BL: Cristiano Ronaldo triplája után előzött a Real Madrid

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.22. 15:02
null
Cristiano Ronaldo erősorrendünk élére repítette a Real Madridot (Fotó: Action Images)
Utolsó előtti fordulójához érkezik a Bajnokok Ligája csoportköre, további kérdőjelek egyenesednek ki, és tovább formálódik a nyolcaddöntő mezőnye. Tizenhatos listánkról a Tottenham már az életéért játszik, a Benfica és a Napoli sem engedheti meg magának, hogy vereséget szenvedjen. Európa elitcsapatai közül a Barcelona, a Bayern München és az Atlético Madrid formája is hagy kívánnivalót maga után, s ez erősorrendünkön is megmutatkozik – ám ha van időszak, amikor a szezon során ezen a szinten belefér egy kis üresjárat, ez az.

 

16. (visszatérő) FC PORTO

Még mondja valaki, hogy a sportújságírókba szemernyi könyörületesség sem szorult! A Porto legutóbb a BL-csoportkör rajtja előtt szerepelt 16-os listánkon (a 14. volt), és most éppen akkor „segítjük vissza” oda, amikor a legjobban kell a gyógyír a sajgó sebre: az élvonalba másfél évtized után visszakapaszkodó Chaves tizenegyesekkel kiejtette a kupából, a 32 között… Persze szakmai érvek is szólnak a besorolás javítása mellett: a portóiak a második helyen állnak a portugál bajnokságban, egyetlen vereségük a múlt homályába vész (Sporting, 1–2, augusztus vége), védelmük kiválóan üzemel. BL-csoportjukban két győzelmet behúzva továbbjutással kecsegtető helyen állnak, kedd este Koppenhágában a 16 közé jutásért lépnek pályára. Szóval tekintsük gyors feledtetésre ítélt kisiklásnak a kupabuktát!

15. (12.) TOTTENHAM HOTSPUR

Monacóban vendégszerepel a három helyet veszítő Spurs a csoportküzdelmek ötödik fordulójában. Mindenképpen nyernie kell a Tottenhamnek ahhoz, hogy életben maradjon a továbbjutási esélye, különösen akkor, ha a Leverkusen nem teszi meg azt a szívességet riválisának, hogy pontot hullajt a CSZKA Moszkva otthonában. A francia bajnokságban szereplő monacói gárda ráadásul egy nappal többet pihenhetett a hétvégi bajnokit követően – túl kell lépnie ezeken a nehézségeken Mauricio Pochettinónak és csapatának ahhoz, hogy elérjék céljukat. A menedzser elmondása szerint ebben egy eszköz lehet akár az is, hogy három védővel állnak fel – az Arsenal ellen is így küldte pályára csapatát a szakvezető.

14. (13.) LEICESTER CITY

A Leicester továbbra sem menetel hazájában, előző két bajnokiját elvesztette, így a Tottenhamhez hasonlóan visszaesett rangsorunkban. Némi vigaszt jelenthet a Premier League regnáló bajnokának, hogy a Bajnokok Ligájában továbbra is a G-csoport élén áll. Iszlam Szlimani viszont sérülés miatt nem játszhat a Bruges ellen – a pont nélkül álló belgák ellen ez még talán belefér. A csapatra az igazi BL-erőpróba minden bizonnyal a Porto ellen vár az utolsó körben, a fontos kérdések ott dőlnek el.

13. (14.) NAPOLI

A KEDDI MECCSEK
BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
E-CSOPORT

18.00: CSZKA Moszkva–Bayer Leverkusen (Tv: Sport1)
20.45: Monaco–Tottenham (Tv: Film Mánia)
F-CSOPORT
20.45: Sporting CP–Real Madrid (Tv: Sport1)
20.45: Dortmund–Legia Warszawa (Tv: Sport2)
G-CSOPORT
20.45: FC Köbenhavn–FC Porto
20.45: Leicester City–FC Bruges
H-CSOPORT
20.45: Sevilla–Juventus (Tv: M4 Sport)
20.45: Dinamo Zagreb–Lyon

Lorenzo Insigne tavasz óta először gólt szerzett, sőt mindjárt kettőt, ami a hétvégén bajnoki győzelmet ért Udinében (2–1). Marek Hamsík egymást követő három tétmeccsen a kapuba talált, az ő gólja kellett például az isztambuli BL-pontmentéshez (1–1). Ezek bizony jó hírek egy olyan csapatnál, amelyiknél a korábbi gólvágó (Gonzalo Higuaín) eligazolt, míg az őt pótolni igyekvő (Arkadiusz Milik) súlyos sérülés miatt januárig biztosan nem játszhat. Nagy különbségű győzelmek újabban nem jellemzik a Sarri-legénységet, csakhogy az izzadságos munkával megszerzett pontok értéke sem lebecsülendő. A Juventus elleni rangadó elveszítése óta a Napoli nem kapott ki (egy győzelem, két döntetlen), az októberben megjárt gödörtől, úgy tűnik, biztonságos távolságra egyensúlyozta magát, és a Dinamo Kijev szerdai legyőzésével akár biztossá is teheti a továbbjutását.

12. (15.) BENFICA

Sosem látott erősorrend-magasságban szárnyal a Benfica! A Dinamo Kijev elleni második BL-siker (1–0), az utolsó pillanatban döntetlenre mentett portói bajnoki rangadó (1–1) és a Marítimo elleni kupavérfürdő (6–0) keltette légáramlat három hellyel feljebb emelte a lisszaboni együttest – rangsorunkban ősszel ez a legjobb pozíciója. Rui Vitória emberei az utóbbi bő egy hónapban csupán egy gólt kaptak – azt a bizonyos portóit –, ötpontos előnnyel és veretlenül vezetik bajnokságukat. A Besiktas elleni szerdai, isztambuli „nagy, közös sasreptetésen” a továbbjutás is meglehet, amihez persze nem elég, ha a védelem szokás szerint állja a sarat – kell a gól, a győzelem is. Biztató, hogy az említett hétvégi kupameccsen négy támadó (Cervi, Goncalo Guedes, Jiménez, Mitroglu) is a kapuba talált, Mitroglu kétszer is.

11. (11.) MONACO

Alighanem kevesen fogadtak volna arra, hogy két körrel a vége előtt kétpontos előnnyel vezetik a hercegségbeliek a BL-csoportjukat a Bayer Leverkusen és néggyel a Tottenham előtt. A négyes negyedik tagjától, az orosz CSZKA Moszkvától négy pontot ragadtak el a monacóiak, akik most a Tottenham ellen – a nem éppen oroszlánbarlangnak számító – hazai pályán a továbbjutásért lépnek pályára. Radamel Falcao újra a régi, szórja a gólokat, az idényben már kilencnél jár, az aktuális felfedezett, a balszélső Thomas Lemar bemutatkozott a francia válogatottban, Leonardo Jardim mesternek olyan luxusgondjai vannak, mint hogy az összes angol élcsapat által csábított jobb oldali védőt, Fabinhót egy ideje szűrőként játszatja, mert remek formába lendült a francia válogatottban idén szeptember óta már hatszor szereplő, egy kivételével az összes mérkőzést végigrobotoló Djibril Sidibé. Csak jelzésképpen: a legutóbbi, Lorient elleni bajnokin majdnem negyvenmillió eurót ért a kispadon helyet foglaló labdarúgók játékjoga. Csak a csapat eszének, Joao Moutinhónak a sérülése ne lenne…

10. (10.) SEVILLA

A Sevilla pozíciója nem változott a három héttel ezelőtti állapotokhoz képest, továbbra is a 10. helyen áll. Az andalúziai csapat kedden a Juventust fogadja, és ha nem kap ki, biztosítja helyét a legjobb tizenhat között, ami azt jelentené, hogy sorozatban negyedszer már nem nyerhetné meg az Európa-ligát. Amennyiben Vitolóék legyőzik a Serie A címvédőjét, a továbbjutás mellett a csoportelsőséget is „zsebre tehetik”.

9. (9.) PARIS SAINT-GERMAIN

Ahogyan azt várták tőle, a PSG magabiztosan jutott tovább a csoportkörből, ráadásul Bázelben két „érdekes” játékos szerezte a gólokat: a futógép, az állítólag elvágyódó, de már új szerződésének tervezetét bújó-fontolgató Blaise Matuidi, és a gyakorlatilag harmadik számú jobbhátvéd, a nyáron hétmillió euróért vett Thomas Meunier. Nem meglepő az sem, hogy a svájci siker után a hazai bajnokságban is kezd kiegyenesedni a PSG, ennek a Stade Rennes és a Nantes itta meg a levét. Most már fontosabb talán a Ligue 1, mint a BL, de már csak presztízsokokból sem engedhetik meg a franciák, hogy tartalékosan vagy pláne „feltartott kézzel” álljanak ki az angol fővárosban az Arsenal ellen. Majd december 6-án hozza el sok párizsi tartaléknak a BL-főszerepet a Mikulás, a bolgár Ludogorec ellen…

8. (4.) ATLÉTICO MADRID

A SZERDAI MECCSEK
BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT

20.45: Arsenal–PSG (Tv: Sport2)
20.45: Ludogorec Razgrad–FC Basel
B-CSOPORT
18.45: Besiktas–Benfica (Tv: Sport2)
20.45: Napoli–Dinamo Kijev
C-CSOPORT
20.45: Celtic–FC Barcelona (Tv: Sport1)
20.45: Mönchengladbach–Manchester City (Tv: M4 Sport)
D-CSOPORT
18.00: Rosztov–Bayern München (Tv: Sport1)
20.45: Atlético Madrid–PSV (Tv: Film Mánia)

Megtorpant az Atlético. A madridi alakulat a La Ligában a legutóbbi négy mérkőzéséből hármat elveszített, míg a BL-ben odahaza csak nagy nehezen gyűrte le az orosz FK Rosztovot. A formahanyatlás következtében Diego Simeone együttese erősorrendünkben visszacsúszott a nyolcadik helyre, a Bajnokok Ligájában viszont továbbra is csoportelső, három pont az előnye a Bayern Münchennel szemben. Ennek megőrzése valószínűleg nem ezen a héten, hanem két hét múlva lesz igazán nehéz feladat, amikor az Atlético Münchenbe látogat.

7. (8.) BORUSSIA DORTMUND

Thomas Tuchel csapata az utóbbi hetekben kilábalt a gödörből. A BVB az előző két fordulóban öt pontot hozott a Bayern Münchenen a német bajnokságban, a hétvégén 1–0-ra győzte le a nagy riválist. A BL-ben a Real Madrid múltkori döntetlenje azt jelentheti, hogy a Dortmund már a nagy csoportrangadó előtt megnyerheti a csoportot, ha legyőzi Nikolics Nemanjáékat, és a királyiak nem nyernek Lisszabonban a Sporting otthonában.

6. (7.) MANCHESTER CITY

Pep Guardiola tanítványai alaposan megtréfálták az FC Barcelonát az előző körben – három gólt szerezve küldték haza a katalánokat, így a C-csoport első helyéért zajló küzdelem egyáltalán nem lefutott. A Premier League-ben a hétvégén 2–1-es győzelmet aratott a gárda a Crystal Palace ellen, így továbbra is szorosan tapad a Chelsea-re és a Liverpoolra is. Az aktív rotációba két góllal visszatérő Yaya Touré további szerepeltetésére kíváncsiak vagyunk – az elefántcsontparti középpályás azt nyilatkozta, tudta, edzőjének még szüksége lesz rá, így nem érte váratlanul, hogy játszania kellett. Szerdán a Mönchengladbach otthonában kötelező feladat vár a Cityre.

5. (6.) ARSENAL

A londoniak egy hellyel feljebb kapaszkodtak, így mondhatjuk, hogy már a közvetlen élmezőnyhöz tartoznak. Habár sokáig úgy tűnt, az MU ellen megszakad a hosszú sorozat, Arsene Wenger fiai tovább őrzik veretlenségüket, már 17 tétmérkőzés óta nem találtak legyőzőre. Illetve a csapat háza táján a következő jó hír, hogy a kulcsemberré váló spanyol hátvéd, Héctor Bellerín aláírta szerződéshosszabbítását. A következő erőpróba a PSG ellen vár a gárdára, a szerdai összecsapás minden bizonnyal eldönti, ki nyeri az A-csoportot.

4. (5.) JUVENTUS

A Lyon elleni hazai BL-döntetlent két kötelező bajnoki győzelem követte (2–1 idegenben a Chievo, 3–0 otthon a Pescara ellen), az eddig sem csekély előny hétpontosra nőtt az olasz bajnoki tabellán – szóval ha nincs is csúcsformában a Juve, a felvezetésre nem lehet panasz, az eredménygörbe nem ad okot aggodalomra. Sevillában azonban alighanem az ősz egyik legnehezebb meccse vár a csapatra, és bár a tavalyi vereség megismétlődése sem sodorná nagy veszélybe a továbbjutást, Massimiliano Allegri vezetőedző azért rendesen tartalékolt erre a fellépésre. Paulo Dybala továbbra is sérült, és Gonzalo Higuaín játéka is kérdéses, viszont Mario Mandzukic egyre gyakrabban pöttyintgeti a gólokat. Egy újabb találat akár továbbjutással felérő győzelmet is eredményezhet, ha közben a védelem az eddigi őszi sikereket megalapozó formában – de inkább annál is jobban – teljesít.

3. (3.) BAYERN MÜNCHEN

Carlo Ancelotti csapatának volt már kisebb hullámvölgye az idei szezonban, s most újra gödörben a bajorok. A gárda a legutóbbi két bajnokiján csupán egy pontot szerzett, s a jó játékkal is adós maradt. A csoportból ugyan már továbbjutott a müncheni együttes, ám az első hely elérése nehéz feladatnak ígérkezik. Ehhez most muszáj győznie Rosztovban. Ha Thomas Mülleréknek mégsem sikerül nyerniük, valószínűleg a második helyen jutnak tovább.

2. (1.) FC BARCELONA

A Barcelonának nemcsak a formája esett vissza az utóbbi hetekben, hanem a power rankingben elfoglalt helyezése is. A katalánok az elmúlt hétvégén nem bírtak a Málagával a bajnokságban, míg a BL-ben november 1-jén 3–1-re kikaptak a Manchester Citytől. Az angliai vereségtől egyébként nem kell kétségbeesniük a Barca-szurkolóknak, hiszen a csoportelsőség és a továbbjutás sorsa még mindig a csapat kezében van – igaz, szerdán a Celtic otthonában már nem fér bele, hogy a Barca ismét vesztesen hagyja el a pályát.

1. (2.) REAL MADRID

Az ősi rivális Barcelonát megelőzve a Real Madrid átvette a vezetést erősorrendünkben. A királyiak három héttel ezelőtt pontokat hullajtottak a Legia Warszawa otthonában – ami akár a csoportelsőségükbe is kerülhet –, utána viszont a bajnokságban mindkét meccsüket megnyerték, az Atlético Madrid otthonában Cristiano Ronaldo triplájával 3–0-s győzelmet arattak, és az előnyük négy pontra nőtt a La Liga élén a Barca előtt. Lisszabonban azért kellene győzni a madridi együttesnek, hogy legyen tétje a Dortmund elleni rangadónak.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Arsenal 4 3 1 12– 3 +9 10
2. Paris SG 4 3 1 9– 3 +6 10
3. Ludogorec 4 1 3 4–13 –9 1
4. FC Basel 4 1 3 2– 8 –6 1
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Napoli 4 2 1 1 9–7 +2 7
2. Benfica 4 2 1 1 6–5 +1 7
3. Besiktas 4 1 3 6–5 +1 6
4. Dinamo Kijev 4 1 3 2–6 –4 1
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 4 3 1 14– 4 +10 9
2. Manchester City 4 2 1 1 10– 8 +2 7
3. Mönchengladbach 4 1 1 2 4– 7 –3 4
4. Celtic 4
2 2 4–13 –9 2
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Atlético Madrid 4 4 5– 1 +4 12
2. Bayern München 4 3 1 11– 3 +8 9
3. PSV Eindhoven 4 1 3 4– 9 –5 1
4. Rosztov 4
1 3 3–10 –7 1
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Monaco 4 2 2 7–3 +4 8
2. Bayer Leverkusen 4 1 3 4–3 +1 6
3. Tottenham 4 1 1 2 2–3 –1 4
4. CSZKA Moszkva 4 2 2 3–7 –4 2
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 4 3 1 11– 3 +8 10
2. Real Madrid 4 2 2 12– 7 +5 8
3. Sporting CP
4 1 3 4– 5 –1 3
4. Legia Warszawa 4 1 3 4–16 –12 1
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Leicester City 4 3 1 5– 0 +5 10
2. FC Porto 4 2 1 1 4– 3 +1 7
3. FC Köbenhavn 4 1 2 1 5– 2 +3 5
4. FC Bruges 4 4 1–10 –9 0
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Sevilla 4 3 1 6– 0 +6 10
2. Juventus 4 2 2 6– 1 +5 8
3. Lyon 4 1 1 2 4– 3 +1 4
4. Dinamo Zagreb 4 4 0–12 –12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik