Kimaradt salzburgi helyzetek, kíméletlen Bayern-válaszok

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2020.11.25. 20:50
null
Robert Lewandowski (9) góljával került előnybe a Bayern München (Fotó: AFP)
A címvédő Bayern München 3–1-re legyőzte a Szoboszlai Dominikkal felálló FC Salzburgot a Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában. Mivel a kvartett másik mérkőzésén az Atlético Madrid nem tudta legyőzni a Lokomotiv Moszkvát, már most eldőlt, hogy a Bayern az A-csoport élén zár.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT
BAYERN MÜNCHEN (német)–FC SALZBURG (osztrák) 3–1 (1–0)
München, Allianz Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Grinfeld (izraeli)
BAYERN:
Neuer – Pavard (L. Hernández, 63.), J. Boateng, Alaba, C. Richards (Javi Martínez, 79.) – Roca, Goretzka – Gnabry (L. Sané, 63.), Th. Müller, Coman (Douglas Costa, 79.) – Lewandowski. Vezetőedző: Hansi Flick
SALZBURG:
Stankovic – Kristensen, Ramalho, Wöber, Ulmer – Mwepu (Ashimeru, 71.), Junuzovic (Adeyemi, 71.), M. Camara, Szoboszlai (Sucic, 71.) – M. Berisha, Koita. Vezetőedző: Jesse Marsch
Gólszerző: Lewandowski (42.), Wöber (52. – öngól), L. Sané (68.), ill. M. Berisha (73.)
Kiállítva: Roca (66.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Három héttel korábban a Salzburg a hajráig egyenrangú partnere volt a Bayern Münchennek, a végét azonban nem bírta, így a címvédő az utolsó negyedórában átgázolt rajta. Mindezek után a legnagyobb kérdés az volt, hogy ezúttal képes lesz-e bő kilencven percen keresztül koncentrálni Jesse Marsch együttese.

Az amerikai tréner elégedett lehetett, csapata kiválóan kezdett az Allianz Arénában, a bajorok bő fél órán keresztül nem tudtak eljutni kaput találó lövésig, miközben az osztrákok többször is megtornáztatták Manuel Neuert.

A Salzburg legnagyobb első félidei lehetőségét Szoboszlai Dominik hagyta ki, a magyar válogatott futballista Mergim Berisha remek kiugratása után vezethette a labdát egy az egyben Neuerre, de nagy helyzetben az égbe bombázott.

A Bayernnél érződött a sérültek, különösen Joshua Kimmich hiánya, a vendégek nemegyszer gyakorlatilag átrohantak a középpályán, és többször is Neuer bravúrja kellett a gól nélküli állás tartásához.

A salzburgi lehetőségek ellenére a Bayern irányította a játékot, s mi sem bizonyítja jobban a müncheniek klasszisát, mint hogy a kevés helyzetek egyike elegendőnek bizonyult a vezetés megszerzéséhez: Thomas Müller lövését követően a labdát Cican Stankovic éppen Robert Lewandowski elé ütötte, akinek nem szokása ilyenkor hibáznia, ezúttal sem tette (1–0).

Bánhatta az elpuskázott lehetőségeket a Salzburg, különösen a második félidő kezdetének fényében: Kingsley Coman lövését Maximilian Wöber próbálta blokkolni, de éppen így csapta be Stankovicot a lövés (2–0).

A félidő közepén pörögtek fel igazán az események, előbb az első BL-meccsét játszó Marc Rocát állította ki második sárga lappal a játékvezető, majd a nem sokkal korábban beállóLeroy Sané növelte háromgólosra a különbséget, hogy aztán szinte azonnal Berisha csökkentse vissza kettőre (3–1).

A Salzburgnak emberelőnyben is voltak helyzetei – 11-szer talált kaput az osztrák csapat –, de Berisháétól eltekintve ezek mind kimaradtak. A lehetőségeivel jobban gazdálkodó Bayern München a negyedik BL-csoportmeccsét (sorozatban a 15. BL-találkozóját!) is megnyerte, ezzel matematikailag is biztossá tette csoportelsőségét, egyúttal a helyét a legjobb 16 között.

Igaz, kellett ehhez az is, ami Madridban történt...

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Atlético Madrid (spanyol)–Lokomotiv Moszkva (orosz) 0–0

A Luis Suárezt a koronavírus, Diego Costát pedig trombózis miatt nélkülöző Atlético Madrid helyzetek garmadájából sem tudott gólt szerezni a Lokomotiv Moszkva ellen. Az első félidőben Ángel Correa, majd Marcos Llorente hibázott ziccert. A fordulás után Yannick Carrasco lövése, majd Guilherme nagy bravúrja után Koke ugyan a kapuba talált, ám a videobíró visszavonta a gólt – lesről született a gól.

A folytatásban Joao Félix tizenhatoson belüli esése és a játékvezető határozott továbbot intése borzolta a spanyol kedélyeket – mondani sem kell, Diego Simeone vezetőedző kis híján idegbajt kapott a kispadnál. A hajrában aztán a volt fehérvári Zé Luis hozhatta volna össze a slusszpoént, ám a 94. percben hiába került a földre a büntetőterületen belül – Slavko Vincic sípja éppen úgy néma maradt, mint szűk 20 perccel korábban (0–0).

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München4415–4+1112
2. Atlético Madrid41214–7–35
3. Lokomotiv Moszkva4314–5–13
4. Salzburg4137–14–71

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

Hat perc a ráadás.

84. PERC: Sucic elvitte Neuer mellett a labdát, majd ellőtte keresztbe a kapu előtt...

81. PERC: Lewandiwski cselezett a bal lábára, Stankovic leért a visszahúzott labdára.

79. PERC: Újabb hazai cserék, Douglas Costa és Javi Martínez is lehetőséget kap, Comannak és Richardsnak ennyi volt.

73. PERC: GÓÓÓL, OTT A SZÉPÍTÉS! Kristensen jobb oldalról érkező beadását Berisha lőtte közelről a kapuba (3–1).

71. PERC: Három csere a Salzburgnál, Szoboszlai is elhagyja a pályát.

70. PERC: Egészen elképesztő! Berisha egy visszacsel után lőtt, Neuerezt is, majd Mwepu közeli ismétlését is bravúrral védte.

68. PERC: GÓÓL, ELDÖNTI A BAYERN! A balról érkező beadásnál Sanénak gyakorlatilag nem a védőt, hanem Lewandowskit kellett megelőznie, megtette, és mintaszerűen a bal alsóba bólintott (3–0).

66. PERC: Hoppá, emberelőnybe került a Salzburg! Roca lépett oda kíméletlenül Junuzovicnak, s mivel volt már egy sárga lapja, a másodikkal jegyet váltott egy korai zuhanyzásra.

63. PERC: Kettőscsere a Bayernnél, Gnaby és Lucas Hernández a pályán Gnabry és Pavard helyett.

55. PERC: Szoboszlai próbálkozott távolról, a labda nem sokkal kerülte el a jobb alsót. Neuer egyébként rajta volt, visszahúzta a kezét, hogy ne legyen szöglet.

52. PERC: GÓÓÓL, OTT A MÁSODIK! Coman húzott befelé, s bár nem találta el igazán jól a labdát, a blokkolni igyekvő Wöber lábáról a kapuban kötött ki a lövés (2–0).

50. PERC: Szoboszlai magasan rúgta meg a labdát, ami így elzúgott a jobb felső fölött.

49. PERC: Mweput vágták fel, nagy lehetőség előtt Szoboszlai és a Salzburg, 20 méterről jár a szabadrúgás.

48. PERC: Roca taposta meg Junuzovicot, sárga lap.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45. PERC: Koita estében vette célba a rövid sarkot, Neuer odaért

42. PERC: GÓÓÓL, VEZET A BAYERN!Lewandowski sarkazta vissza a labdát Müllernek, akinek a lövését Stankovic éppen a lengyel elé ütötte, ő pedig közelről nem hibázott (1–0).

40. PERC: Mwepu próbált szerencsét ballal, Neuernek ez csemege.

35. PERC: ÓRIÁSI ZICCER! A bal szélre kihúzódó Berisha hozta ziccerbe Szoboszlait, a magyar válogatott játékos szemben állt Neuerrel, de nagy helyzetben a kapu fölé bombázott.

33. PERC: Roca remek indítással találta meg Lewandowskit, ám a lengyel most túlszínezte, a védők végül leszerelték.

Sokat elmond a vendégek védekezéséről, hogy még nem jegyezhettünk fel kaput talált Bayern-lövést.

30. PERC: Mwepu nem bírt a túlerővel, Pavard elpöckölte a labdát, amit Goretzka lőtt bele a blokkba.

28. PERC: Gnabry balról érkező szöglete után Lewandowski csúsztatott kapu mellé.

A Salzburg az előző három, német csapat elleni idegenbeli európai kupamérkőzéséből kettőt megnyert, legutóbb 2018 szeptemberében az RB Leipzig ellen.

24. PERC: Komikus jelenetek: Neuer jött ki tisztázni a kapujából, majd miután eltakarította az összes labdát, a bedobást is megzavarta egy sárga lapért cserébe.

18. PERC: Junuzovic ugratta volna ki Szoboszlait, Boateng jó helyezkedéssel lefülelte az osztrák passzát.

15. PERC: MI MARADT KI? Alaba könnyelmű labdaeladása után Berisha nem tudta elpöckölni Neuer mellett a labdát, a kipattanót Szoboszlai tette okosan középre, ezúttal Mwepu lövésénél védett a német kapus.

12. PERC: Gnabry labdaszerzése után Lewandowski tekert jó 20 méterről, körülbelül egy métert tévedett a lengyel.

10. PERC: Centiken múlott a Bayern-gól! Müller megpattanó beadását éppen Gnabryhoz fejelték, aki a tizenhatos vonaláról kapásból rátűzte, a labda alig kerülte el a kapu bal oldalát.

7. PERC: Coman tört be egy indítással a tizanhatoson belülre, a visszagurítását követően Müller lövése gyengén sikerült, ráadásul Ramalho is blokkolt.

5. PERC: Szoboszlai is villant egyet, a bal szélről nyeste finoman középre a labdát, a visszazáró Gnabry mentett szögletre a hosszún.

4. PERC: Gyorsan fordult a kocka, Kristensennek kellett az utolsó pillanatban tisztáznia.

3. PERC: Az első lövés az aktívan kezdő vendégeké, Camara próbálkozásában azonban nem volt erő, és középre is ment, Neuer magabiztosan fogta.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Salzburg indította útjára a labdát.

A találkozót egyperces gyászszünet előzi meg Diego Maradona emlékére.

Piros szerelésben játszik a Bayern München, feketében a Salzburg.

Kis emlékeztető: három héttel korábban 6–2-re nyert a Bayern, arról a mérkőzésről itt olvashat.

A mérkőzést az izraeli Orel Grinfeld vezeti.

A csoport másik mérkőzésén az Atlético Madrid és a Lokomotiv Moszkva találkozik.



A mérkőzést a Spíler2 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Bayern München–Salzburg Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A Bayern München és a Salzburg sem hangolt megfelelően az egymás elleni szerdai BL-mérkőzésre. Hazájuk bajnokságában az osztrákok szombaton 3–1-es vereséget szenvedtek a Sturm Graztól, míg a bajorok menetelését a Werder Bremen állította meg 1–1-es döntetlennel. Ha mindez nem lenne elég, sérülések miatt is szép számmal gyarapodhatnak a ráncok a két csapat vezetőedzőjének homlokán. Salzburgi oldalon Antoine Bernede, Okugava Maszaja és Patson Daka biztosan nem léphet pályára a szerda esti találkozón, míg a münchenieknél a már korábban oldalvonalon kívülre kerülő Alphonso Davieshez és Joshua Kimmichhez a hétvégi korai lecserélésével Lucas Hernández csatlakozott.

„Reménykedem Lucas Hernández játékában, Bouna Sarr, Corentin Tolisso és Niklas Süle ugyanakkor biztosan nem lép pályára – nyilatkozta Hans-Dieter Flick, a Bayern München vezetőedzője a mérkőzés előtti hivatalos sajtótájékoztatón. – A Salzburg az előző fordulóban is megmutatta, hogy jelentős játékerőt képvisel, kerete tele van tehetséges futballistával. Kifejezetten kellemetlen ellenfél, gondot okozhat a védelmünknek, amely szeretném, ha ezúttal sokkal hatékonyabban működne.”

A két csapat előző összecsapásán, november 3-án az osztrákok 78 percig jól tartották magukat, 2–2-es eredménnyel fordultak a mérkőzés hajrájára, amelyben azonban elfogy­tak, és négy gólt kaptak. Leon Goretzka vezetőedzőjéhez hasonlóan óvatosan tekint a mérkőzés elé, és biztos benne, hogy Joshua Kimmich hiányában is megoldják a védekezést.

„Mindenképpen nyerni akarunk, és minél hamarabb kivívni a továbbjutást a csoportból – mondta a német középpályás az fcbayern.com-nak.  – Lehet, nem a legerősebb összeállításban lépünk pályára a sérülések miatt, de nagyon összetartó társaság vagyunk. Bárki pályára léphet, ugyanolyan minőségi játékot tudunk nyújtani. Az összecsapást az első perctől kezdve irányítanunk kell. Egy pillanatra sem becsülhetjük le a Salzburgot, különben pórul járhatunk.”

Miközben a Bayern München sorozatban a tizenötödik győzelmére készül a Bajnokok Ligájában, a Salzburgnak létfontosságú pontjai gyarapítása. Ehhez főként a védekezést kell megszerveznie Jesse Marsch vezetőedzőnek, mivel hiába szerzett mindhárom eddigi mérkőzésén két-két gólt a csapata – a Dortmund ennyivel vezeti az F-csoportot –, az mindössze egy pontra volt elég.

„A Bayern elleni előző mérkőzésünkön sok helyzetet alakítottunk ki, ezúttal ugyanezt várom el a csapattól  – szögezte le Jesse Marsch    a klub weboldalán. – A kritikus pont inkább az lesz, mennyire áll össze a védekezésünk. A München egyszer már megmutatta, milyen rohamra képes, nekünk az a feladatunk, hogy kilencven percig féken tartsuk. Megtanultuk a három hete kapott leckét, megmutatjuk, nem véletlenül jutottunk el a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és számolni kell velünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik