BL: A döntetlen katasztrófa lett volna 3–0 után – Gulácsi Péter

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.12.10. 09:28
null
Gulácsi megkönnyebbült a lefújás után (Fotó: Getty Images)
A magyar válogatott játékos szerint csapata az első fél órában lefutballozta a Manchester Unitedet, és boldog, hogy társaival elérték a sorsoláskor megfogalmazott célt, a továbbjutást.

Parádés győzelmet aratott kedd este a Leipzig, amely a Manchester United 3–2-es legyűrésével egyrészt kiejtette angol riválisát, s ami ennél sokkal fontosabb, továbbjutott csoportjából a tavasszal a nyolcaddöntővel kezdődő kieséses szakaszba. A német élcsapat az előző BL-kiírásban az elődöntőig menetelt Julian Nagelsmann vezetőedző irányításával, és ezúttal is lesz lehetősége megmutatni magát a szűkebb elitben. A továbbjutás kiharcolásában tevékeny részt vállalt Gulácsi Péter – vele beszélgettünk.

– Mire gondolt a lefújás után?
– Nagy megkönnyebbülést éreztem – mondta a Nemzeti Sportnak a Manchester United elleni 3–2-es győzelem másnapján a Leipzig 30 éves, 36-szoros magyar válogatott kapusa. – Végig a kezünkben volt a győzelem, de a figyelmetlenségünk és némi balszerencse miatt szoros lett a vége. Háromgólos vezetés után a döntetlen katasztrófa lett volna, szerencsére megőriztük az előnyt, és továbbjutottunk. Amikor kisorsolták a csoportot, a nyolcaddöntő elérése volt a célunk, de reálisan nézve a helyzetünket, az Old Traffordon elszenvedett öt-nullás vereséggel nagyon nehéz helyzetbe sodortuk magunkat. A keddi mérkőzés első harminc percében viszont lefutballoztuk a Manchestert, és bár a második félidőben, kétgólos hátrányban igyekezett beszorítani minket, a harmadik gólunk a legjobbkor érkezett. Ezzel együtt a végén fegyelmezettebben kellett volna védekezni, talán a tapasztalatlanságnak tudható be, hogy a biztos vezetés után izgulnunk kellett az utolsó percekben.

– A védései nélkül aligha született volna meg a győzelem, a kilencvennegyedik percben például saját csapattársa, Nordi Mukiele rossz mentési kísérlete után kellett nagyot védenie.
– Sok feladatot adtak a manchesteri játékosok, örülök, hogy én is kivettem a részem a sikerből. Az említett helyzetnél szerencsére még idejében sikerült összezárnom a lábamat, talán az volt a legfontosabb mentés az összes közül. Összességében jól védekeztünk, a Manchester nem tudott olyan tiszta helyzeteket kialakítani, mint amilyenekből mi szereztük a góljainkat, többnyire az átlövéseket és az éles szögből leadott kísérleteket kellett védenem. Az is tény ugyanakkor, hogy a legutóbbi három meccsen nyolc gólt kaptunk, ami korábban nem jellemzett minket.

– Ennek mi az oka?
– A védekezésnél a fegyelem és a koncentráció sem hiányozhat, csakhogy az idény feléhez közeledve egyre fáradtabbak vagyunk. Emiatt kicsit több helyet hagyunk az ellenfélnek, több ideje van dönteni, és most olyan csapatokkal találkoztunk, amelyek azonnal megbüntették a kihagyásainkat. Ugyanakkor eljutottunk arra a szintre, hogy már mi is ki tudjuk használni az ellenfél megingásait, akkor is, ha a Bayern München vagy a Manchester United ellen lépünk pályára. Az elmúlt meccseken szenzációs volt a támadójátékunk, a szerda-szombat ritmus ellenére kellően frissek maradtunk, jó döntéseket hoztunk, és a helyzetkihasználásunk is remek volt.

BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT
, 6. FORDULÓ
December 8., kedd
RB Leipzig (német)–Manchester United (angol) 3–2 (Angelino 2., Haidara 13., J. Kluivert 69., ill. Bruno Fernandes 80. – 11-esből, Maguire 82.)
December 9., szerda

Paris Saint-Germain (francia)–Istanbul Basaksehir (török) 5–1 (Neymar 21., 38., 50., Mbappé 42., 62. – az elsőt 11-esből, ill. Mehmet Topal 57.)

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Paris SG 6 4
2 13– 6 +7 12
2. RB Leipzig 6 4
2 11–12 –1 12
3. Manchester United 6 3 3 15–10 +5 9
4. Istanbul Basaksehir 6 1
5 7–18 –11 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik