BL: szuperügynök képviseli, kedden történelmet írhat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.17. 20:16
null
Moise Kean a hétvégén még a kispadon ült (Fotó: AFP)
Moise Kean lehet az első olyan labdarúgó, aki kettessel kezdődő születési évszámmal lép pályára a Bajnokok Ligájában. A Juventus 2000. február 28-án született támadója mindenesetre ott van a „zebrák” Lyonba utazó keretében, készen áll arra, hogy történelmet írjon.

 

Mario Mandzukic és Marko Pjaca sérülése nyitotta meg az utat Moise Kean előtt, aki ott ült a kispadon az Udinese elleni szombati bajnokin (2–1), de Massimiliano Allegri végül nem küldte pályára – így a felnőttek közötti debütálása egyelőre várat magára.

A Juve utánpótlásában középcsatárként és balszélsőként foglalkoztatott Kean elefántcsontparti szülők gyermekeként az olaszországi Vercelliben született, kézenfekvő tehát az összehasonlítás: ő lehet az új Mario Balotelli (a Palermóban született fenegyerek felmenői ghánai bevándorlók).

„Nagyon kedvelem, mint futballistát, de a hülyeségeit nem kívánom megismételni” – zárta rövidre a témát Kean, akinek az ügynöke – még egy párhuzam – ugyanaz, aki Balotellié (meg Zlatan Ibrahimovicé és Paul Pogbáé): a világsztárok sorát menedzselő Mino Raiola.

„Nem azért mondom, mert az én játékosom, hanem a képességeire alapozva: világklasszis lehet belőle, a Juve legnagyobb sztárjainak egyike – jellemezte Keant nemrég a szuperügynök. – A tehetsége, a fizikuma, a hozzáállása, az eltökéltsége mind azt ígéri, hogy nagyszerű pályafutás áll előtte.”

A kulisszák mögött úgy tartják, hogy az 54-szeres olasz válogatott Claudio Marchisio óta ő a Juventus-akadémia legígéretesebb „terméke” – nem véletlen, hogy a Manchester City és az Arsenal már ott sertepertél körülötte.

S hogy ha választás elé kerül, melyik válogatottat kívánja képviselni?

„Sohasem felejtem el az elefántcsontparti származásomat, de én már Olaszországban születtem és nőttem fel, és ez meghatározza, melyik mezt akarom viselni, ha eljön az ideje.”

Mint alábbi táblázatunkból kiderül, Kean keddi pályára lépése esetén „csak” a negyedik legfiatalabb BL-játékos lenne a maga 16 évével és 232 napjával, de ha gólt szerezne, azzal bizony másodszor is történelmet írna.

Az ifjúsági BL-ben már 15 évesen pályára lépett, az idén pedig már gólt is szerzett: mindkét meccsén egyet-egyet.

EGY KIS STATISZTIKA
A BL-BEN PÁLYÁRA LÉPŐ LEGFIATALABB JÁTÉKOSOK
Céléstine Babayaro (Anderlecht) 16 éves 87 napos (1994)
Alen Halilovic (Dinamo Zagreb) 16 éves 128 napos (2012)
Youri Tielemans (Anderlecht) 16 éves 148 napos (2013)
A BL-TÖRTÉNET LEGFIATALABB GÓLSZERZŐI
Peter Ofori-Quaye (Olympiakosz) 17 éves 195 napos (1997)
Mateo Kovacic (Dinamo Zagreb) 17 éves 216 napos (2011)
Cesc Fabregas (Arsenal) 17 éves 218 napos (2004)
Forrás: uefa.com

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik