Allegri: Ez a Milan katasztrofális? Mosolyognom kell

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.27. 11:35
null
Te is bevágtad, öreg? Nigel de Jong (középen) és Valter Birsa így ünnepelte Mario Balotelli gólját (Fotó: Reuters)
Még nem tudni, fordulóponthoz érkezett-e a Milan labdarúgócsapata, egyvalami azonban tény: a vörös-feketék a Celtic otthonában kedd este aratott meggyőző (3–0) BL-sikerük révén elkönyvelték idénybeli első idegenbeli győzelmüket. Ez könnyen továbbjutást is érhet, még úgy is, hogy a másik meccsen az Ajax megverte (2–1) a már korábban a 16 közé lépő Barcelonát.

 

„Nagyszerű este volt, a srácok elsősorban az első félidőben nyújtott teljesítményükkel szolgáltak rá a győzelemre. Legutóbb 1969-ben nyertünk Glasgow-ban, ennek tükrében különösen értékes egy ilyen meggyőző siker” – mondta Massimiliano Allegri, a háromgólos győzelmet arató Milan vezetőedzője, aki rengeteg kritikát volt kénytelen elviselni az utóbbi hetekben (is), csapata ugyanis több mint egy hónapon át nem nyert tétmérkőzést.

„Mosolyognom kell, ha eszembe jut, miket kaptunk az elmúlt hetekben, és a rossz eredmények nyomán azt kellett hallgatnom, hogy ez a csapat katasztrofális – folytatta Allegri. – Hát kérem, valójában ugyanaz a csapat vagyunk most is, amelyik az elmúlt hónapban voltunk. Egy jó csapat, amelyiknek megvannak az erősségei és a gyengeségei, és amelyik az utóbbiak ellensúlyozásán keményen dolgozik.”

A Milan trénere szerint a helyzetek alapján már a Genoa elleni hétvégi bajnokinak is három nullára kellett volna végződnie 1–1 helyett.

„De hát ilyen a futball: az apró momentumok néha a te utadat egyengetik, néha az ellenfélét. A szerencse kulcsfontosságú összetevő a sportban” – jelentette ki Allegri, aki elégedetten nyugtázta, hogy kedd este Kaká és Valter Birsa kiválóan támogatta az előretolt csatárt, Mario Balotellit. Utóbbi kettőt külön ki is emelte:

„Balotelli nagyon jól érezte, mikor kell megnyújtania a csapatszerkezetet az előretöréssel, és mikor kell visszahúzódnia a középpályára. Ami a két gólt előkészítő Birsát illeti, sokan azt hajtogatják, hogy nem Milan-szintű futballista, szerintem viszont tehetséges srác, aki kemény munkával igyekszik bizonyítani a hasznosságát.”

Christian Abbiati kapus – Kakával egyetemben – néhány napja még a kudarcok miatt heveskedő ultrákat kényszerült nyugtatgatni, most ezért is tartotta fontosnak, hogy a skóciai győzelmet elkötelezettségük bizonyítékaként értékelje.

„Nagyon sok okból fontos ez a győzelem, ráadásul különleges atmoszférájú arénában bizonyítottuk, hogy nagyon is életben vagyunk – mondta a kapus. – Tudatában vagyunk annak, hogy olyan mez feszül rajtunk, amelynek viselésére minden meccsen méltónak kell bizonyulnunk. Hogy könnyebb volt-e a San Sirótól távol játszanunk? Nem mondanám, hiszen hallhatták, milyen intenzitással énekeltek a Celtic-szurkolók. Nagyszerű, hogy ebben a hangulatban is koncentráltak tudtunk maradni.”

Cristian Zapata először lőtt gólt a Milanban – a Celtic elleni első meccsen „szerzett” gólját az UEFA végül Emilio Izaguirre öngóljaként könyvelte el –, érthetően majd szétvetette az öröm.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen fontos győzelemhez járulhattam hozzá góllal. Az elmúlt néhány nap nehéz volt, de most sikerült reagálnunk, remélem, hasonló tempóban folytatjuk a bajnokságban is. És persze az utolsó csoportmeccsen nagyon le akarjuk győzni az Ajaxot!”

Nem ígérkezik könnyűnek az a bizonyos utolsó csoportmeccs, hiszen a Barcelona keddi felülmúlásával az Ajax is rálépett a gázpedálra.

„A kiállítás után nehéz helyzetbe kerültünk, de megmutattuk, hogy képesek vagyunk oroszlánként harcolni – értékelt Frank de Boer, az amszterdamiak vezetőedzője, utalva Joël Veltman második félidő eleji piros lapjára. – Le a kalappal az egész csapat és a közönségünk előtt is. Egy pillanatig sem kételkedtem abban, hogy a harcmodorunk eredményre vezet majd. Ott akarunk lenni a következő körben, ehhez azonban le kell győznünk a Milant a San Siróban, azaz még egy olyan produkcióra lesz szükségünk, amilyen a mostani volt.”

„Borzalmas volt az első félidőnk. Nem volt megfelelő a hozzáállásunk, és meggyőződésem, hogy ezzel mindenki tisztában van – ezt már a vesztes fél, a Barcelona képviseletében nyilatkozó Gerard Piqué mondta a mérkőzésről. – A találkozó bizonyos részeit aztán uralni tudtuk, de nem tudom megmondani, mi történt az első félidőben Ez volt a legrosszabb meccsünk a szezonban. Rettenetesen játszottunk, amire nincs mentség. A második játékrészben egy emberként küzdöttünk, és talán jobbak voltunk, de az összkép, amit mutattunk, nem volt méltó az FC Barcelonához.”

„Az első félidőben nem volt megfelelő az attitűd – értett egyet a középhátvéddel Gerardo Martino. – Nem úgy játszottunk, ahogy a Levante ellen. (Martino első bajnokiján már a szünetben 6–0-ra vezetett a Barcelona – a szerk.) Nem mutattuk meg, amit tudunk, és az első negyvenöt percben elveszítettük a meccset. Ma egyénileg a Barcelona nem teljesített úgy, mint az Ajax. Az első félidőben csak kerestük a labdát, veszítettünk a pontosságunkból és a mozgékonyságunkból, a második játékrészben már jobban akartunk támadni. Nagy különbség volt az első és a második félidő között, de az Ajax tíz emberrel is tudta, miként maradhat előnyben.”

BAJNOKOK LIGÁJA
5. FORDULÓ, H-CSOPORT

Celtic (skót)–Milan (olasz) 0–3 (Kaká 12., Zapata 49., Balotelli 59.)
Ajax (holland)–Barcelona (spanyol) 2–1 (Serero 20., Hoesen 42., ill. Xavi 49. – 11-esből)
A 6. FORDULÓBAN
Milan–Ajax
Barcelona–Celtic

AZ ÁLLÁS
1. Barcelona 5 3 1 1 10–4 +6 10
2. AC Milan 5 2 2 1 8–5 +3 8
3. Ajax 5 2 1 2 5–8 –3 7
4. Celtic 5 1 4 2–8 –6 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik