzésein, kivéve egyet, a Bayern München zágrábi vendégjátékát. Miközben a horvát fővárosban egy biztos kieső és egy tuti csoportelső randevúzik, négy párbajban mindkét csapat számára a Bajnokok Ligájába jutás a tét – két esetben biztosan, két esetben nagy valószínűséggel az aktuális ellenfél rovására. Öt izgalmasnak ígérkező csata, amelyet kár lenne kihagyni.

 


Csupán harmadik, mégis a Dinamo Kijev helyzete a legkedvezőbb a csoportban?!
RÉSZLETEK ITT!

CHELSEA–PORTO – szerda
Az első mérkőzés eredménye: Porto–Chelsea 2–1

Hasonló a képlet, mint az előző mérkőzésnél, de ez a páros még kevésbé bízhat a másik találkozó kedvező alakulásában, hiszen a Dinamo Kijev az egyelőre pont nélküli Maccabi Tel-Avivot fogadja – márpedig ha Kijevben „elkezd” érvényesülni a papírforma, akkor a játéknap nagy kérdése így módosul: ki jut tovább az ukrán csapat mellett?

Három érv a CHELSEA mellett
A portugál kártya. A kékek eddig mindig győztek, ha portugál csapat látogatott a Stamford Bridge-re. Egyszer-egyszer a Benficát és a Sportingot, háromszor pedig éppen a Portót verték meg, amely ellen az összesített mérlegük is kedvező (4 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség).
A Porto megijed Angliában? Legalábbis erre következtetünk abból, hogy még sohasem nyert kupameccset a szigetországban (2 döntetlen mellett 13 vereség). Emiatt aztán az angol klubok elleni összesített mérlege sem túl fényes (7, 8, 16).
Az erősödő védelem. Noha a Bournemouth elleni hazai 0–1 még az árnyékra is árnyékot vet, a megelőző három tétmeccsét kapott gól nélkül hozta le a Chelsea, és ha ez szerdán is sikerül, megvan a továbbjutás.

Három érv a PORTO mellett
A Chelsea jelene. José Mourinho jelenlegi csapata elképesztően mély gödörben kapálózik, dőlnek a negatív rekordok, a válság állandó téma az angol sajtóban, a feszültség nagy – lehet így fontos meccsre készülődni?!
Azért nem minden úttól félnek. Bár az angliai mérleg nem sok jóval kecsegtet (lásd feljebb), a közelmúlt vendégeskedéseiből erőt meríthet a Porto, hiszen a legutóbbi 14, idegenben lejátszott európai kupamérkőzéséből csak hármat veszített el, ötöt megnyert.
Sőt! A Bayerntől áprilisban kapott hatalmas verés óta a „sárkányok” egyetlen tétmeccset sem veszítettek vendégként: öt döntetlen mellett hétszer győztek – a legutóbbi öt vendégeskedésük rendre három pontot hozott!

Van olyan eset, amikor a szerdai győzelem nem elég az Arsenalnak.
RÉSZLETEK ITT!

OLYMPIAKOSZ PIREUSZ–ARSENAL – szerda
Az első mérkőzés eredménye: Arsenal–Olympiakosz 2–3

Itt már nincs mese: csak az egyik csapat jut be a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe, a másiknak marad az Európa-liga. Mivel az Olympiakosznak három ponttal többje van, mint az Arsenalnak, és azt a plusz hármat történetesen Londonban, az „ágyúsok” otthonában kaparintotta meg, helyzeti előnye megkérdőjelezhetetlen. Más kérdés, hogy az Arsenal nevének hallatán többen jönnek lázba, több ellenfél ereiben fagy meg a vér, mint ha az Olympiakosz kerül szóba. De ér-e bármit is a pireuszi katlanban e presztízsfölény?

Három érv az OLYMPIAKOSZ mellett
Ha Londonban sikerült… Azon a bizonyos szeptemberi játéknapon úgy győzött 3–2-re az Olympiakosz, hogy az ellenfél kétszer egyenlített, azaz kétszer is úgy tűnt, hogy megtöri a 12 angliai veresége után az első győzelmére készülő ellenfelet. A harmadik fór már kitartott, ez erőt adhat.
Szeretik az utolsó napot. A két csapat negyedszer került ugyanabba a BL-csoportba, negyedszer találkoznak az utolsó játéknapon Pireuszban, és korábban mindig a görög csapat győzött (1–0, 3–1, 2–1). Más kérdés, hogy az Arsenal mindháromszor továbbjutott, az Olympiakosz pedig csak egyszer (2010) – kétszer átcsúszott az El-be.
Kedvező tendenciák. Az Olympiakosz 12 forduló után is százszázalékosan vezeti a görög bajnokságot (úton van felé a Panathinaikosz elleni, rendbontás miatt meghiúsult derbi három pontja is), különösen hazai pályán erős, miközben a „szokás szerint” sérüléshullámmal küzdő Arsenal az utóbbi öt idegenbeli tétmeccséből csak egyet nyert meg, hármat elveszített.

Három érv az ARSENAL mellett
A futball farkastörvényei. Az „ágyúsok” mégiscsak jóval erősebb bajnokságban űzik az ipart, ahol a legutóbbi 14 meccsükből csak kettőt veszítettek el, és a második helyen állnak.
A BL-utazás nem mindig zavaró. Igaz, hogy az idén ősszel a zágrábi és a müncheni túra sem hozott pontot, az utóbbi két és fél évben az Arsenal BL-vendégeskedéseinek mérlege pozitív (7 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség – a selejtezőket is számítva).
Az ellenfél keserű angol leckéi. Dacára az Arsenal elleni eredményességnek (4 győzelem, 3 vereség), a pireusziak angol klubok elleni mérlege nem túl kedvező (7 győzelem és 3 döntetlen mellett 15 vereség), miközben az „ágyúsok” görög egyenlege pozitív (8, 3, 6).

Csúnya lenne, ha a Roma hagyná kiénekelni szájából a sajtot.
RÉSZLETEK ITT!

ROMA–BATE – szerda
Az első mérkőzés eredménye: BATE–AS Roma 3–2

Vélhetően ez a párosítás kevés semleges nézőt csábít el (az írásunkban nem részletezett programban is akadnak csillogóbbak, mondjuk, a Manchester City–Mönchengladbach, a Sevilla–Juventus vagy a Benfica–Atlético Madrid mérkőzés), de a tétre nem lehet panasz.

Ugyanis ebből a párharcból is csak az egyik klub folytathatja a BL-ben. A feltételes mód nem véletlen, hiszen döntetlen esetén előfordulhat, hogy egyikük sem jut be a nyolcaddöntőbe – ez esetben értelemszerűen valamelyikük még az Európa-liga nyújtotta csekély vigaszból sem részesül. De vajon melyikük?

Három érv a ROMA mellett
A hagyományos erőviszonyok. Az olasz csapat a játékospiacon magasabban jegyzett, a nemzetközi téren tapasztaltabb, kiélezett csatákban gyakrabban edződő futballistákból áll.
A Stadio Olimpico varázsa. Hazai pályán a Roma még veretlen ebben a BL-szezonban, a Leverkusen ellen kulcsfontosságú győzelmet aratott (3–2), a címvédő Barcelonával 1–1-et játszott.
Az ellenfél illedelmes vendég. A selejtezőket is beleszámítva, a BATE a legutóbbi 14 idegenbeli BL-meccse egyikét sem nyerte meg, és Olaszországban sincs még győzelme (egy 0–0 a Juve ellen és három vereség).

Három érv a BATE mellett
Egyszer már sikerült. Eddigi egyetlen közös mérkőzésükön a boriszoviak meglepetésre 3–2-re megverték esélyesebbnek tartott ellenfelüket, amely ráadásul kisebb hullámvölgyben van (négy tétmeccs győzelem nélkül).
Az ellenfél ingatag védelme. Az idei BL-csoportkörben eddig a Roma kapta a legtöbb gólt (16), és a Serie A-ban is többször (18) került a labda a hálójába, mint a megelőző két idény hasonló időszakában.
A lelki többlet. A fehérorosz csapat történelmi lehetőség előtt áll, korábban még sohasem jutott be a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába.

Leverkusen? Nyerni, és reménykedni, hogy a fejsze veszett nyele visszaforr.
RÉSZLETEK ITT!

LEVERKUSEN–BARCELONA – szerda
Az első mérkőzés eredménye: Barcelona–Leverkusen 2–1

Igen, ötödikként ez a párharc is ide kívánkozik, hiszen amint említettük, győzelme esetén a Leverkusen még reménykedhet a BL-beli folytatásban. A másik küzdő fél, a Barcelona már ott van a nyolcaddöntőben, csakhogy mint címvédő aligha könnyíti majd meg német ellenfele dolgát – amely szintúgy nem könnyítette meg az övét az első mérkőzésen (a 80. percig vezetett a Camp Nouban).

Három érv a LEVERKUSEN mellett
A jó európai tendencia. A megelőző két idényben továbbverekedte magát a csoportkörből, és a mostani BL-szezonban hazai pályán még veretlen (a selejtezőt is számítva két győzelem, egy döntetlen).
Javier Hernández kiváló formája. „Chicharito” a legutóbbi 10 meccsén 11 góllal segítette a Leverkusent.
A spanyol klubok elleni pozitív hazai mérleg: hét győzelem, három döntetlen, öt vereség.

Három érv a BARCELONA mellett
A közös múlt. Bár az első három találkozójukból kettőt a Bayer nyert meg, egy pedig döntetlenre végződött, a legutóbbi hat randevú rendre Barca-sikerrel zárult, függetlenül attól, hogy Németországban (2–1, 3–1) vagy a katalán fővárosban (2–1, 2–0, 7–1, 2–1) volt-e a mérkőzés. A 7–1 alkalmával Lionel Messi öt gólt szerzett.
A kiváló forma. A Barca nem kapott ki a legutóbbi 12 tétmeccsén, gólkülönbsége e találkozókon 38–6, köszönhetően nagyrészt a gólokat rendületlenül termelő Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar triónak.
A védelem is rendben van. Az említett 12 mérkőzéséből hetet kapott gól nélkül teljesített, a szezon elején meg-megingó hátsó alakzat legutóbb október közepén kapott egynél több gólt egy meccsen.

 

MÁR LEJÁTSZOTTÁK

WOLFSBURG–MANCHESTER UNITED 3–2
Az első mérkőzés eredménye: Manchester United–Wolfsburg 2–1

Innen vágtak neki , avagy amit az élet időközben zárójelbe tett:

Úgy feszül egymásnak a két csapat, hogy nem zárható ki, mindketten továbbjutnak, ám tudják azt is, hogy ha a másik mérkőzésen a PSV hazai pályán legyőzi a CSZKA Moszkvát, akkor csak az egyikük maradhat versenyben. A Wolfsburg helyzete a kedvezőbb, hiszen még a döntetlennel is továbbjut, miközben a United csak akkor mehet biztosra, ha nyer.

Három érv a WOLFSBURG mellett
A hely szelleme 1. A német csapat hazai pályán egyelőre százszázalékos a mostani csoportkörben (még gólt sem kapott), miközben az MU még nem nyert idegenben (egy döntetlen, egy vereség).
• A hely szelleme 2. Bár a hétvégén a Dortmund drámai meccsen hazavitte a három pontot, a Wolfsburg előtte 29 bajnokin veretlen maradt odahaza, ennél hosszabb széria mostanában nem akadt a Bundesligában.
Az MU gólképtelensége. Louis van Gaal játékosai a legutóbbi tíz tétmeccsük felén nem találtak a kapuba, és bár a tíz találkozó egyikén sem kaptak ki (a Ligakupából tizenegyesekkel pottyantak ki), az összesen szerzett hét gól nem éppen tekintélyparancsoló. Wayne Rooney távolléte mindenesetre biztató a wolfsburgiak szemszögéből.

Három érv a MAN. UNITED mellett
Az ellenfél európai múltja. A Wolfsburg viszonylag rutintalan a nemzetközi porondon (egyetlen korábbi BL-szereplése alkalmával nem jutott túl a csoportkörön) és az angol klubok elleni kupamérlege is pocsék (egy győzelem, hét vereség).
Az egymás elleni mérleg. A két csapat eddigi mindhárom meccsét a United nyerte meg (2–1, 3–1, 2–1), kettőt a 2009–2010-es BL-szezon említett csoportkörében.
A németországi utazások. A manchesteriek jónak mondható, ötvenszázalékos mutatót ütöttek össze mostani ellenfelük hazájában (5 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség).

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ

DECEMBER 9., SZERDA

E-CSOPORT
20.45: Bayer Leverkusen–FC Barcelona (Tv: Sport2)
20.45: AS Roma–BATE Boriszov
F-CSOPORT
20.45: Dinamo Zagreb–Bayern München
20.45: Olympiakosz Pireusz–Arsenal (Tv: AMC)
G-CSOPORT
20.45: Dinamo Kijev–Maccabi Tel-Aviv
20.45: Chelsea–FC Porto (Tv: M4 Sport)
H-CSOPORT
20.45: Valencia–Olympique Lyon
20.45: KAA Gent–Zenit

CSOPORTÁLLÁSOK ITT!

A KEDDI JÁTÉKNAP EREDMÉNYEIT, TABELLÁIT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik