BL: Fenomenális csapat! Csak be kellett fejeznem a lehetőségeimet – Ronaldo

Vágólapra másolva!
2017.05.02. 23:41
null
Szárnyalás: Cristiano Ronaldo megállíthatatlan az utóbbi BL-mérkőzéseken (Fotó: AFP)
Sokkal, de sokkal simább volt, mint azt meg lehetett jósolni: a Real Madrid Cristiano Ronaldo mesterhármasával 3–0-ra legyőzte az Atlético Madridot a labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntőjében. A Santiago Bernabéu Stadionban az Atlético igen halovány teljesítményt nyújtott, így szinte reménytelen helyzetből várhatja a jövő hét szerdai visszavágót.

A Bajnokok Ligája történetében egyetlen csapat sem fordított meg elődöntőt kétgólos hátrányból a visszavágón. Az Atlético Madridnak háromgólosból kellene fordítania. Summázat: a Real Madrid alighanem a cardiffi finálé résztvevőjének tekinthető, köszönhetően elsősorban Cristiano Ronaldo gólerősségének.

A portugál támadó klasszikus fegyverét (tükörszélsőből indulva átlövés) csak egyszer villantotta meg, akkor nem talált kaput, később azonban klasszikus centermegoldásokkal háromszor is betalált – szerepköre lassan változik, a gólok viszont csak jönnek és jönnek. A Real legutóbbi kilenc BL-góljából nyolcat Ronaldo szerzett!

Az alárendelt szerepet játszó Atlético Madrid vezetőedzője, Diego Simeone higgadtan értékelt, és nem emlegette a Real első gólját – azt ugyanis Sergio Ramos beadásánál lesállás előzte meg (nem ebből született közvetlenül a találat, hanem Casemiro ezt követő, középre lőtt labdájából). Persze ennyire halovány mérkőzés után teljesen felesleges is lenne bírózni.

„Az első félidőben egyik csapat sem futballozott jól, volt veszély a játékban, ám az utolsó passzok nem sikerültek. Viszont a Real betalált. Nekünk is megvolt a ziccerünk Gameiro révén, de Navas menteni tudott. A második félidőben nálunk volt a labda, ám semmit sem tudtunk kezdeni vele, képtelenek voltunk helyzeteket kialakítani, a Real pedig jól kihasználta a megnyíló területeket. Azt mondtam a fiúknak, felejtsék el ezt a meccset, a futball nagyszerű játék, bármi megtörténhet. Benne van egy ilyen vereség. A legvégsőkig küzdeni fogunk, addig, amíg le nem fújják a visszavágót. A Real Madrid jobb volt, kihasználta lehetőségeit, gratulálnunk kell nekik a győzelemhez. A jövő héten megpróbáljuk végrehajtani a lehetetlent. Mi vagyunk az Atlético Madrid és talán, nagyon-nagyon talán képesek is leszünk rá” – vélekedett Simeone.

Az Atlético Madrid alig jutott be a Real tizenhatosán (jobbra) belülre (Forrás: Opta Sports)
Az Atlético Madrid alig jutott be a Real tizenhatosán (jobbra) belülre (Forrás: Opta Sports)

A mesterhármasán és a győzelmen kívül 400. realos gólját is megünneplő Cristiano Ronaldo Simeonéra „rímelve” azt mondta, hogy azért ez a párharc még nem teljesen lefutott. Bár lehet, hogy ez kötelező udvariassági kitérő volt.

„Jókora előnyt szereztünk, de ez még nem döntött el mindent, jövő szerdán be kell fejeznünk a munkát, amit elkezdtünk, mert az Atlético Madrid nagyszerű csapat, és nem véletlenül szerepel az elődöntőben. A csapatjáték diadala volt ez, fenomenális csapatmunkát nyújtottunk – gratulálok mindenkinek! A védelemtől a csatársorig minden a helyén volt, nekem csak be kellett fejeznem a lehetőségeimet. Annak meg külön örülök, hogy megszereztem a 400. gólomat a Real Madrid színeiben” – értékelt Ronaldo.

Zinédine Zidane, a Real szakvezetője különösen annak örült, hogy az Atlético nem talált be a Bernabéuban – sok esélye nem is volt, a Simeone említette Gameiro-zicceren kívül Diego Godínnak akadt még egy lehetősége, ám például Antoine Griezmann helyzetbe sem került, a legveszélyesebb vendégtámadót teljesen ártalmatlanítani tudták.

„Nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, nem könnyű hármat vágni az Atléticónak. Az eredmény önmagában is mutatja, hogy mennyire jól játszottunk – de ettől még jön a visszavágó, és biztos vagyok benne, hogy kínlódni fogunk. Meg kell még küzdenünk a továbbjutásért. Az első félidőben megszereztük a vezetést és további helyzeteink is voltak, aztán a második félidőben értékesítettük is a lehetőségeket. Elégedettek lehetünk. Háromszor találtunk be, és ami még fontosabb, nem kaptunk gólt – nagyon is jól tudjuk, milyen fontossággal bírnak az idegenben szerzett találatok. Ismétlem, elégedettek vagyunk, boldogok vagyunk, de nem estünk eufóriába, nem képzeljük magunkat a döntőbe. Még hosszú út áll előttünk mind a Bajnokok Ligájában, mind a La Ligában” – nyilatkozta Zidane.

Még egy kicsit Cristiano Ronaldóról: a portugál világklasszis idénybeli első nyolc BL-mérkőzésén csupán két gólt szerzett, és a negyeddöntő előtt kilenc találattal maradt el a Bajnokok Ligája góllövőlistáját vezető Lionel Messitől. Három mérkőzéssel és nyolc góllal később Ronaldo már a 11 gólos Messi nyakába liheg (10 találatnál jár), és minden bizonnyal még lesz két mérkőzése az előzéshez. Ha Ronaldo a góllövőlista élén végez, azzal egyedülálló tettet hajt végre – ötször egymás után még sosem nyerte meg ugyanaz a játékos a gólvadászok versenyét a Bajnokok Ligájában, négyszer is csak Ronaldónak (2012–2016) és Messinek (2008–2012) sikerült ez.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–Atlético Madrid (spanyol) 3–0 (1–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 80044 néző. Vezette: Martin Atkinson (angol)
REAL MADRID: K. Navas – Dani Carvajal (Nacho, a szünetben), Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos – Isco (M. Asensio, 68.), Benzema (Lucas Vázquez, 77.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Zinédine Zidane
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Szavics, Godín, Lucas Hernández, Filipe Luís – Koke, Gabi, Saúl Níguez (Gaitán, 58.), Carrasco (Correa, 68.) – Gameiro (F. Torres, 57.), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: C. Ronaldo (10., 73., 86.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik